Huis met energie-opwekkende gevel!

Stoa. Stoa.
Google+
Loading admin actions …

Vandaag hebben we een bijzonder project voor je: een huis met een energie-opwekkende gevel! Deze werd gebouwd in het Zwarte Woud door de Boehning_Zalenga KoopX Architekten. Het doel was om een gezin van vier te voorzien van een modern, mooi en energiezuinig thuis. Als je met ons mee komt op tour, dan kun jezelf zien wat het resultaat is. Kijk met ons mee!

Voorgevel

Het huis heeft een uitzonderlijke vorm, waardoor het pand op het eerste gezicht meer lijkt op een kleine fabriek of ander zakelijk pand. De positionering van het huis en de speciale helling van het dak zijn helemaal gericht op het verkrijgen van zonlicht. De gevel heeft bijzondere hoeken en kent meerdere openingen die een tegenwicht zijn voor de massiviteit van het exterieur. Door de nauwkeurig geplaatste ramen en gekleurde metalen oppervlakken ontstaat er een gebouw met een gevarieerd uiterlijk.

Materiaal op de buitenkant

De buitenkant van het huis is bekleed met trapeziumvormige platen. Dit materiaal wordt veel gebruikt in de industriële sector, omdat het erg weerbestendig is. Naast deze duurzaamheidsoverweging overtuigde de kleur van het materiaal de bewoners ook, ze kozen voor voor drie kleuren: donkergrijs, lichtgrijs en wit. Deze kleuren zorgen voor een modern en industrieel uiterlijk.

De trap

Een mooi detail is de trap van het huis. In tegenstelling tot de meeste conventionele huizen is de figuur hier omgedraaid. We kijken hier tegen de onderkant van de trap aan. Het lijkt wel of de trap ondersteboven naar boven gaat en niet wordt ondersteund. De wand neemt de  contouren van de trap over. Om naar boven te gaan loop je als het ware een trappenhuis in, waarvan we hier tegen de onderkant aankijken.

De woonkamer

Op de grote woonkamer bevindt zich op de begane grond. Deze wordt verdeeld in twee zones, die van elkaar gescheiden worden door de hoogteverschillen. De onderste kamer (zone 1) zorgt voor een meer comfortabel gevoel, terwijl het andere deel (zone 2) wordt gebruikt als eetgedeelte. Door een verdeling aan te brengen worden er spannende visuele relaties gecreëerd, die voor een interessante ambiance in het interieur van het huis zorgt. Het meubilair van het huis heeft een ingehouden vormgeving en gaat in een elementaire geste een sierlijke verbintenis aan met de sterke koele materialen.

Uiterlijk en comfort

De zuidelijke zijde oogt extravert en open, dit komt door de grote ramen. Het huis is zelfs voorzien van een carport, die is gelegen aan de rechterkant. Deze wordt overdekt door een afdak dat bestaat uit de uitstekende eerste verdieping. Dus met een nat pak de auto in behoort vanaf nu tot het verleden.

Energieopwekken met de gevel

De trapeziumvormige platen in de gevel zijn zeer licht en duurzaam. Het materiaal is zeer dun, vandaar dat het niet veel weegt. Niettemin heeft het een maximale stabiliteit. Naast de moderne kleur, het lichte gewicht en de duurzaamheid, hebben deze platen nog een plus punt: in de platen zit een bepaalde vloeistof die de warmte van de zon omzet in energie voor warm water, ook de verwarming van het huis wordt via dit systeem opgewekt. De planning en de bouw van het huis werd gerealiseerd met relatief weinig financiële middelen. Daarnaast besparen de bewoners ook op de energiekosten en leveren tevens een aanzienlijke bijdrage aan de vermindering van het gebruik van energie uit fossiele brandstoffen.

Extra informatie:

Bouwperiode: 2007-2008

Oppervlakte: 180 vierkante meter

Kosten: 190.000 €

Locatie: Pforzheim, Zwarte Woud

Tot zover deze tour door dit schitterende huis. We hopen dat je net zo enthousiast bent als wij. Blijf ons volgen, zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste trends. 

Hou je van knutselen? Dan is deze wanddecoratie echt iets voor jou! 

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!