6 manieren om je huis energiezuinig te maken | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

6 manieren om je huis energiezuinig te maken

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Woonhuis Van As Klassieke ramen & deuren van Groeneweg Van der Meijden Architecten Klassiek
Loading admin actions …

Aan het begin van het nieuwe jaar is het altijd weer spannend, zal de energierekening dit keer positief uitpakken? Krijg je dit jaar eindelijk een keer geld terug? Of moet je toch weer bijbetalen? En die maandlasten, gaan die nou eens een keertje omlaag? Of moet er iedere maand weer meer worden betaald? 

Het betalen van de energierekening is niet iets waar we graag geld aan uitgeven. Het liefst betalen we zo min mogelijk en krijgen we elk jaar wat geld terug. Helaas is vaak juist het tegenovergestelde het geval. We moeten aan het eind van het jaar met regelmaat bijbetalen en de maandlasten gaan meestal omhoog. Wat kun je daar tegen doen? Hoe kun je ervoor zorgen dat een minder groot deel van je salaris naar de energiemaatschappijen gaat? Elk jaar overstappen is een optie, maar ook het energiezuinig maken van je huis kan veel opleveren. Maar hoe doe je dat dan? Dat leggen het je uit! In dit Ideabook geven we je 6 tips voor het energiezuinig maken van je huis. Tips waarmee je veel geld kunt besparen. Een hele goede reden om snel verder te lezen! 

De buitengevel van je huis isoleren

De buitengevel beschermt je huis tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Dan kun je denken aan regen, wind, kou en hitte. Gevelisolatie moet ervoor zorgen dat er niet teveel kou binnenkomt, waardoor je de kachel zo min mogelijk aan hoeft te zetten. In de nieuwbouwhuizen van tegenwoordig is de gevelisolatie goed voor elkaar, maar voor oudere huizen kan hier behoorlijk wat winst te behalen zijn. Uiteraard is het opnieuw isoleren van je gevel niet zomaar gedaan. Je dient het door professionals te laten uitvoeren en er hangt ook een behoorlijk prijskaartje aan. Toch kun je dit bedrag via je energierekening terugverdienen. Daar kunnen enkele jaren overheen gaan, maar met het isoleren van je gevel doe je ook iets goed voor het milieu. Hoe vaker je verwarming aanstaat, hoe meer gas je verbruikt. En hoe meer gas je verbruikt, hoe meer CO-2 je uitstoot. Iets waarvan we onderhand weten dat het bijdraagt aan klimaatverandering.

Door het isoleren van je buitengevel verandert het uiterlijk van je huis. Controleer vooraf of dit is toegestaan. Als je huis een monumentaal pand of beschermd stadsgezicht is, dan is dit niet toegestaan.

Kies voor ramen met minimaal dubbelglas

Ondertussen weten we allemaal dat ramen met enkelglas funest zijn voor je energierekening. Daarom is het ten sterkste aan te raden om je huis van ramen met minstens dubbelglas te voorzien. Wil je echt veel gaan besparen, dan kun je kiezen voor hoog rendement glas. Dit heb je in de categorieën HR, HR+ en HR++. Hoe energiezuiniger, hoe duurder in aanschaf. Toch heb je de prijs voor HR++ glas in twee jaar alweer terugverdiend. Hoog rendement glas kent nog een paar andere voordelen. Zo komt er minder geluid van buiten naar binnen en heb je minder last van tocht. Dat laatste zorgt er ook weer voor dat de verwarming een graadje lager kan. 

Een warmtepomp om je huis en water te verwarmen

modern  door FRANKE, Modern

Een warmtepomp is een duurzame manier om je huis en water te verwarmen, omdat het gratis energie wint uit de omgeving. Het wint onder meer energie uit aarde, water of lucht. In Scandinavische landen wordt veel minder aardgas gebruikt en is de warmtepomp al in veel huishoudens aanwezig. De laatste jaren groeit het gebruik ook in ons land gestaag. In nieuwbouwwoningen bespaar je door te kiezen voor een warmtepomp direct veel energie. In oudere huizen heeft het vervangen van de CV- of HR-ketel voor een warmtepomp pas zin als de rest van het huis goed geïsoleerd is. 

Kies voor zonnepanelen

Ondertussen weten we allemaal dat zonnepanelen zonne-energie omzetten in elektriciteit. Door zonnepanelen op het dak van je huis aan te brengen produceer je jouw eigen elektriciteit. En dat zie je direct terug op je energierekening. Veel nieuwbouwhuizen worden opgeleverd met zonnepanelen, maar het loont ook om ze later op je huis te laten aanbrengen. De afgelopen jaren is de prijs van zonnepanelen flink gedaald, waardoor de gevraagde investering steeds lonender is geworden. Over het algemeen kan worden gezegd dat je de investering binnen 10 jaar terugverdiend en dat je huis er direct meer waard door wordt. Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig en gaan gemiddeld 25 tot 30 jaar mee. Door het gebruik van zonnepanelen ben je ook minder afhankelijk van je energieleverancier en lever je een belangrijke bijdrage aan een schoner milieu. 

Voor advies over zonnepanelen kun je eens contact opnemen met deze professionals

Het isoleren van je dak

Door je dak te isoleren kun je jaarlijks veel geld besparen. In tegenstelling tot eerdere maatregelen kun je het isoleren van je dak ook heel makkelijk zelf doen. Door een niet-geïsoleerd dak gaat heel veel warmte naar buiten, waardoor er extra veel moet worden gestookt. Een bestaand schuin dak kun je aan de buitenkant, aan de binnenkant of bij de zoldervloer isoleren. Voor het isoleren aan de buitenkant kun je een professional inhuren en voor de binnenkant kun je makkelijke doe-het-zelfsystemen kopen. Het isoleren van de zoldervloer doe je als er geen verwarming op de zolder aanwezig is. Hiervoor heb je minder materiaal nodig dan voor het dak zelf, wat kosten bespaart. Een plat dak kun je het beste aan de buitenkant isoleren, waarvoor je een professional kunt inhuren. 

Thermische isolatie

Renovatie en uitbreiding Jaren 50 woning Moderne huizen van Newjoy concepts Modern
Newjoy concepts

Renovatie en uitbreiding Jaren 50 woning

Newjoy concepts

Thermische isolatie of warmte-isolatie is een eigenschap van materialen en constructies die ervoor zorgt dat de warmte of koelte in de ruimte zo lang mogelijk wordt vastgehouden. In de zomer zorgt deze isolatie ervoor dat je huis koel blijft. In de winter gebeurt het tegenovergestelde. Je huis blijft dan zo lang mogelijk warm, waardoor de verwarming zo laat mogelijk aan moet. Door te kiezen voor thermische isolatie kun je dus veel op je energierekening besparen. Hoe dikker het isolatiemateriaal, hoe beter de bescherming tegen de warmte of kou van buiten. Net als bij gevelisolatie, draag je bij het toepassen van thermische isolatie je steentje bij aan een beter milieu. Hoe langer het binnen warm blijft, hoe minder je hoeft te stoken. En hoe minder je stookt, hoe minder CO-2 je uitstoot. 

Verwarm je huis met een open haard

Stoere gaskachel van NokNok Minimalistisch
NokNok

Stoere gaskachel

NokNok

Door een open haard in je woonkamer te plaatsen kun je gemakkelijk besparen op kosten van de centrale verwarming. Een open haard geeft zoveel warmte af, dat het niet meer nodig is om de verwarming in je woonkamer aan te zetten. Voor de rest van je huis heb je nog wel verwarming nodig, waardoor de besparing niet enorm zal zijn. Maar alle kleine beetjes helpen toch? En wat is er lekkerder dan de warmte van een open haard?

Lees voor meer informatie over duurzaam wonen ook dit Ideabook eens! 

Wat is jouw tip voor een energiezuinig huis? Laat hieronder je reactie achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!