Het creëren van een dakterras: zo doe je het!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Het creëren van een dakterras: zo doe je het!

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
Zeven hoog ontspannen in Ibiza stijl:  Terras door Studio REDD exclusieve tuinen,
Loading admin actions …

Lekker weer vraagt erom om lekker buiten te zitten in je tuin of op het balkon. Als je geen tuin hebt – of je tuin of balkon is simpelweg te klein – dan kun je overwegen om een dakterras aan te leggen, mits je hier de mogelijkheid toe hebt natuurlijk. Als je in het bezit bent van een plat dak dan kan het redelijk makkelijk zijn om zelf je eigen dakterras aan te leggen, maar het inschakelen van een expert is ook een goede mogelijkheid. Wil je het toch graag zelf aanpakken? Dan is het goed om te weten waar je allemaal aan kunt denken om het terras zo mooi mogelijk te maken. Want waar begin je? En zorg je voor enige privacy? Is beplanting ook mogelijk op het dakterras?

Op al deze vragen geven we in dit Ideabook antwoord. Ondersteund door een aantal mooie foto's zul je je vast en zeker geïnspireerd voelen! Kijk en lees je mee? 

Maak een plan voor het creëren van je dakterras

Dakterras.nl project Amsterdam Oud-Zuid:  Terras door Dakterras.nl,
Dakterras.nl

Dakterras.nl project Amsterdam Oud-Zuid

Dakterras.nl

Zoals bij zoveel dingen is een goed begin het halve werk. Bedenk daarom van tevoren goed hoe je je dakterras in wilt delen en van welke materialen je graag gebruik wilt maken. Vragen die je zeker ook mee moet nemen zijn bijvoorbeeld Waar gaat de zon onder en waar komt hij op? en Gaat alles wat je in gedachten hebt passen op het aantal beschikbare vierkante meters? Meet van tevoren alles op en teken je plan uit. Wanneer je met potlood werkt kun je je eerste schetsen ook blijven aanpassen totdat ze perfect zijn! 

Let op: ga van tevoren eerst na of het dak geschikt is om een dakterras op aan te leggen! Kunnen er mensen op staan? Of is het wellicht nodig om een expert in te schakelen die het geheel te construeren? Denk ook na over de toegang tot het dakterras – mocht deze er nog niet zijn. Absoluut niet vergeten: het aanvragen van een vergunning bij de gemeente. 

Bodem

Balkon met lounge:  Terras door Stoop Tuinen,
Stoop Tuinen

Balkon met lounge

Stoop Tuinen

Zodra het plan af is en je je vergunning binnen hebt kun je beginnen met de realisatie van het terras. Het soort materiaal dat je voor je dakterras gaat kiezen is van invloed op de algehele uitstraling van het terras. Het kiezen voor tegels is bijvoorbeeld erg duurzaam en redelijk goedkoop. Dit materiaal is zwaar en er is eigenlijk ook een bodem van zand nodig, maar op dakterrassen zien we ook vaak grind of kunstgras terug. Een meer natuurlijke uitstraling behaal je door het gebruik van hout of kunststof planken. Het grote voordeel van kunststof planken is dat veel lichter zijn dan hout of tegels, je moet tenslotte ook rekening houden met het totale gewicht op het dak (inclusief meubels en beplanting). 

Ook leuk is een combinatie van twee soorten materialen, zoals ook op bovenstaande foto te zien is. 

Meubels

Wanneer de basis gelegd is kun je verder gaan me de inrichting van je dakterras, en hier heb je van tevoren natuurlijk al over nagedacht! Beslis welke elementen je absoluut op je dakterras terug wilt zien, misschien een paar fijne zonnebedden? een lekkere loungebank of een mooie terrastafel met wat stoelen? Kies je voor een salontafel? En een barbecue? Heb je te maken met een klein dakterras, dan is het kiezen voor inklapbare meubels ook een uitkomst. 

Verder valt er ook nog te denken aan het materiaal van je meubels. Gevlochten wickermeubels kunnen bijvoorbeeld permanent buiten staan. Dit geldt bovendien ook voor teakhouten meubels! Meubels van kunststof zien we ook steeds vaker en zijn inmiddels verkrijgbaar in alle soorten stijlen en designs. Informeer vooraf wel even of je ze buiten kunt laten staan want dat kan per meubelstuk iets verschillen. 

Bescherming tegen de zon en extra privacy

Een terras op het dak geeft een gevoel van vrijheid, mede door het uitzicht natuurlijk. Een dakterras kan daarentegen ook weinig beschutting bieden, en hiermee bedoelen we op het gebied van inkijk en bescherming tegen de zon. Een oplossing is makkelijk; je kunt wat betreft zonnebescherming kiezen voor een grote parasol, een schaduwdoek of zelfs een overkapping. Bevindt jouw terras zich in de wind? Dan kun je er ook voor kiezen om een windscherm te plaatsen! Wanneer je deze elementen combineert met voldoende beplanting en meubels kun je een heel gezellige en besloten sfeer creëren, zelfs op een open dakterras. Waar gaat bij jou de voorkeur naar uit?

Wil je meer inspirerende dakterrassen zien? Bekijk dan ook zeker even dit Ideabook

Decoratie en verlichting

  door FORK Garden Design,
FORK Garden Design

Belgravia Roof Terrace photo showing all three terraces in one

FORK Garden Design

Decoratie maakt elke ruimte in huis iets meer af. Dit geldt natuurlijk ook voor het dakterras. Kies voor een mooie buitenkleed voor die bohemian/Ibiza stijl. Ook kunnen kussens en warme plaids je terras helemaal afmaken, decoratief én functioneel! Stijl je loungehoek af met mooie kaarsenhouders en eventueel een handig dienblad. Deze verhuis je ook gemakkelijk mee naar binnen wanneer het weer slechter wordt. 

Heb je de mogelijkheid om stroom naar het dakterras te laten aanleggen? Dan raden we je zeker aan om dit ook te doen. Dit is niet alleen handig voor mooie en functionele sfeerverlichting, maar zo kun je bijvoorbeeld ook genieten van een muziekje. Sfeerverlichting zorgt ervoor dat je ook in de avond nog wat extra uurtjes kunt genieten van je perfecte dakterras. Kies ervoor om lampen in je bloembakken te plaatsen, of zet wat mooie windlichten op tafel. Een intieme sfeer is gegarandeerd! 

Beplanting op het dakterras

Zeven hoog ontspannen in Ibiza stijl:  Terras door Studio REDD exclusieve tuinen,
Studio REDD exclusieve tuinen

Zeven hoog ontspannen in Ibiza stijl

Studio REDD exclusieve tuinen

Een dakterras kun je leuk aankleden met bloemen en andere planten, ze zorgen namelijk net voor die finishing touch. Echter, niet alle planten zijn geschikt voor het dakterras en ze wortelen niet allemaal even goed in bloempotten en bakken. Welke zijn wel geschikt? Ga voor robuuste, vaste planten, enkele voorbeelden om je op weg te helpen: hemelsleutel (Sedum), ruwe smele (Deschampsia), kruisdistel (Eryngium), klaver (Trifolium) en duizendknoop (Persicaria). Wat betreft heesters en bomen kun je kiezen voor onder andere het krenteboompje (Amelanchier), de berk (Betula) en de fluweelboom (Rhus). Deze bomen en planten kunnen goed tegen de wind en zullen niet veel schade te verduren krijgen in de wintermaanden.

Let op: beplanting op je dakterras kan voor heel wat extra gewicht zorgen, probeer daarom van tevoren altijd de hulp of input van een professional te vragen. Deze kan je helpen om uit te zoeken wat geschikt en haalbaar is voor jouw terras. 

Tot zover dit Ideabook! We hopen je voldoende te hebben geïnspireerd en zijn dan ook erg benieuwd wat jouw plannen zijn voor je eigen dakterras – mocht je hiermee aan de slag gaan natuurlijk! 

Nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook deze foto's van dakterrassen, tuinen en balkons. 

Wat vind jij van bovenstaande dakterrassen? Hoe ziet jouw dakterras eruit? Laat het ons weten in de comments! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!