Spiraalvormige wijnkelders | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Spiraalvormige wijnkelders

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Rustieke wijnkelders van IPUNTO INTERIORISMO Rustiek & Brocante
Loading admin actions …

Wijnliefhebbers zullen het probleem herkennen. Waar moet ik al die flessen wijn opslaan en hoe zorg ik ervoor dat het geheel overzichtelijk blijft. Het beste zou zijn om de wijnflessen rondom een ruimte uitgestald te hebben, daarmee optimaal gebruikmakend van de beschikbare ruimte en tegelijkertijd een grote mate van overzichtelijkheid te behouden. Dat is waar we het in dit artikel over gaan hebben, spiraalvormige wijnkelders. Afhankelijk van de diameter en diepte van de ruimte bieden spiraalvormige wijnkelders ruimte voor uiteenlopende wijnverzamelingen. 

De Helicave

De ronde wijnkelder, ook wel Helicave genoemd, is een idee van Georges Harnois. Al in de jaren '70 ontwierp en patenteerde hij zijn eerste Helicave Harnois. Op de foto zien we een uitvoering van de Helicave van het Franse bedrijf Démarches. De kelder is eenvoudig aan te leggen en de rekken kunnen gemakkelijk geïnstalleerd worden. Dit exemplaar kent een transparante afsluiting waardoor de kelder en de wijnflessen niet aan het oog onttrokken worden. Met zo'n prachtig systeem is dat ook niet echt nodig.

Lucht- en vochtdicht

Dit exemplaar is geheel van steen gemaakt. Zowel de stellages als de trap. Naast de charme van dit materiaal draagt het ook bij aan het microklimaat in de kelder. De stenen absorberen vocht en warmte. Doordat de Helicave onder de grond wordt aangelegd gaan er geen extra kosten naar het reguleren van de luchtvochtigheid en de temperatuur. De Helicaves worden omsloten door een rubberen, water- en luchtdichte zak.De inherente eigenschappen van het systeem zorgen voor een optimaal microklimaat, geholpen door de temperatuur van de grond en het ingebouwde ventilatiesysteem. 

Integratie met het interieur

modern  door jecasar, Modern

De Helicave op deze foto wordt op ingenieuze manier gecombineerd met een glazen salontafel. Het moet een bijzondere ervaring zijn om je lege wijnglas op de tafel te zetten en je blik omlaag te richten. Met een ondergrondse wijnkelder maak je optimaal gebruik van de ruimte. Deze transparante salontafel doet daar nog een schepje bovenop.

Spiraalvormige innovatie

We hebben al een aantal voordelen van een spiraalvormige wijnkelder voorbij zien komen maar daar is nog geen einde aangekomen. Door de ronde vorm van de wijnkelder is de ruimte namelijk gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken. Het exemplaar op deze foto ziet er strak en modern uit, de nadruk lijkt bij deze kelder op functionaliteit te liggen. De inherente eigenschappen van de Helicave, zijn ronde vorm en de spiraaltrappen, maken het systeem zelfs in een basisuitvoering esthetisch aantrekkelijk.

Dwarsdoorsnede

Helicave & Living van Van Dijk Maasland Landelijk
Van Dijk Maasland

Helicave & Living

Van Dijk Maasland

De dames en heren van Van Dijk Maasland voorzien ons van deze handige dwarsdoorsnede. Het voorbeeld maakt duidelijk dat de wijnkelder relatief gemakkelijk aan te leggen is, zelfs in de nabijheid van dragende muren. Het systeem kan geheel vocht- en luchtdicht aangelegd worden. Op deze afbeelding zien we de zogenaamde Living van Van Dijk Maasland, een eikenhouten tuinhuis met ingebouwde Helicave. Wanneer men aan de juist voorwaarden voldoet kan de Living vergunningvrij aangelegd worden, de ideale plek om je verzameling wijn op te slaan en te proeven.

Blikvanger

Helicave Maxi Ronde met luik hardglas standaard van Van Dijk Maasland Klassiek
Van Dijk Maasland

Helicave Maxi Ronde met luik hardglas standaard

Van Dijk Maasland

We besluiten ons artikel met deze laatste foto. Het lijkt hier welhaast of we te maken hebben met een optische illusie, alsof een kunstenaar met ons perspectief speelt. Niets is minder waar. Ook hier schuilt deze handige en innovatieve vinding onder het transparante paneel. 

Op onze website zijn nog meer soorten en typen wijnkelders te vinden. 

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!