Verlicht je leven: jouw persoonlijke lichtplan in zes stappen | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Verlicht je leven: jouw persoonlijke lichtplan in zes stappen

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Herenpand met originele uitstraling Moderne keukens van Kodde Architecten bna Modern
Loading admin actions …

Zonder goede verlichting in huis is het een van deze twee kwaden: of je huis baadt in het licht als een vis in een overbelicht aquarium en bent zodoende een reality show voor de buren, of het is een duistere bedoening waarbij het enkel van kwaad tot erger gaat en je niet alleen je sleutels kwijt bent maar ook consequent je gevoel voor humor. Te donker en te licht is nooit goed. Wat helpt is het opzetten van een goed lichtplan voor in huis. Waar zet je je lampen neer, welke soort lampen kies je eigenlijk en hoe zorg je ervoor dat ze de sfeer ondersteunen en niet breken door ofwel te veel ofwel te weinig licht te geven. Het is een hele studie op zich. Wij nemen je in dit Ideabook mee en bespreken enkele tips die je makkelijk in je eigen lichtplan kan implementeren.

De kunst der plaatsing

Living room Moderne woonkamers van BB Interior Modern
BB Interior

Living room

BB Interior

Verlichting kan verschillende doelen dienen, zo is er een duidelijk verschil tussen functionele verlichting en sferische verlichting. Afhankelijk van het soort verlichting dat je kiest is ook de plaatsing ervan een element waar je even bij stil moet staan. Op deze foto vinden we een mooi voorbeeld van dit eerste uitgangspunt voor een persoonlijk lichtplan. De functionele verlichting, in dit geval aan het plafond, dient om de ruimte voldoende ruimte te geven. De verschillende spotjes in de kast zorgen er vervolgens voor dat de decoratieve elementen in de kast mooi uitgelicht worden. Voor in de donkere avonduren zien we ook nog een kleine staande lamp. Door de lampen op verschillende hoogtes te plaatsen ontstaat een fijne diepte in deze ruimte.

Verschillende soorten verlichting

Familiehuis, Amsterdam Zuid Eclectische woonkamers van Binnenvorm Eclectisch
Binnenvorm

Familiehuis, Amsterdam Zuid

Binnenvorm

Al hierboven benoemden we hoe de plaatsing van verlichting een ruimte extra diepte kan geven. We noemden hierbij ook al het verschil tussen functionele en sferische verlichting. Onder dit kopje gaan we nog wat dieper in op dat verschil en hoe het te benadrukken. Functionele verlichting is vaak een uitgemaakte zaak: we zien een grotere lamp die met een ledlamp van rond de 60 watt (of 806 lumen, als we dan toch in ledtermen praten) de ruimte zijn licht geeft. Doel van dit soort lampen is 'gewoon' licht te geven. Maar alleen met dit soort standaard lampen krijg je een heel flets beeld, hoeveel dimmers je ook inbouwt. Licht is namelijk bij uitstek geschikt om meer sfeer aan een ruimte te geven, maar enkel de functionele lampen zijn daarvoor niet geschikt. Kies daarom ook voor meer bijzondere lampen. In deze kamer zien we een mooi voorbeeld aan de muur hangen. Een klein kunstwerkje op zich, ongetwijfeld van een designer, niet eens bedoeld om de kamer uit te lichten maar eigenlijk vooral om er extra diepte aan te geven.

Trend 1: eclectisch

Na de plaatsing en de verschillende doelen die verlichting kan hebben, bespreken we nu een tweetal soorten verlichting die met kop en schouders boven de huidige trendlijn uitsteken. Als eerste aan bod: de eclectische verlichting. Eclectisch betekent dat er verschillende stijlen gemengd worden om tot een 'eigen' beeld te komen. Eigenlijk is het gebruiken van de term eclectisch dus een vrijbrief om erop los te mixen en te matchen om jouw persoonlijke lichtplan te vormen. Wij raden aan om, wanneer je gaat voor de eclectische aanpak, eerst je grote stukken te kiezen. De functionele verlichting kun je bij een eclectisch plan het beste simpel houden, met teveel frivoliteit overlaad je je huishouden al snel en ontstaat er veel 'ruis'. In de kleine verlichtingsstukken kan je je uitleven. Of je nu kiest voor een art deco stuk gemixt met een industrieel ontwerp, het mag nu allemaal. Zelfs het bij elkaar plaatsen van verschillende soorten verlichting is niet off limits. Leef je uit!

Trend 2: industrieel

Herenpand met originele uitstraling Moderne keukens van Kodde Architecten bna Modern
Kodde Architecten bna

Herenpand met originele uitstraling

Kodde Architecten bna

Behalve het gemak van de eclectische aanpak, lichten we ook nog een bijzonder strakke trend van het moment toe: de industriële trend. Eigenlijk kunnen we heel kort zijn over verlichting in de industriële sfeer: hou het functioneel. De trend komt voort uit, je raad het niet, het industriële bedrijfsleven. We zien lege industriehallen met betonnen vloeren en enkel de puur functionele verlichting die nodig is om de werkers hun werk te kunnen laten doen. Een lamp aan een snoer is voldoende, makkelijk te vervangen en bovendien de goedkoopste optie van verlichting die men kon bedenken. Toch interessant hoe zo'n minimale verlichting zijn weg naar elke ruimte van ons huis gevonden heeft. Inmiddels zien we het niet eens meer als ongezellig, het is gewoonweg een mooie sfeermaker in ons huis geworden. Kies wel, als je dan toch voor industriële verlichting gaat, voor de juiste lamp (wij raden led met filament aan), de juiste snoer (de mogelijkheden in kleur zijn eindeloos) en de juiste plaatsing. Op deze foto zien we hoe drie lampjes nog voor wat sfeer zorgen, een enkel kaal peertje was vrij treurig geweest.

Woonkamertrends – volg je hart

voormalige tv kamer wordt heerlijke woonkeuken Moderne eetkamers van choc studio interieur Modern
choc studio interieur

voormalige tv kamer wordt heerlijke woonkeuken

choc studio interieur

Behalve de twee trends in stijl, vinden we het ook van belang je nog even mee te nemen in een trend binnen een van de belangrijkste kamers van ons huis: de woonkamer. We zien hoe de woonkamer steeds meer een 'eigen domein' is geworden. In de historie was de woonkamer, als er geen afzonderlijke ontvangstruimte was, een vrij opgeprikte ruimte. Alles om het bezoek te imponeren met de mooiste schilderijen en het mooiste servies. Inmiddels liggen die tijden achter ons en is de woonkamer bij uitstek de ruimte waarin je je niet hoeft te conformeren. (’Laat mij je woonkamer zien en ik vertel je wie je bent.’) Neem die ruimte dan ook te baat om, ook waar het op verlichting aankomt, jouw eigen stijl neer te zetten. Wees niet bang voor het maken van een statement, maar als je niet zo'n uitgesproken persoon bent mag je het van ons ook best klein houden. Belangrijkste trend in de woonkamer is om een geheel te vormen. Dat klinkt als een open deur, maar het doorbreken van de barrières tussen keuken, woonkamer en slaapkamer wint aan terrein. De loft bijvoorbeeld, is hiermee enorm populair geworden.

De verlichting van de toekomst

Onze huizen worden steeds slimmer. We bouwen sensoren in, hebben apps om alles op afstand te besturen en zelfs een schoomaakrobot die ons dat verschrikkelijke stofzuigen uit handen neemt. Ook verlichting is aan dit soort veranderingen onderhevig, al was het maar omdat onze domotica (de apparaten in huis) steeds beter in te stellen zijn voor wat betreft onze persoonlijke voorkeuren. Dat begon met verschillende soorten ledverlichting die in kleur aan te passen zijn met een druk op de knop. Het eindigt, en dit is een toekomstdroom die ongetwijfeld dichterbij is dan we denken, met een lichtplan dat zich aanpast naar activiteit en je beweging. Sensoren zullen ervoor zorgen dat lichtknopjes overbodig zijn en de lichtintensiteit kan afgestemd worden met het volume van je stem. Wij zijn benieuwd!

Wat is jouw favoriete tip voor het maken van een eigen lichtplan? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!