Samenwonen: wanneer twee stijlen één worden (en hoe dat aan te pakken) | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Samenwonen: wanneer twee stijlen één worden (en hoe dat aan te pakken)

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Villa Blaricum Moderne woonkamers van Boks architectuur Modern
Loading admin actions …

Samenwonen is een mijlpaal in je leven. Je kiest er namelijk voor om niet alleen sporadisch het bed, maar voor de langere termijn zelfs een huis te delen. Een mooier begin van een stevige relatie is er natuurlijk niet. Toch zijn er een aantal beren op het pad. Hoe leuk samenwonen namelijk ook is, het samenvoegen van twee tot op heden voornamelijk erg verschillende levens heeft behoorlijk wat voeten in de aarde. Zo is er een praktische zin een hoop te regelen, al was het maar dat je er niet onderuit kunt even het financiële aspect van de grote samenvoeging te benoemen. Ook 'interieurwise' dient er nog het een en ander uitonderhandeld te worden. Want of je nu bij de man van je dromen of de vrouw van je leven intrekt, of misschien wel een perfect nieuw huisje voor jullie tweeën zoekt: over smaak valt ook waar het op samenwonen aankomt niet te twisten. Neem die lievelingsstoel die nog van je oma is geweest bijvoorbeeld. Zo'n stoel kan dan nog zoveel sentimentele waarde hebben, als 'ie echt spuug-en-spuuglelijk bevonden wordt bestaat de kans alsnog dat hij ruimte moet maken voor een nieuwer lounge exemplaar. In dit Ideabook benoemen we dit soort dilemma's en bieden we je tips om ze te boven te komen.

Beschrijf je stijl

Eclectische woonkamers van homify Eclectisch

Zoals dat gaat in goede relaties is het ook voor wat betreft de inrichting van jullie huis van belang om open tegen elkaar te zijn. Pas wanneer je op de hoogte bent van de ander z'n voorkeuren kan je gezamenlijk een goede afweging maken en een weloverwogen keuze nemen. Ga dus eens met elkaar in gesprek over wat je nou wel en niet mooi vindt in een interieur. Een bezoekje aan een grote interieurzaak naar keuze kan hier enorm bij helpen. Want waarom zou jij nou juist voor die bloemetjessofa en niet voor de strakke leren driezitsbank kiezen? Ga het gesprek vervolgens aan over verschillende stijlen. Blijkt je partner uiteindelijk vooral van landelijk en jij van super industrieel met een vintage toefje te houden? Prima! Hoewel het verschil mogelijk onoverbrugbaar lijkt, is niets minder waar, maar daarover meer. Hieronder tip twee.

Kies en mix

Ensuite: modern  door Puurbouwen, Modern
Puurbouwen

Ensuite

Puurbouwen

Of je nou een volledig nieuw huis betrekt of bij de ander komt wonen, je hebt natuurlijk in je leven al een behoorlijke hoop aan meubels en ander decoratief verzamelmateriaal je nest in gesleept. Sommige meubels zijn vervangbaar, andere stukken zullen zo'n emotionele lading hebben dat je ze niet zomaar kan of wil laten gaan. Om twee stijlen te mengen in een nieuw huis is het van belang om op de hoogte te zijn van wat de ander nou met recht 'de meest onvervangbare spullen' kan noemen. Deze moeten blijven, al was het maar op een afgelegen plekje achter in de kamer, achter de bank of in het slechtste geval in de schuur (’want we verven het nog wel een keertje over’). De meeste spullen echter zullen niet direct in de categorie foeilelijk vallen. Geef deze spullen een prominente plek. Ze verdienen het en zorgen er bovendien voor dat het huis echt van jullie samen wordt.

Koop iets nieuws

De spullen zijn uitgezocht, de stijl bepaald. Het is nu zaak met zijn tweeën de hiaten in te gaan vullen. Want misschien was jullie beider bank aan vervanging toe en kwamen de eetkamerstoelen gewoonweg niet door de matchingstest. Het is dus tijd om te gaan shoppen. Wij raden aan om van tevoren een lijstje te maken met benodigdheden. Dit voorkomt dat je niet als een kip zonder kop gaan kopen (een kwaal die mogelijk vooral aan de vrouwelijke wederhelft voorbehouden blijkt), maar dat je gericht op zoek gaat naar de grote spullen. Wat ook helpt, en ook hierin raken we aan een designprotocol waar eigenlijk vooral dames voor warmlopen, is het opstellen van een moodboard. Ga hier als man dan toch maar in mee. Het helpt je specifieker te focussen op wat je mooi vindt en maakt het doen van aankopen alleen nog maar makkelijker. Eeuwen door de interieurgroothandel dwalen is er vervolgens niet meer bij en nu we toch in stereotyperingen spreken: dat zal de man des huizes wel goed doen.

Hou de kleuren simpel

De buit is binnen: de meubels zijn gekocht. Nu kun je op zoek naar de beste manieren om je huis af te stylen. Grootste designvalkuil in dit soort situaties is het blijven vullen van je huis tot je tot je oren in de kleurrijke ellende zit (want anders was het zo kaal geworden). Andere uiterste van dat spectrum is om trouwens maar volledig af te zien van welke frivoliteit dan ook en je huis te hullen in enkel de puur noodzakelijke elementen. Zoals met alles ligt ook hier de waarheid ergens in het midden. Wij raden aan om bij het samenwonen te beginnen met zo simpel mogelijke kleuren en vormen. Wat niet is kan nog komen en het geeft jullie zodoende alle ruimte om tijdens gezamenlijke avonturen te speuren naar NEM (nieuw emotioneel materiaal). Op die manier creëer je samen vanuit een schone lei een persoonlijk interieur. Haasten is niet nodig, je hebt nog een heel leven voor je!

Verdeel de in te richten ruimtes

Kom je er nou echt niet uit, en dat kan best gebeuren als je twee mensen bij elkaar zet die een sterke (interieur)wil bezitten, dan is het volgende nog een optie: ik doe de keuken, jij de slaapkamer, ik doe de hal en de werkkamer, en dan mag jij in de woonkamer de bank en het vloerkleed uitzoeken, maar ik dan weer het dressoir en de lampen. Zoiets. Alle mogelijke combinaties zijn natuurlijk mogelijk en het zal ongetwijfeld voor wat rust in het prille huishouden zorgen. Echter, zorg er wel voor dat jullie stijlen zo dicht mogelijk bij elkaar blijven. Enerzijds is het namelijk doffe ellende als je een moderne keuken hebt met greeploze kasten en RVS-materiaal alom, om vervolgens een volledig landelijk ingerichte badkamer (inclusief oker- en lavendeltinten) binnen te stappen. Niet alleen kan dit ervoor zorgen dat je huis geen geheel is, ook zullen sommige plekken wel en andere juist niet 'van jou' zijn. Erg lekker wonen is het niet. Liggen jullie stijlen dichter bij elkaar, vraag elkaar dan om input. Op die manier maak je van je huis een fijn en welkom geheel voor jullie beiden, of het nu samen ingericht is of niet.

En aan sommige dingen moet je gewoon even wennen

Niet alles is af te spreken, ook niet op interieurgebied. En natuurlijk blijft over smaak ook nog eens niet te twisten. Zal je altijd zien dat dat ene dressoir waar hij/zij vroeger nog op verschoond is en dat nu toch perfect dienst kan doen als opbergmeubel voor de gezamenlijke administratie zich niet zomaar naar zolder laat verplaatsen. Sterker nog, met dit kleedje erbij past hij toch perfect zo midden in de huiskamer? Het gaat je ongetwijfeld gebeuren dat er een 'twiststuk' je huis in komt. Soms zit er dan echt maar een enkel ding op: laat het gaan. Een relatie, ook op interieurgebied, bestaat uit geven en nemen. Soms moet je maar even slikken en knikken omdat dat de ander nu eenmaal gelukkig maakt. Hou dan vooral in je achterhoofd dat je nu een troef achter de hand hebt. Speel 'm vooral pas uit als je echt overtuigd bent van de schoonheid van een meubel en je niet meer om je gevoel heen kan. Volwassen is het nou niet direct, maar werken doet het zeker.

Wat is jouw ervaring met samenwonen en het samenvoegen van twee interieurs? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!