Kies de juiste vloer voor de badkamer | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Kies de juiste vloer voor de badkamer

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Badkamer & tegels magazine nummer 51 Moderne badkamers van Badkamer & Tegels magazine Modern
Loading admin actions …

Het kiezen van de juiste vloer voor de badkamer is natuurlijk allereerst domweg een kwestie van smaak. Want wat je niet mooi vindt, vind je nou eenmaal niet mooi. Toch zijn er ook een aantal elementen die bepalen of een vloer wel echt bij jouw persoonlijke badkamer past. Daarbij draait het dus niet om smaak, maar om de verschillende karakteristieken die een bepaalde vloer heeft. Onderhoudsvrijheid bijvoorbeeld, of in hoeverre een vloer bestand is tegen vocht. Ook duurzaamheid kan een bepalende factor zijn in het kiezen voor een bepaalde badkamervloer. Het klinkt allemaal heel overweldigend, maar dat is het heus niet. We zetten voor het gemak even een aantal vloeren en hun specificaties voor je op een rijtje. Lees mee en doe inspiratie op voor in je eigen badkamer!

Tegels

Moderne badkamers van homify Modern

De eerste optie voor een badkamervloer die we in dit Ideabook belichten zijn de tegels. Tegels zijn er in alle soorten en maten en ook voor de badkamer zijn de mogelijkheden enorm. Omdat tegels in elke stijl te vinden zijn, kun je ze makkelijk aanpassen aan je eigen smaak. Van de meer gedateerde plavuizen tot grote en strakke natuurstenen tegels, ze zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar. Waar je wel op moet letten, welke ideale tegelvloer je ook kiest, is de legging van de tegels. Dit is nou typisch een klus voor een vakman, het is namelijk geen sinecure om de tegels strak en egaal te leggen. Gebeurt dit niet, dan komt er vocht tussen de tegels en zit je uiteindelijk met de gebakken peren. Behalve met het leggen van de tegels kan een tegelzetter je ook meer vertellen over het onderhoud, bovendien weet hij in het voortraject ongetwijfeld ook precies de juiste adresjes te vinden waar ze misschien nog wel een restpartij van jouw geliefde tegel hebben liggen. Voordelen te over dus, al betaal je ongetwijfeld uiteindelijk net wat meer dan wanneer je het allemaal eigenhandig zou doen.

Steen, natuurproduct met een gebruiksaanwijzing

Na de tegels die we hierboven belichten, is ook het gebruik van steen in de badkamer een mooie optie. In principe is steen natuurlijk ook gewoon een soort tegel, al is niet elke tegel van steen. Natuurstenentegels verdienen daarom in dit Ideabook wel een eigen plekje. Steen verschilt namelijk op een aantal onderdelen erg van tegels. Zo is het, omdat het een natuurproduct betreft, enorm duurzaam en slijtvast. Bovendien heeft steen de eigenschap dat het uniek is. Waar tegels in de fabriek geproduceerd worden en daarmee tot de milimeter nauwkeurig gecontroleerd kunnen worden, is dat met een natuurproduct als steen wel anders. In een badkamer geeft dat een mooi natuurlijk effect. Naast de uniciteit kleeft er ook nog een klein nadeel aan natuurstenen tegels, eigenlijk wel twee. Eerste is de prijs, natuursteen is luxe en daar is het prijskaartje vervolgens ook naar. Behalve luxe is het ook een behoorlijk kil materiaal. Met andere materialen kom je wellicht nog weg in een badkamer zonder vloerverwarming, in een stenen badkamer raden wij toch wel aan om er leidingen onder te leggen. Warme voetjes gegarandeerd.

Kies voor kiezels

Een laatste subcategorie over steen, en dan zijn we oprecht uitgepraat over dit harde natuurlijke materiaal. Op deze foto van een badkamervloer zien we een mooi voorbeeld van een kiezelvloer. Het effect is speels doordat de tegels in organische vorm in de cementvloer gegoten zijn. Doordat de kiezeltjes allemaal van kleur en enigszins ook van formaat verschillen raak je hier niet snel op uitgekeken. Net als bij de stenen- en tegelvloer is het ook bij deze kiezelvloer van belang dat hij extreem strak gelegd wordt. Kiezels die uit de vloer komen, of kiezels die een stuk hoger liggen dan hun buren zijn in het beste geval reden tot irritatie en in het slechtste geval reden tot een gemene valpartij. Ook bij de kiezels als badkamervloer raden we trouwens aan je licht eens op te steken bij iemand die verstand heeft van vloerverwarming. Natuurlijke materialen nemen net zo makkelijk warmte op als dat ze kou in zich opsluiten, en wij hebben persoonlijk wel een lichte voorkeur voor een van die twee opties.

Marmer

Een marmeren vloer in de badkamer getuigt natuurlijk van een rijke historische kennis. Marmer is namelijk de koning onder de vloeren en we zien dit materiaal dan van oudsher ook terug in de landhuizen en kastelen van de rijken der aarde. Inmiddels is er een behoorlijke slag geslagen is in het nabootsen van marmer en zien we tegels met een marmerlook vaak in de badkamer terug. Het 'echte' marmer daarentegen blijft een kostbare aangelegenheid. Een marmertegel kost al snel 30 à 60 euro/m² en afhankelijk van de soort marmer en de kwaliteit ervan kan dat makkelijk enorm oplopen. Het betegelen van een hele ruimte is dus een behoorlijke kostenpost. Behalve de kosten is marmer ook behoorlijk onderhoudsrijk. Om de 9 tot 12 maanden moeten de tegels opnieuw waterafstotend gemaakt worden, iets dat vooral in een badkamer toch echt van belang is. Tussendoor vereisen de tegels ook nog wel wat aandacht, het vergelen van marmer is een reëel gevaar. Maar deze nadelen ten spijt blijft marmer natuurlijk een geweldig statement in de badkamer. Maar als je ervoor kiest, doe het dan goed, je hebt een behoorlijke rij vorsten en landheren die over je schouder meekijken.

Hou van hout

Gastenbadkamers Moderne badkamers van Duravit Modern
Duravit

Gastenbadkamers

Duravit

Hout in de badkamer lijkt een behoorlijke contradictie. Toch is dat het niet, vooral niet met de huidige technieken in het waterafstotend maken van materialen. Want wie kiest voor een warme badkamer en daarbij vasthoudt een kernwoorden als 'natuurlijk' of ' Scandinavisch' komt al snel bij hout uit als  basis voor de badkamer. En het kan ook best. Hout is een warm materiaal dat zich enorm goed leent om als vloerbedekking te gebruiken. Het geeft een ruimte een lichte look en is makkelijk af te stylen met andere lichte of houten producten. Wel moet er natuurlijk gelet worden op de legging van het hout. Waar de naden niet juist geseald worden kan zich vocht nestelen en de combinatie tussen vocht en hout kan leiden tot bijzonder nare situaties. Let dus goed op of je na een tijdje al wat ruimte kunt ontdekken tussen de planken op de houten vloer, onderneem direct actie als dit het geval is! Drogen en opnieuw sealen zijn de stappen die je het beste kunt nemen.

Beton (of dan in ieder geval die look)

Gietvloeren, of vloeren in betonlook, zijn hot in de badkamer (of eigenlijk in elke ruimte van het huis). Het zijn vloeren die van een soort kunststof gemaakt zijn en die elke kleur aan kunnen nemen die je maar kunt bedenken. Gietvloeren zijn erg onderhoudsarm en lenen zich enorm goed om er vloerverwarming onder te plaatsen. Omdat bij gietvloeren geen plint nodig is, is het beeld erg strak en modern.

In de badkamer zijn gietvloeren ook goed op hun plek, ze zijn stevig en makkelijk te drogen. Zorg er wel voor dat je een badkamermat klaar hebt liggen, omdat de gietvloeren erg glad kunnen zijn zit ook hier een ongeluk in een klein hoekje. Een badkamermat in eenzelfde tint als de vloer zorgt dat het beeld niet teveel gebroken wordt, maar misschien hou je wel van een beetje spanning, dan is de keuze voor een accentkleur ook snel gemaakt. Trend is trouwens ook om de gietvloer niet alleen in de badkamer te gebruiken maar 'm ook door te trekken naar andere ruimtes in huis. We zien veel vloeren in betonlook in de keuken maar ook in de woon- en zelfs in de slaapkamer terug. 

PVC-vloer

PVC-vloeren zijn houtvrije parketvloeren wat betekent dat ze wel de look hebben, maar niet dezelfde kenmerken als hun houten tegenhanger. PVC-vloeren zijn speciaal ontwikkeld als alternatief voor laminaat, parket of natuursteen. De vloeren zijn erg geschikt voor ruimten waar de kwaliteit van de vloer hoog moet zijn, zoals bijvoorbeeld in de badkamer. Grootste voordelen van de PVC-vloer is dat hij onderhoudsarm is en bijzonder goed in staat om warmte vast te houden. Omdat de vloeren in een breed scala aan opties te leveren zijn is het de moeite waard om eens te bekijken of er een uitvoering is die aansluit bij jouw wensen. Grootste nadeel van PVC-vloeren is dat de vloer, en dan hebben we het vooral over de goedkopere varianten, wat snel kan beschadigen. De duurzaamheid ervan is, en nogmaals, dat geldt vooral voor de goedkopere versies, beduidend minder dan de tegel- en stenenvloeren die we hiervoor benoemden. 

Wat is jouw favoriete keuze qua badkamervloer? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!