Voor & Na: Van ambassade tot woning

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Het Voor & Na project van deze week betreft een appartement op de tiende verdieping van een gebouw met uitzicht op het beroemde voetbalstadion Santiago Bernabeu. Het appartement deed voorheen dienst als ambassade van een Latijns-Amerikaans land. De bureaucratische ruimte moest plaatsmaken voor een woning waar een groot gezin in zou passen. Eén van de obstakels waren de verschillende kleine ruimtes en de onoverzichtelijke plattegrond, geschikt voor een kantoorfunctie maar niet functioneel voor een echtpaar met kinderen. 

Het Spaanse architectenbureau Diseño y Arquitectura Interior was verantwoordelijk voor de verbouwing. In slechts drie maanden, met een budget van 400 € per vierkante meter, wist het architectenbureau de voormalige ambassade om te vormen tot een helder, elegant en warm huis. In het restant van dit artikel zullen we deze metamorfose stap voor stap beschrijven.

Vóór: schuifdeuren en veel planken

  door DISEÑO Y ARQUITECTURA INTERIOR
DISEÑO Y ARQUITECTURA INTERIOR

Salón previo a la obra de reforma

DISEÑO Y ARQUITECTURA INTERIOR

Op de foto zien we de situatie van voor de verbouwing. We treffen een pand met een typische kantoorindeling, de verschillende kleine ruimtes zijn met elkaar verbonden door schuifdeuren en tegen de wanden vinden we opbergkasten. Na verbouwing zal dit de woonkamer van het appartement worden.

Na: De woonkamer

De versnipperde ruimte, met zijn vele kamers en doorgangen heeft plaatsgemaakt voor één grote open ruimte met veel lichtinval. De entree van de woning leidt direct tot de woonkamer waar men wordt verwelkomd door een strak tapijt en een kapstok geschikt voor het ophangen van jassen en hoeden. Op de achtergrond zien we de ruimte waar men naar de televisie kan kijken en op de voorgrond vinden we een ruimte ter ontspanning, inclusief een luxueuze bank en een salontafel van lichtgekleurd hout.

De kamer wordt gekenmerkt door overvloedige lichtinval en lichte, rustige kleuren. De muren en plafonds zijn strak afgewerkt en doen de kamer elegant en ruim lijken. 

De eetkamer

Dezelfde kenmerken vinden we terug in de ruimte die is ingericht als eethoek. Sierlijke stoelen omringen de glazen eettafel. Boven de eettafel is een elegante kroonluchter opgehangen. Het schilderij met tropische taferelen brengt een bepaalde soort frisheid met zich mee. 

Als we ons blik omhoog richten vinden we het oude lijstwerk terug van voor de verbouwing. Door het samenvoegen van de verschillende ruimtes zijn verschillende plafondhoogtes ontstaan.

Vóór: een lange gang zonder sfeer

In de oude situatie verbond een lang gang de kamers aan de zuidkant met de rest van het huis. De gang was ingericht waarvoor hij bedoeld was: puur op functionaliteit. 

Na: een hal met klasse

De gang vormt nu een warme, gezellige en stijlvolle ruimte. Het behang, uitgevoerd in crèmetinten en subtiele bloemmotieven in groen, past goed bij de houten deuren en de vloer. 

Voor: Een ouderwetse keuken

De oude keuken was niet in verval maar kende een zeer ouderwetse esthetiek die ons veel doet denken aan de jaren zeventig. De motieven op de muur, het ronde keukenmeubilair en de groene tegels zijn hier voorbeelden van. Ook in deze kamer is de aandacht vooral uitgegaan naar functionaliteit en is er geld en moeite bespaard op esthetiek en vormgeving. 

Na: Een designkeuken

De moderne keuken is ingericht met minimalistisch meubilair waar witte oppervlakten worden afgewisseld met zilverkleurige keukenelementen en apparaten. De keuken heeft twee ramen die veel licht binnenlaten en is daarnaast voorzien van een systeem van halogeenverlichting die de keuken elk moment van de dag de juiste lichtintensiteit biedt. 

Voor: een smalle, benauwde badkamer

De badkamer zag er zeer gedateerd uit. Het tegelwerk is ouderwets en de ruimte lijkt onpraktisch ingericht en moeilijk schoon te maken.

Na: Een stijlvolle badkamer

De badkamer vertoont nu een mix van moderne en rustieke stijlelementen. De minimalistische douche en de grote spiegel versterken de ruimtelijkheid van de badkamer. De vintage meubels en de wastafel geven de ruimte juist een klassieke sfeer. 

Klassieke slaapkamer

De zuidgevel van het gebouw werd gebruikt voor het creëren van verschillende slaapkamers waarvan we er op de foto één van kunnen zien. In de slaapkamer worden de verschillende kleuren en het gebruikte meubilair consistent doorgevoerd. Ook hier maken crèmekleuren de dienst uit en vinden we dezelfde vintage kastjes die we al eerder tegenkwamen. Het geeft de slaapkamer een warme en gezellige uitstraling. 

Andere homify Voor & Na projecten kunt u hier vinden.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!