Groots dromen in het klein, zes voordelen van een kleine woning | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Groots dromen in het klein, zes voordelen van een kleine woning

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Recreatie woning Moderne huizen van 2by4-architects Modern
Loading admin actions …

Onze grootste dromen kunnen een hele kleine vorm aannemen. Zo hoeft de woning van je dromen niet altijd een enorme villa te zijn, er zijn genoeg mensen die de waarde en schoonheid ziet van een meer bescheiden huisje. Sterker nog, zo'n kleine woning heeft ook heus enorm veel voordelen ten opzichte van een monster-unit met vrijstaande stallen en een garage waarin je al je stalen rossen en aanverwante luxe-praktijken kwijt kunt. In dit Ideabook pakken we het eens minder groot aan en bekijken we hoe klein ook heel erg fijn kan zijn. We belichten de voordelen van een klein huis en laten je zien dat schoonheid in onverwachte zaken kan zitten. Wandel met ons mee en doe inspiratie op, misschien verandert jouw perspectief ook wel van groot-groter-grootst naar klein en intiem.

Gezelligheid ten top

Recreatie woning Moderne huizen van 2by4-architects Modern
2by4-architects

Recreatie woning

2by4-architects

Het eerste voordeel van een klein huis is een heel Hollandse: het is gewoon zo gezellig! Als je een typische zwartkijker bent, zou je kunnen zeggen dat dat komt omdat je geen andere keus hebt dan op elkaars lip te zitten. Wij zien het liever een stuk positiever en benaderen het vanuit de gedachte dat je ervoor kiest om je leven op een kleiner oppervlak met elkaar te delen. Dat betekent dat je veel meer met elkaar in contact staat en laat dat nou precies de basisvoorwaarde zijn voor een goede relatie. Een klein huis zorgt er bovendien voor dat je beter leert om rekening met elkaar te houden. Ook mooi meegenomen want in een wereld zo vluchtig als onze Westerse samenleving zien we dat het daar nog best eens aan kan schorten. We willen natuurlijk niet claimen dat een kleiner huis per definitie voor een betere relatie zorgt, maar uitgaande van voorgaande punten zijn we wel van mening dat het een fijne basis is om op te bouwen.

Klein oppervlak, klein budget

Wie minder ruimte heeft, heeft minder geld om spullen te kopen, minder ruimte om te moeten verwarmen, minder ruimte om laks mee om te gaan. Een groot voordeel voor iedereen die graag geld wil besparen. Want wat niet past, dat past gewoonweg niet. Dat geldt net zo voor die nieuwe koelkast (geen plek), als voor de nieuwe hoekbank (geen ruimte voor). Door de noodzaak de ruimte praktisch in te moeten delen, kijk je met een frisse blik naar de noodzaak van dingen. Dit dwingt je om keuzes te maken, en laat het maken van keuzes nu net goed zijn voor je beurt. Om over het energiegebruik van je nieuwe huis nog maar te zwijgen. Doordat de kleine woonruimte per definitie een kleiner oppervlak heeft, kan je toe met minder verwarmingselementen. Wanneer je je energie nu ook nog eens op een duurzame manier opwekt, is het zelfs mogelijk om volledig energieneutraal te leven. Iets dat met een grotere woning toch voor velen echt een verre droom zal blijven.

En minder ruimte voor troep

We zeiden het al eerder, wie klein leeft moet beter nadenken over welke spullen wel, en welke geen plek verdienen in huis. Dit kan gaan over luxe artikelen, maar vaker nog gaat het over de basale spullen die een interieur vormen. Want is een tweede leunstoel nou wel echt nodig, of is het voldoende dat er al een bank staat waar iedereen gezellig samen oppast. Natuurlijk gaat het onderzoek ook verder, van luxe naar noodzakelijk naar de meer decoratieve stukken in huis. Een klein huis met minder oppervlak is al snel gevuld. Zelfs de kleinere 'troep' dingetjes kunnen ruis veroorzaken op een manier die je in een groter huis niet voor mogelijk had gehouden. Het aanbrengen van voldoende opbergruimte is daarbij natuurlijk van even zo groot belang. In dit voorbeeld is er slim extra opbergruimte gecreëerd door een kast rondom de zithoek te bouwen.

Minder ruimte voor inrichtmissers

De rekensom lijkt simpel: minder vloeroppervlak, minder meubels, minder marge voor foute keuzes. En toch, toch is de waarheid een stuk harder dan deze formule doet voorkomen. Met minder meubels namelijk heb je minder ruimte om missers te verbergen. Kies dus pas na ruim beraad. Ons stappenplan voor het kiezen van meubels voor je kleine huis is als volgt: kies de puur noodzakelijke stukken. Een goede bank, een vloerkleed, een dressoir en een mooie stoel of twee. Kies je kleurencombi en stijl en blijf daar vervolgens ook echt bij. Afstijlen doe je in de huidige trend liefst door levend groen toe te voegen. Kleine elementen mogen ook, maar zorg dat ze, vooral wanneer je gaat voor kleuraccenten, de ruimte niet gaan overheersen. Het lijkt zo simpel hè, maar lastig blijft het. Zelfs in het kleine huisje van je dromen.

Leef het buitenleven

Met minder ruimte binnen is de kans dat je een substantieel gedeelte van je leven buiten leeft extra groot. Daar moet je van houden, maar dat geldt natuurlijk sowieso al voor een kleine woning. Wat we veel zien is dat mensen die kiezen voor een klein woonoppervlak toch al 'groener' ingesteld zijn en daarbij is het leven van een buitenleven natuurlijk onontbeerlijk. Door je visie van puur binnenshuis naar buiten te verleggen, creëer je allerlei mogelijkheden. Op deze foto zien we bijvoorbeeld hoe er, naast het kleine huisje, ook een enorm aantrekkelijke buitenruimte neergezet is. Een open vuurtje op de veranda, belachelijk luxe zitplekken en een uitzicht om je vingers bij af te likken, wij zouden het wel weten. Zet ons hier maar een paar weekendjes neer met een goed boek, fijne mensen en goede rode wijn.

Inpakken en wegwezen

CASA TRANSPORTABLE ÁPH80 van ÁBATON Arquitectura Landelijk
ÁBATON Arquitectura

CASA TRANSPORTABLE ÁPH80

ÁBATON Arquitectura

Hele generaties van wereldreizigers bevolken op dit moment onze aarde. We voelen ons niet langer gebonden aan onze directe woonomgeving, sterker nog, de drive om de wereld te ontdekken wordt steeds groter. Vliegtickets zijn goedkoop, de wereld ligt aan onze voeten en door het openstellen van de grenzen is het ontdekken van Europa een fluitje van een cent geworden. En waarom ook niet, het leven is te kort, de wereld te groot, en wie weet is het ergens anders ook daadwerkelijk wel fijner wonen. Groot voordeel van klein wonen, en het bezitten van minder spullen waar daar onlosmakelijk mee verbonden is, is dat je kunt vertrekken wanneer je maar wilt. Enkele praktische overwegingen daargelaten (wat te doen met je baan, je familie of die hele lieve kat van de buren?), is klein wonen een prachtige basis voor eenieder die kampt met ontegenzeggelijke wanderlust

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!