7 tuintips voor de herfst | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

7 tuintips voor de herfst

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Moderne stijlvolle stadstuin in centrum Haarlem Moderne tuinen van Biesot Modern
Loading admin actions …

We zitten er inmiddels alweer middenin: de herfst, een periode waarin er veel veranderd. Zowel in je huis als in je tuin. Binnen wil je het weer gezellig en knus maken en buiten in de tuin is heel wat werk te doen. De blaadjes vallen van de bomen, de laatste zomerbloemen zijn uitgebloeid, je vijver vraagt om een onderhoudsbeurt en het onkruid groeit ongemerkt alle kanten uit. Je zou natuurlijk kunnen denken: ach ik kom toch niet meer buiten, dus ik laat het lekker voor wat het is., maar dat zou wel heel erg zonde zijn. Zonder onderhoud moet je maar afwachten hoe je jouw tuin in de lente weer aantreft. Alle arbeid die in je in de herfst in je tuin verzet, wordt in de lente ruimschoots beloond. Pak die herfstklusjes dus maar meteen aan, luidt ons advies. Maar wat moet je dan allemaal doen in je tuin? In dit Ideabook geven we daar antwoord op. We geven je 7 tuintips voor de herfst, waardoor je in de lente weer kunt genieten van een prachtige tuin. 

Verplant de kleine bomen in je tuin

Moderne stijlvolle stadstuin in centrum Haarlem Moderne tuinen van Biesot Modern
Biesot

Moderne stijlvolle stadstuin in centrum Haarlem

Biesot

We zeggen niet dat je de planten en kleine bomen in je tuin in de herfst moet verplanten, maar mocht je het idee in je hoofd hebben dan is de herfst er wel de beste periode voor. Vaste planten en kleine bomen kun je prima zelf verplanten, zonder dat dit al teveel problemen oplevert. Het gaat wel tegen de natuur in, waardoor het soms even kan duren voordat ze zich helemaal aan de nieuwe plek hebben aangepast. Het verplanten kun je het beste doen als de plant of boom in rust is, en laat dit nou net in de herfst zijn. Op dat moment hebben de wortels de beste kans op hergroei, wat uiteraard erg belangrijk is voor de overlevingskansen van de plant of boom. Grote bomen verplanten kun je uiteraard niet zelf. Hiervoor moet je een professional inhuren. Wellicht kunnen een van deze hoveniers je hiermee helpen. 

Bedek de kale plekken in je gazon

Villa Nieuw Oosteinde Moderne tuinen van Engel Architecten Modern
Engel Architecten

Villa Nieuw Oosteinde

Engel Architecten

In de zomermaanden heeft je gazon heel wat te verduren gehad. Er is veel overheen gelopen en er hebben wellicht een zwembadje en tuinmeubels op gestaan. Hierdoor kunnen er kale plekken in je gazon zijn ontstaan. Vervelend natuurlijk, maar gelukkig vrij gemakkelijk op te lossen. De herfst is de periode om de kalen plekken in je gazon opnieuw in te zaaien. Dit doe je enkele dagen nadat je het gazon hebt bemest. De bodem van de kale plekken maak je een beetje los met een kleine hark. Vervolgens zaai je de plekken in met gazonzaad en bedek je deze zaadjes voorzichtig met een dun laagje compost. Geef de ingezaaide plekken de aankomende periode af en toe wat water en geniet in de lente weer van een mooi gazon. 

Plant nieuwe bloembollen

Wie is er nou niet gek van mooie kleurrijke bloemen in de tuin. Om ervoor te zorgen dat je in de lente weer van prachtige tulpen, blauwe druifjes, krokussen en narcissen kunt genieten, dien je in de herfst alvast nieuwe bloembollen te planten. Hiervoor begin je met het weghalen van de uitgebloeide bloemen van afgelopen zomer. Hierdoor ontstaat ruimte om nieuwe bollen te planten. Voor de grotere bollen graaf je een gat en voor de kleinere bollen volstaat het om een gleuf in de aarde te maken. Goed om te onthouden is dat de bollen altijd twee keer zo diep moeten worden geplant als de bol hoog is. Het is aan te raden om de bollen voor de eerste nachtvorst te planten. 

Wied het onkruid in je tuin

Onkruid wieden is absoluut geen leuk klusje, dat weten wij ook, maar helaas toch wel erg noodzakelijk. Uiteraard gebeurt er niet iets heel ergs als je ervoor kiest om het niet te doen, maar je tuin wordt er zeker niet mooier op. En hoe langer je de klus uitstelt, hoe meer werk het uiteindelijk is. Onkruid blijft namelijk stug doorgroeien, of jij dat nu wilt of niet. In de herfst groeit het wel minder hard dan in de zomer. Daarom is het ook zo'n goede periode om het onkruid te gaan wieden. Hierna geniet je relatief lang van een onkruidvrije tuin. 

Ruim de bladeren in je tuin op

Het vallen van de blaadjes van de bomen is onlosmakelijk met de herfst verbonden. Helaas vallen deze blaadjes niet alleen op straat, maar ook in je tuin. Zelfs als je zelf geen bomen in je tuin hebt staan, krijg je hier vaak toch mee te maken. Door de wind waaien de blaadjes van andere bomen ook jouw tuin in. Het is geen leuk klusje, maar de gevallen blaadjes kun je het beste wel meteen opruimen. Zeker als de blaadjes op je gazon liggen. Hierdoor kan er namelijk geen licht meer bij het gazon komen, waardoor er kale plekken kunnen ontstaan. Ook bij blaadjes in de vijver kun je het beste snel actie ondernemen. Het rotten van de blaadjes kan namelijk schadelijk zijn voor de vissen en planten in je vijver. Op je terras is het opruimen vooral voor je eigen veiligheid aan te raden. Bij regen wordt het door de blaadjes een spekgladde boel, en dat moet je natuurlijk niet willen. 

Maak de vijver in je tuin schoon

Om in de zomer van je vijver te kunnen genieten, is het belangrijk om deze in de herfst goed schoon te maken. Zoals je net al hebt kunnen lezen is het heel belangrijk dat je de gevallen blaadjes uit je vijver haalt. Dit moet je gedurende de herfst misschien dagelijks doen, maar hiermee voorkom je wel dat de bodem van je vijver gaat rotten. De herfst is ook de periode om de waterwaarden van je vijver goed te controleren en de afgestorven plantendelen uit je vijver te verwijderen. 

Bouw een winterhuisje voor de egels in je tuin

Tuinproducten van Wild & Wolf Klassiek
Wild & Wolf

Tuinproducten

Wild & Wolf

Dat het leuk is om in de herfst een vogelhuisje met voer in je tuin te zetten is bekend, maar er zijn meer dieren die in de herfst en winter een huisje kunnen gebruiken. Zo kun je een winterhuisje bouwen voor de egels in je tuin. Kou en nattigheid zijn de grootste bedreigingen voor de egel. Veelal bouwen ze daarom zelf een plek om te overwinteren. Hiervoor zijn niet altijd de juiste materialen te vinden in je tuin. Daarom kun je de egels een handje helpen door in de herfst zelf een winterhuisje voor ze te bouwen. Kies hiervoor een rustige en beschutte plek, waar andere dieren niet bij kunnen. Vul het huisje met dorre bladeren en bedek het met bladeren en aarde om het extra te beschermen tegen de kou. De ingang en de ventilatiebuis houd je vrij, zodat er nog wel voldoende zuurstof binnenkomt.

Wil je nog meer lezen over je tuin in de herfst? Lees dan ook dit Ideabook eens! 

Ben jij van plan om deze herfsttips te gaan uitvoeren? Laat het ons in een comment hieronder weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!