Verrassende houten woning in het bos

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Bij het ontwerpen van een nieuw gebouw of structuur is het noodzakelijk om rekening te houden met de omgeving. Dat geldt zeker voor een zomerhuis. In het zuiden van Londen vinden we dit prachtige zomerhuisje terug, gelegen op het terrein van een monumentaal huis, te midden van het zogenaamde Blackheath natuurgebied. De oude bomen en het onregelmatige terrein van dit natuurgebied vormen een beeldschone context voor dit zomerhuisje, dat ontworpen is om zowel fysiek als figuurlijk met de omgeving samen te smelten. Het ontwerp van Fraser Brown Mackenna biedt de bewoners een schilderachtige plek om zich terug te trekken.

Opgaan in de omgeving

De bewoners van het huis, een kunstenaarspaar, verzochten de architecten om het zomerhuisje tussen het bestaande landschap in te passen, en daarbij het bestaande landschap en de beplanting te ontzien. Het gebouw is verscholen in een hoek van het terrein en is gericht op het westen. 

Twee volumes

De nieuwbouw wordt gevormd door twee onderling verbonden delen die zowel uniek als complementair aan elkaar zijn. De koperen panelen die we op de rechterkant van het gebouw kunnen zien reageren op neerslag en veranderende weersomstandigheden. De ruimte aan de linkerkant verbindt de ruimte met de natuur buiten het huis, de gehele breedte van dit gedeelte kan geopend worden en geeft toegang tot een klein houten terras. 

Lichtinval

Door de positionering van het gebouw is er gedurende de zomermaanden veel lichtinval. We bevinden ons hier in het lagere gedeelte van het gebouw, die we op de vorige foto ook al konden zien. De twee houtsoorten, donker van kleur in de binnenruimte en licht van kleur daarbuiten, zorgen voor een extra visuele  scheiding tussen binnen en buiten. 

Natuur

De wanden en plafonds van het gebouw zijn wit geverfd en worden onderbroken door meerdere glazen openingen die een prachtig uitzicht bieden op het weelderige groen buiten. Aan de rechterkant kunnen we twee langwerpige kunstwerken zien waarop twee vuurrode bomen afgebeeld zijn, deze vormen een mooi contrast met de groene omgeving die we achter de glazen elementen treffen. 

Minimaal interieur

Het minimale interieur oogt simpel en eenvoudig. De open haard zorgt ervoor dat het gebouw ook in de winter een aangename plek is om in terug te trekken. We herkennen op de foto de twee verschillende bouwblokken terug die we op de eerste foto ook al konden zien. Het is opmerkelijk hoe vloeiend deze in elkaar opgaan. 

Verlichting

De verlichting is verwerkt in de kroonlijsten terwijl we op de vloer een tapijt ontwaren waarop een samenspel van schaduwen lijkt te zijn afgebeeld. De vele openingen en glazen elementen zorgen ook in deze ruimte voor veel lichtinval. 

Houten gevelbekleding

Een deel van de buitengevel is bekleed met hout en weerspiegelt daarmee de natuurlijke omgeving waarin het gebouw staat. Doordat het gebouw in een hoek van het terrein is geplaatst blijft er nog een groot gedeelte van de tuin over waar de bewoners van kunnen genieten. 

Neem ook eens ons artikel over de Deense Vipp Shelter door. Of neem een kijkje in ons magazine voor meer artikelen over bijzondere woningen. 

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!