Voor & Na: Uitbreiding tussenwoning in Hackney, Engeland

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

De professionals van Tom Kaneko Design & Architecure zijn specialisten op het gebied van woninguitbreidingen en renovaties. De renovatie en uitbreiding van deze tussenwoning in het Engelse Hackney was hun dan ook op het lijf geschreven. Speciale aandacht ging uit naar het verbeteren van de lichtcirculatie en het binnenlaten van extra zonlicht. Het ontbrak de woning aan frisheid en levendigheid, ook was er weinig verband tussen het interieur en het exterieur van de woning. 

De architecten hebben de woonkamer vergroot en verbonden met de overige ruimtes, waardoor de ruimte niet alleen feitelijk groter is geworden maar ook optisch groter lijkt. De witgekalkte houten balken zorgen voor een rustgevende sfeer die ons de drukke stad op de achtergrond doet vergeten. Het interieur is modern gehouden maar niet van het type minimaal en steriel. Lees in het vervolg van dit artikel stap voor stap hoe de architecten de renovatie van deze woning hebben aangepakt.

Voor: Het exterieur

Op de foto zien we het exterieur zoals dat was voor aanvang van de renovatie. De tuin oogt levenloos en grauw. De architecten beschouwden de tuin en de gevel als een blanco canvas, wachtend om met een aantal penseelstreken opgefleurd te worden, zoals we op de volgende foto kunnen zien.

Na: kleurig en gezellig

Een van de uitdagingen bij het uitbreiden van een woning is het creeeren van coherentie tussen het bestaande gebouw en de nieuwe uitbreiding. Vanwege de karakterloze uitstraling van het bestaande gebouw was het in dit geval niet al te moeilijk om de nieuwbouw te integreren. De houten gevel van de nieuwbouw sluit goed aan op de hekken die de tuin omringen. De vorm van de aanbouw komt overeen met de vorm van het bestaande gebouw. De tuin is tot leven gebracht met weelderig groen. Planten en boompjes versieren de buitenruimte, die ons bijna doen vergeten dat we in het Engelse Hackney zijn. 

Eetkamer

De bewoners verzochten de architecten om een lichte en open ruimte, waar ze met plezier zouden kunnen koken en waar ze genoeg ruimte zouden hebben om te dineren met vrienden of familie. Hiertoe hebben de architecten onder andere lichtkoepels geplaatst en gekozen voor een licht reflecterende vloer. De vloeiende overgang tussen de open eetkamer en de buitenruimte draagt bij aan het gevoel van ruimtelijkheid.

De keuken

Witgewassen houten panelen geven de keuken een Scandinavische uitstraling. De koperen pannen die aan het plafond lijken te hangen geven de ruimte juist weer een industriële sfeer. Daarnaast komen we nog retrokastjes en vintageservies tegen. Wellicht weerklinkt het uitgesproken karakter van de bewoners door in dit interieur. Ondanks de opzettelijk mix van verschillende stijlen vormt de keuken toch een eenheid, de kamer is zowel stijlvol als eclectisch en straalt een ontspannen sfeer uit. 

Beschut en gezellig

In deze ruimte zijn de wanden bedekt met planken van de Noorse spar, een goedkope en goed verkrijgbare houtsoort. Het contrast tussen het lichte houten interieur en de bakstenen gevel die we aan de buitenkant konden zien is groot. Hieruit wordt duidelijk hoeveel verschil het materiaal en de tinten daarvan kunnen maken. Deze gezellige en knusse relaxhoek doet een beetje oriëntaals aan, de patronen op de kussens en de eigenzinnige papieren lantaarns zijn daar voorbeelden van. Natuurlijke kleuren versterken de dialoog tussen binnen en buiten, zowel binnen als buiten komen we houten panelen en groene kleuren tegen. 

Kantoorruimte

Tussen het oude en nieuwe gedeelte van de woning is een lichtkoepel geplaatst. De ruimte is klein maar knus, en in dit geval in gebruik als kantoor. Funky kunstwerken en ingelijste prints sieren de muur. Ook al is deze ruimte klein, door een paar simpele ingrepen, en het kiezen van het juiste meubilair, hebben de ontwerpers de beperkte ruimte veel uitstraling weten te geven. 

Plattegrond

We zien hier de plattegrond van de aanbouw en kunnen nog eens goed zien welke ruimtes we zojuist allemaal behandeld hebben .

Overzicht

Uit deze dwarsdoorsnede wordt duidelijk dat het niet het grootste of meest extravagante huis is dat we zijn tegenkomen, maar dat is misschien ook wel zijn charme. Met dit project wordt aangetoond dat je geen oneindig nummer aan vertrekken en kamers nodig hebt, of een gigantische som aan geld, het budget voor deze aanbouw bedroeg zo'n zeventigduizend pond.

In ons magazine vindt u nog nog meer artikelen terug over gerenoveerde woningen. Voor vragen kunt u terecht op ons forum

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!