homify 360º: Ruime eengezinswoning in Affligem, België

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

We trekken met homify 360º ditmaal naar het Belgische Affligem, nabij Brussel, waar het architectenbureau Areal Architecten deze ruime eengezinswoning heeft gerealiseerd. Areal Architecten is opgezet door de architecten Thomas Cols, Chris Earaerts en Barbara Morisse, allen in 2001 afgestudeerd aan de KULeuven. De architecten zijn naar eigen zeggen kinderen van hun eigen tijd en laten hun ontwerpen onder andere inspireren door maatschappelijke kwesties vanuit zowel de kunst- als cultuurdisciplines. Dat wil niet zeggen dat het verleden geen plaats kent in de inspiratie voor hun werk en de invloeden die zij laten doorwerken. Tijdloze voorbeelden, zowel bekende architectonische ontwerpen als persoonlijke favorieten dienen als inspiratie voor het Belgische architectenbureau.

Aanzicht

Tussen het wolkendek en de prachtige weerspiegeling daarvan in het wateroppervlak zien we de gerealiseerde woning bestaande uit twee bouwlagen. De grote transparante panelen geven vanuit de verschillende vertrekken een mooi uitzicht op de tuin. De opdrachtgevers verzochten de architecten onder andere om een  woning die een permanent vakantiegevoel zou oproepen, afgaande op deze foto mogen we wel stellen dat dat gelukt is.

Omgeving

De woning is gesitueerd in het landelijke Affligem, zoals we hier op de foto kunnen zien. We kunnen het op de foto niet heel duidelijk zien maar het gebouw is geplaatst op een helling die vanaf de voorkant van het gebouw oploopt naar de achterzijde, op de foto van links naar rechts. De verschillende volumes van de woning zijn als het ware gekruld om een een centrale binnentuin. 

Vierkantshoeve

We zien hier de beschutte binnenruimte waar we het al eerder over hadden. In de streek, die onder andere bekend stond om zijn hopteelt, komen zogenoemde vierkantshoeven voor. Een bepaald type boerderij waarbij de verschillende gebouwen en volumes gebouwd zijn om een centrale binnenplaats. Deze hedendaagse interpretatie van Areal Architecten doet de omgeving en de geschiedenis van de streek veel eer aan. Deze moderne patio zorgt er bovendien voor dat de verschillende vertrekken rondom de binnenruimte veel daglicht binnen krijgen. 

Vitruvius

Een van de achterliggende principes van het ontwerp zijn de bekende regels van de Romeinse architect en bouwkundige Vitruvius. Volgens Vitruvius was de schoonheid van een gebouw af te leiden aan de mate van functionaliteit (utilitas). Deze utilitas verbond hij vervolgens met de principes kwaliteit (firmitas) en schoonheid (venustas). Het ontwerp van de woning moet niet alleen een bijzondere uitstraling hebben maar moet ook pragmatisch in functionaliteit zijn. De architecten hebben efficiënt gebruik gemaakt van het perceel en zijn op een effectieve manier omgegaan met het hoogteverschil. De binnenplaats is zowel een handige als een esthetische vondst die het de bewoners bovendien toestaat om de woning vanuit verschillende perspectieven te ontdekken. Het onbreekt de woning bovendien niet aan een prachtig gedetaileerde afwerking, getuige de foto.

Licht

Het valt ons op dat vrijwel vanuit elke positie men uitzicht heeft op of de binnenplaats of op de omgeving buiten de woning. De woning is daardoor doordrenkt van lichtinval. Al dat licht geeft bovendien een rustgevend en kalmerend effect.

Detail

Het ontbreekt de woning niet aan detail. De strakke en moderne afwerking van het interieur draagt bij aan de ruimtelijkheid die men binnen ervaart. Strakke heldere oppervlakten worden afgewisseld met donkere tafels met een fijne textuur. De binnenruimte is nooit ver weg, zoals we hier op de achtergrond van deze foto kunnen zien.

Tot slot

We besluiten de rondleiding met deze mooie compositie. De architecten van Areal Architects hebben met dit project een bijzondere woning gerealiseerd. Het interieur en de planopbouw van het gebouw vertonen een bepaalde mate van evenwicht, net zoals de vorm en structuur van het gebouw dat heeft met zijn directe omgeving. De plaatsing van de verschillende ruimtes rondom de binnenruimte is zowel een pragmatische als esthetische ingreep. De subtiele hint naar het verleden van de streek is prachtig gevonden. De eigentijdse woning is zowel opvallend als in harmonie met zijn omgeving. Voor meer foto's en overige informatie van Areal Architecten verwijzen we u door naar hun profiel. Overige homify 360º projecten kun u hier vinden.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!