Besparen op verwarmingskosten; zes tips en trucs

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
plaids and cushions Strigo GmbH
Loading admin actions …

De opwarming van de aarde is een behoorlijk probleem. We kunnen allemaal doen alsof het ons niets aangaat en vervolgens lekker ons huis opstoken (inclusief slaapkamerraam op een kiertje voor dat zuchtje frisse lucht), maar dat gaat op den duur toch ergens wringen. En dus geven wij je graag wat tips om op een slimme en makkelijke manier te besparen op je verwarmingskosten. Want eigenlijk hoef je van dat hele 'duurzamer leven' concept helemaal niets te merken als je het een beetje slim aanpakt. Zo heb je vervolgens wel de voordelen, maar niet de nadelen van een groener bestaan. Dat je jezelf dan ook op de schouders mag kloppen omdat je zo heerlijk goed bezig bent, is natuurlijk ook wel mooi meegenomen.

Isolatie

Woonhuis Silverled Zilt Architecten Moderne huizen
Zilt Architecten

Woonhuis Silverled

Zilt Architecten

Het eerste punt dat we in dit Ideabook aanhalen is een concept dat eigenlijk het makkelijkste tijdens de bouw van het huis toe te passen is. We hebben het over isolatie, het inbouwen van verschillende materialen tussen de muren om afkoeling van binnenuit of opwarming van buitenaf zoveel mogelijk te beperken. Er zijn een aantal soorten isolatie die in meer of mindere mate ook na de bouw van het huis makkelijk toegepast kunnen worden. Gevelisolatie geeft van deze soorten isolatie het meest rendement met zo'n 12 procent, op de voet gevolgd door dakisolatie (9 procent), vloer- en bodemisolatie (8 procent) en dubbel glas (7 procent). We raden je aan om, voordat je semi-lukraak gaat isoleren eerst eens om tafel te gaan met een isolatiespecialist. Zij kijken je huis door en kunnen je maatwerk adviseren.

Stel de verwarming goed in

Onze thermostaten worden steeds slimmer. Dit betekent dat ze steeds beter ingesteld kunnen worden om precies te voldoen aan onze verwachtingen. Zo hoeft er als we niet thuis zijn natuurlijk niet gestookt te worden, maar is het wel heel lekker wanneer je 's ochtends niet in een steenkoude keuken hoeft te zitten. Een aantal tips om je verwarming goed in te stellen op een rijtje: zet je thermostaat 's nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar en 240 kilogram CO2. Ook als je weggaat kan de thermostaat weer op de 15 graden terug. Weet je daarnaast dat je bijvoorbeeld op woensdagmiddag altijd eerder thuis bent? De meeste thermostaten hebben persoonlijke programma's waarin je dit soort voorkeuren makkelijk op kan geven.

Onderhoud van isolatie

Als de isolatie goed is aangebracht, verdient het zichzelf uiteindelijk wel terug en heb je er bovendien geen omkijken naar. Soms kan het echter toch lonen er even een 'mannetje' naar te laten kijken. Weer en wind hebben, zoals dat gaat met huizen, ook op isolatie hun weerslag. Waterdamp is bijvoorbeeld een belangrijke factor die ongemerkt een groot effect kan hebben op de duurzaamheid van isolatie. Vaak heb je er zelf eigenlijk niets van door, echter, als je voelt (of in de stookkosten ziet) dat je meer moet stoken om hetzelfde effect te bereiken, dan kan het aan je isolatie liggen.

Omdat isolatiemateriaal een 'hot market' is, wordt er veel onderzoek gedaan naar de meeste duurzame isolatiematerialen met het hoogste rendement. Dit betekent dat het isolatiemateriaal dat in woningen gebruikt wordt na een jaar of dertig wel echt achterhaald zou zijn. Ben je dus van plan om na deze tijd je onderhoud uit te voeren, bekijk dan direct de mogelijkheden om een gedeelte van je isolatie te laten vervangen door de nieuwste isolatiematerialen.

Goed luchten

Voor een gezond huis is een dagelijkse dosis frisse lucht nodig. Frisse lucht zorgt voor voldoende zuurstof en gaat bovendien schimmelvorming en andere narigheden tegen. Toch staat 'zomaar' een raam openzetten in een goed geïsoleerd huis het hele concept van duurzaam leven een beetje in de weg. Het stoken voor de spreekwoordelijke vogeltjes is op geen enkel front aan te raden. Wat wel kan, en bovendien sterk aangeraden wordt, is het luchten wanneer de verwarming uit staat. 's Nachts bijvoorbeeld is het wel degelijk aan te raden om in de slaapkamer met het raam open te slapen. Het bevordert de nachtrust en is goed voor de luchtvochtigheid. Overdag mogen de ramen dan weer dicht, maar gelukkig zijn er dan toch mogelijkheden om frisse lucht binnen te laten. Luchtroosters bijvoorbeeld worden veel toegepast in dubbelzijdig glas.

Lekker stoken: de haard

Het is zo romantisch, een knisperende open haard waarin de houtblokken oranje-geel opwarmen. Kleed ervoor, wijntje erbij en de date night kan beginnen. Lekker warm ook zo'n open haard, zou je in ieder geval denken. Toch is niets minder waar. Natuurlijk is het romantisch, een open haard, maar voor wat betreft verwarming is het een van de minst energiezuinige manier van stoken. Met een rendement van zo'n 10% ben je behoorlijk in de aap gelogeerd als je enkel moet vertrouwen op de warmte die je haard je huis geeft. Door de noodzakelijke trek verdwijnt de meeste warmte door de schoorsteen naar buiten. In de meeste gevallen ‘kost’ de open haard zelfs warmte en moet de cv installatie het warmteverlies via trek extra bijstoken. 

Geen haard dus, tenzij je 'm voor de show hebt. Toch op zoek naar dat huiselijke gevoel met knisperend hout, ga dan voor een houtkachel. Kies hierbij voor een hoog rendement palletkachel, speksteen-  of tegelkachel, met een vermogen dat past bij de ruimte; dat stookt het meest efficiënt. 

Kleden & kleren

plaids and cushions Strigo GmbH
Strigo GmbH

plaids and cushions

Strigo GmbH

Tot nu toe hebben we vooral tips met je besproken die invloed hebben op de inrichting of opbouw van je huis. Natuurlijk zijn er ook dingen die je kunt doen die minder ingrijpend zijn dan het isoleren van je gevel of het plaatsen van zonnepanelen op je dak. Trek bijvoorbeeld gewoon eens een extra trui aan wanneer je het fris krijgt. We zijn in onze westerse wereld natuurlijk gezegd met een thermostaat die ons op onze wenken weet te bedienen, en eigenlijk, laten we wel wezen, is dat best verwend. Behalve een trui, kan ook een dekentje uitkomst bieden. Of ga voor een lekker warm vloerkleed, op die manier behoud je meer warmte en krijg je warme voeten als extra bonus.

Wat is jouw favoriete bespaartip? Laat een comment achter!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!