Zo maak je je balkon winterklaar

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Zo maak je je balkon winterklaar

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
Housen and Terraces in Amsterdam:   door Boom in Huis  / Baum im Haus / Trees in the Home
Loading admin actions …

De bladeren vallen al van de bomen en ook de meeste planten hebben hun beste dagen inmiddels wel gehad. Het is hoog tijd om je balkon winterklaar te maken, mocht je dat nog niet gedaan hebben. Met een paar kleine aanpassingen op je balkon, kun je fris en netjes de winter door komen. Met het opbergen van tuinmeubels, het verwijderen en/of vervangen van planten en een beetje schoonmaken kom je namelijk al een heel eind. Maar dat betekent niet dat je balkon daarmee geheel winterklaar is. Misschien wil je nog wel een dagje genieten op je balkon zonder dat het een kale, ongezellige bedoeling is? 

In dit Ideabook delen we een paar handige tips die ervoor zorgen dat je balkon nog enige sfeer behoudt, ook in de winter. Kijk en lees mee en laat je inspireren!

Balkonmeubels opbergen

Met de winter in aantocht, en daarmee veel dagen met slechter weer, doe je er goed aan om je balkon meubels op te bergen. Afhankelijk van het materiaal van de meubels op je balkon kun je ze binnen (of overdekt) opbergen of misschien zelfs buiten laten staan. Bezit je meubels van hout? Dan kun je die over het algemeen gewoon buiten laten staan. Eigenlijk hoef je alleen op te letten bij meubels van kunststof, aangezien niet alle kunststof meubels weerbestendig zijn. Textiel in de vorm van plaids, doeken en kussens berg je natuurlijk binnen op om schimmel en weerplekken te voorkomen. Dit geldt bovendien ook voor een parasol. Andere meubels die je in de winter hoogstwaarschijnlijk niet meer gebruikt kun je ook het beste binnen opbergen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een (kleine) barbecue.

Vermijd potten van klei en terracotta

 Balkon, veranda & terras door ferm LIVING
ferm LIVING

ferm LIVING Image Photos

ferm LIVING

Bloempotten en plantenbakken bestaan er in eindeloos veel vormen, maten en worden gemaakt van diverse materialen. Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen dus dit is zeker iets om over na te denken wanneer je ze aanschaft. Wil je bijvoorbeeld gebruikmaken van potten die je het hele jaar door buiten op je balkon kunt laten staan? Kies dan voor de kunststof, wicker, clayfibre of hardhouten variant. Potten en bakken van klei, terracotta en zink kun je het beste leegmaken en binnen opbergen. Waarom? De natte aarde die achterblijft in de potten kan, wanneer het bevriest, uitzetten. Hierdoor komt zoveel kracht vrij dat de potten gemakkelijk kunnen barsten. Voor potten van zink geldt dat ze door de koude temperaturen krom kunnen trekken aan de onderkant. 

Bescherm je planten

 Balkon, veranda & terras door WITAMINA D

Wat betreft je planten zijn kou en vorst je grootste zorgen in de winter. Een goede winterbescherming is voor de meeste planten dan ook noodzakelijk! Sommige planten kunnen de vorst niet verdragen, dus ga dat zeker even na bij de planten die je op je balkon hebt staan. 

Op bovenstaande foto zie je een voorbeeld van een leuk product, de iglo voor je planten. Deze zet je heel gemakkelijk om je plantenbak heen waardoor ze beschermd zijn tegen de vorst. Dit kun je zelf ook creëren door gebruik te maken van een rietmat. Wanneer het echt heel streng vriest, kun je er ook voor kiezen om een lichtslang of kerstverlichting en een plastic zak te gebruiken. Deze geven subtiel warmte af. Sommige planten hebben bovendien extra ondersteuning nodig. Gebruik hiervoor een bamboestok die je paralel aan de plant in de pot steekt, knoop hem vast door middel van touwtjes of stro. 

Afsluitbare kasten op het balkon

Wanneer je de ruimte hebt, is het slim om op je balkon een mooie afsluitbare kast te plaatsen. Werk in de hoogte of kies juist een laag model. Deze kun je prima gebruiken om balkonaccessoires, lege bloempotten en andere items in op te bergen. Als je een groot balkon hebt, en daarbij kunt kiezen voor een grote hoge kast, dan kun je deze ook gebruiken voor het opbergen van opklapbare meubels die je binnen niet kwijt kunt. Wanneer de lente aanbreekt hoef je ze alleen maar even schoon te maken en af te stoffen om weer heerlijk van je balkon te kunnen genieten! 

In dit Ideabook vind je trouwens nog meer inspiratie om je balkon mooi in te richten. 

Onderhoudsproducten voor een houten vloer

Een houten terras vergt wat onderhoud, maar dan heb je ook wat. Wanneer je nog een redelijk nieuw terras hebt, kun je ervoor kiezen om hem schoon te maken met een zachte borstel, zodat de natuurlijke laag van het hout niet beschadigd. Heb je te maken met verweerd hout? Dan is een hardere borstel ook prima. Maak een sopje van water en speciale houtreiniger en spoel het daarna af. 

Wanneer de vloer eenmaal schoon is kun je hem eventueel ook nog in de beits zetten. Deze zorgt er niet alleen voor dat het hout er gezond en mooi uitziet, maar beschermd de vloer ook tegen verkleuringen, vuil en vocht. Daarnaast kun je voor het reinigen van je houten terrasvloer ook gebruik maken van een hogedrukreiniger. Wil je dit niet allemaal zelf doen en kan je bij het winterklaar maken wel wat hulp gebruiken? Het inschakelen van een professional kan ook een uitkomst zijn! 

Een leeg balkon in de winter: wat kun je er aan doen?

 Balkon, veranda & terras door Happy Cocooning Poland
Happy Cocooning Poland

Palenisko ogrodowe Happy Cocooning

Happy Cocooning Poland

Nadat je de nodige meubels en producten opgeborgen hebt en je je balkon schoon en opgeruimd achterlaat, kan het zijn dat je hem ietwat leeg vind. De gezelligheid kan opeens verdwenen zijn, terwijl je er op een mooie winterdag misschien toch nog wel gebruik van zult gaan maken. Zorg er in ieder geval voor dat je de kussens van je meubels bij de hand hebt, een mooi faux bontkleedje kan ook fijn zijn. Deze leg je heel gemakkelijk even buiten neer wanneer je toch besluit om even te genieten. 

Investeer bijvoorbeeld ook in een mooie vuurschaal of windlicht voor mooie kaarsen. Niet alleen heel sfeervol maar ze geven ook een aangename warmte af. 

Winter decoratie

 Balkon, veranda & terras door latitude42.02
latitude42.02

Trio de photophores suspendus bois flotté

latitude42.02

Wat kun je verder doen aan decoratie in de winter? De mogelijkheden zijn eindeloos, je moet alleen even voor ogen halen wat je zelf graag op je balkon wilt laten zien. Kies je voor mooie lantaarntjes? Of ga je voluit met de kerstversiering en lichtjes? Misschien vind je een kunststof kersttak leuk om over de reling van je balkon te wikkelen? Je kunt bovendien ook kiezen voor functionele elementen zoals vetbollen, speciaal voor de vogels. 

Met deze foto sluiten we dit Ideabook af. We hopen dat je aan de slag kunt om je eigen balkon of terras helemaal winterklaar te maken! Ben je op zoek naar meer inspiratie voor het inrichten of stylen van je tuin, terras of balkon? Scroll dan ook nog even door deze foto's

Is jouw balkon al winterklaar?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!