Voor & Na: Oude Duitse molen met hippe Berlijnse flair

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Vandaag laten we jullie kennismaken met een prachtig voor en na project. Het betreft een historisch gebouw, voor het eerst vermeld in documenten daterend uit eind achttiende-eeuw. De Beerbach molen is een van de vier molens die we tussen het Duitse Eberstadt en Nieder-Beerbach tegenkomen. Tot 1856 heeft het gebouw dienst gedaan als molen, tussen 1924 en 1960 deed het gebouw dienst als restaurant. Sindsdien kent het gebouw een monumentale status.

De architect Anja Thede van Architektur und Kommunikation im Raum heeft binnen de historische muren van de molen een moderne woning weten te realiseren, voorzien van alle gemakken.

Totaalplan

Vanuit vogelperspectief kunnen we goed de verschillende gebouwen van de boerderij onderscheiden, deze bestaan uit de molen, een voormalig woonhuis en een aantal schuren en stallen. 

De renovatie en herinrichting van het molencomplex was een groot project en moest onderverdeeld worden in twee verschillende fasen. In de eerste fase van het project werd het dak en de bovenste verdieping van het hoofdgebouw aangepakt. In de tweede en laatste fase van de bouw werden de overige delen van het voormalige molencomplex gerestaureerd en heringericht. 

Voor: Interieur

Voor aanvang van de werkzaamheden bestond de molen uit een aantal versnipperde ruimtes die allen niet erg aantrekkelijk waren voor bewoning door een gezin. Zoals we op de foto kunnen zien waren de ruimtes al voor geruime tijd niet meer onder handen genomen, getuige bijvoorbeeld het verouderde interieur.

Voor: De achterkant

Het langgerekte balkon ligt tegen het bos aan, beschermd tegen wind en regen door een kunststoffen overkapping. Vooral het dak laat een verouderde en versleten indruk achter, onder andere door het gebruik van goedkoop kunststof. 

Voor: Het aanzicht

Op de foto zien we een aanzicht van het gebouw van voor de renovatie. De molen bevond zich in een goede bouwkundige staat en de raamkozijnen vormen een stille getuige uit het verleden. 

Na: Het aanzicht

De molen biedt na renovatie plaats aan een groot gezin. De architect creëerde een fijne woonomgeving voor mensen die ervan droomden om ooit in een oude molen te wonen, zonder daarbij de moderne en ecologische aspecten uit het oog te verliezen. 

De woning kent in totaal drie verdiepingen. Op de begane grond is een kleine praktijk ingericht. Op de bovenste verdiepingen bevinden zich onder andere de ruime woonkamer en de slaapkamers. De gevel is opgefrist door het raamwerk en de deur blauw te verven. De ruiten zijn vervangen en voldoen aan de eisen die in deze tijd gesteld worden.

Na: De slaapkamer

Ondanks de verbouwing ademt het gebouw nog steeds de charme van de oude molen. In de slaapkamer werd de pleisterlaag verwijderd om ruimte te maken voor het onderliggende rode metselwerk. De heldere rode stenen trekken in de nieuwe situatie veel aandacht. Aan de andere kant gaat onze aandacht uit naar de roze luifel die het slaapgedeelte markeert. Het meubilair is eenvoudig en tijdloos. 

Na: De badkamer

De badkamer sluit aan op de slaapkamer. Ook hier zien we het rode metselwerk terug en merken we de roze luifel in de achtergrond op. De gebruikte kleurstellingen worden hier consistent doorgevoerd. De ruimte wordt door een transparant paneel in tweeën verdeeld en scheidt de douche en badruimte van het overige gedeelte van de badkamer. 

Natürliche Materialien

Naast het conserveren en verwerken van de oude bouwmaterialen werden ook compleet nieuwe elementen geïntegreerd in de nieuwe woning. Zo werd er een lemen muur als geplaatst om de trap te scheiden van de rest van de ruimte. De lemen oppervlakte zorgt niet alleen voor een onconventionele maar mooie structuur, het biedt ook een aantal onverwachte voordelen. Zo onttrekt de wand warmte aan het binnenvallende zonlicht en straalt de muur diezelfde warmte nog geruime tijd na zonsondergang uit. Voor de isolatie van het huis zijn uitsluitend duurzame materialen gebruikt. 

Na: Wonen

Een aantal elementen uit het oude gebouw zijn bewaard gebleven en dienen als herinneringen uit het verleden. We bevinden ons hier in het middelpunt van het huis, de woonkamer. De verdiepingen zijn met elkaar verbonden door een trap, die door zijn open karakter en het dakraam erboven door het gehele pand een bron van licht vormt. De open woonkamer grenst aan een terras met grote panoramische ramen, ook hier dringt veel licht de woonkamer binnen. Het meubilair is in frisse en opvallende kleuren uitgevoerd en vormt een mooi contrast met de overige bleke kleuren.

Slaapkamer

Onder het dak bevindt zich de slaapkamer die onderdeel is van een grote ruimte onderverdeeld in twee verdiepingen. Oude houten balken en metalen elementen wisselen elkaar hier af.  Het rooster van verzinkt staal en de balustrade geven de ruimte een industriële sfeer en doen de slaapkamer transformeren van oude molen naar hippe loft. 

Na: De kinderkamer

Op de zolder bevindt zich eveneens een waar kinderparadijs. Ook in deze ruimte valt het historische houtwerk op, dat blootgesteld is en een interessante symbiose aangaat met de nieuwe kleuren en materialen die zijn toegepast.

Voor meer homify voor en na projecten kunt u hier een kijkje nemen. 

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!