Lekkage in de badkamer: onderneem de volgende stappen | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3688:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Lekkage in de badkamer: onderneem de volgende stappen

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Renesse Beachhouse Moderne badkamers van SMEELE Ontwerpt & Realiseert Modern
Loading admin actions …

We hopen natuurlijk allemaal dat we nooit te maken zullen krijgen met lekkage in de badkamer. En met een beetje geluk krijgen we dat ook niet. Maar soms heb je ook wel eens pech. Vette pech in het geval van lekkage in je badkamer. Als je er iets langer over nadenkt, is het ook weer niet zo gek dat je er een keer mee te maken krijgt. Bedenk je maar eens hoeveel wateraansluitingen er in je badkamer aanwezig zijn. Er hoeft maar iets niet helemaal goed aangesloten te zijn of het water uit je douche wordt niet goed afgevoerd. En als je wasmachine ook in je badkamer staat, heb je nog een kraantje waar van alles mis mee kan gaan. Wat als de wasmachine net gaat afpompen en je leiding is verstopt? Dan loopt al dat water zo je badkamer in. Misschien kun je daarom maar het beste goed voorbereid zijn op eventuele lekkage, zodat je de schade tot een minimum kunt beperken. Daarom bieden we je in dit Ideabook een stappenplan dat je bij lekkage het beste kunt doorlopen. 

Geniet tijdens het lezen van dit Ideabook ook van de prachtige badkamers op de afbeeldingen  Zo kun je alvast inspiratie opdoen voor een nieuwe badkamer. 

Onderneem onmiddellijk actie

Bij lekkage in je badkamer is het van belang om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Soms lukt dit niet altijd, omdat je de wasmachine in de badkamer misschien wel draait als je niet thuis bent. Het kan ook zijn dat de lekkage geleidelijk gaat, waardoor deze pas later aan het licht komt. Toch is het belangrijk om meteen na het ontdekken van de lekkage actie te ondernemen. Hoe eerder je handelt, hoe minder schade. Zodra je de lekkage dus op het spoor bent, kun je beter niet langer meer wachten en meteen aan de slag gaan. Hoe eerder je badkamer weer droog is, hoe kleiner de kans dat er blijvende schade ontstaat. Met een beetje geluk loopt alles met een sisser af. 

Het stilstaande water opruimen

De belangrijkste en eerste actie die je na lekkage in je badkamer dient te ondernemen is het opruimen van het stilstaande water. Veelal zal dit zich op de vloer bevinden en direct zichtbaar zijn. Bij een kleine hoeveelheid water volstaan een paar handdoeken meestal wel om het stilstaande water op te nemen. Mocht je badkamer echt helemaal blank staan, dan zul je andere middelen moeten gaan gebruiken om al het water weg te krijgen. Een waterstofzuiger kan dan uitkomst bieden. Deze kun je bij de meeste bouwmarkten kopen. Komt de lekkage onder de douche vandaan, dan is wellicht niet al het stilstaande water direct zichtbaar. Het kan dan nodig zijn om onder de douche te kijken. Erg vervelend, aangezien je hier vaak een deel van je douchebak voor dient te slopen. 

Beschadigde plekken in je badkamer laten drogen

Zeker als er langere tijd water in badkamer heeft gestaan, is het belangrijk om de beschadigde plekken goed te laten drogen. Pas als alles goed droog is, kun je de echte schade opmaken. Hoe erg het uiteindelijk is, hangt ook van de materialen af die je in je badkamer hebt gebruikt. Een tegelvloer kan veel meer water hebben dan een houten vloer, wat je ook steeds vaker in badkamers ziet. Als je een raam hebt in je badkamer, is het verstandig om deze tijdens het drogen veel open te zetten. Zo kan al het vocht naar buiten. Als de lekkage erg heel erg was, dan kun je ook speciale drogers in je badkamer laten plaatsen. Dit is vaak alleen nodig bij zeer ernstige waterschade, na langdurige lekkage. Aangezien de meeste badkamers niet heel groot zijn, zullen de beschadigde plekken over het algemeen vrij snel weer droog zijn. 

Controleren of er nog meer schade is

Helaas kan er na lekkage in je badkamer ook op andere plekken in je huis schade zijn. En ook je buren kunnen schade hebben door jouw lekkage. Als je in een appartement woont, geldt dit tevens voor de benedenburen. Zeker wanneer de lekkage lange tijd onzichtbaar was, omdat het zich bijvoorbeeld onder de douchebak afspeelde. Het is zelfs mogelijk dat je de lekkage ontdekt door schade aan de wand aan de andere kant van je badkamer. Als je hier op een dag donkere vlekken opmerkt, dan kan het zijn dat dit schimmel is die ontstaan is door langdurige waterschade in je badkamer. Deze schimmel zou ook bij de buren op de muur of bij de benedenburen op het plafond kunnen ontstaan. Ook als je de lekkage eerst in je badkamer hebt opgemerkt, is het goed om de naastgelegen kamers nog even na te lopen. Vraag ook even aan je buren en/of benedenburen of zij ergens last van hebben.     

De lekkage bij de oorzaak aanpakken

Nadat je al het stilstaande water in je badkamer hebt opgeruimd, is het belangrijk dat je de lekkage bij de oorzaak aanpakt. Zo voorkom je dat je nog een keer met de lekkage te maken krijgt. Soms is het wel even zoeken naar waar de lekkage vandaan komt. Loop daarom alles na wat de eventuele oorzaak zou kunnen zijn. Als je net de wasmachine hebt gedraaid, is er eens kans dat de leidingen verstopt zitten of is je wasmachine zelf misschien niet helemaal goed meer. Door alles rondom de wasmachine na te lopen, kun je er waarschijnlijk wel achterkomen waar het water vandaan kwam. Als je net gedoucht hebt, dan kun je nagaan of er met die afvoer misschien iets mis is. Zo ga je alle mogelijke oorzaken na, zodat je de lekkage uiteindelijk bij de oorzaak kunt aanpakken. Voor hulp bij het verhelpen van de lekkage kun je contact opnemen met een van deze loodgieters.

De verzekeringsmaatschappij bellen

Als de lekkage in je badkamer voor permanente schade heeft gezorgd, dan kun je contact opnemen met je verzekeringsmaatschappij. Vaak zijn dingen als waterschade door je inboel- of opstalverzekering verzekerd. De kosten voor het herstel kun je dan bij je verzekering verhalen. Het loont de moeite om de voorwaarden van je verzekering eens door te lezen om te zien hoe dit bij jouw verzekering geregeld is. Zo kom je bij eventuele lekkage in je badkamer niet voor verrassingen te staan. 

Wil je nog meer weten over badkamers, lees dan ook dit Ideabook eens!  

Heb jij nog tips die bij lekkage in je badkamer van pas kunnen komen? Laat het ons weten in de comments!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!