Groene daken | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Groene daken

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Huizen van Optigrün international AG
Loading admin actions …

Dankzij J.R.R. Tolkiens The Hobbit en de epische verfilming daarvan door Peter Jackson gaan onze gedachten al snel uit naar fantasiewerelden als we denken aan groene daken. Groene daken, of vegetatiedaken, kunnen echter een stijlvolle toevoeging zijn voor uw woning. Dit geldt niet alleen voor huizen met een landelijke uitstraling maar ook voor moderne en hedendaagse gebouwen. Groene daken kennen we overigens ook van de idyllische foto's uit Scandinavië, daar werden huizen al sinds de prehistorie bedekt met graszoden. Tegenwoordig zijn zij vanwege hun esthetiek maar natuurlijk ook vanwege hun milieuvriendelijke karakter bijna overal te vinden. Een groen dak is een extra stukje natuur maar heeft daarnaast ook een isolerende werking, verwerkt overtollig regenwater en filtert luchtverontreinigende stoffen.

In het volgende artikel willen we jullie ter inspiratie een aantal prachtige voorbeelden geven van deze milieuvriendelijke daken. Wellicht zet het u aan tot het aanleggen van een groen dak.

Boothuis

Commercial and public green roofs Moderne huizen van Organic Roofs Modern
Organic Roofs

Commercial and public green roofs

Organic Roofs

Eén van de schoonheden van een groen dak is zijn vermogen om op te gaan in de omringende omgeving. Dit boothuis is daar een perfect voorbeeld van, de houten constructie is bedekt met een dikke laag van verschillende grassoorten en past daardoor prachtig in zijn omgeving. Overigens niet te zien op de foto maar aan de achterzijde van het gebouw zijn ook nog eens zonnepanelen geplaatst. Dit boothuisje mag met recht milieuvriendelijk genoemd worden. 

Modern en milieuvriendelijk

Deze moderne en bolvormige woning is bedekt met een groen dak en vormt op die manier één van de schakels met de omringende flora en fauna. Een vegetatiedak is in staat om de elementen der natuur te doorstaan, veel meer dan u zou denken, en veel beter dan bijvoorbeeld een golfplaten-dak of een betegeld dak. Dik en vochtig in de winter – en dus zo min mogelijk warmteverlies – droog en los in de zomer – en dus een betere warmtedoorlating. De kleuren en de structuur van het dak geven de woning bovendien een bepaalde natuurlijke uitstraling die perfect bij de waterpartij en de rest van de tuin past. 

Een stukje Veluwe in Amsterdam

Keizersgracht Landelijke tuinen van De Dakdokters Landelijk
De Dakdokters

Keizersgracht

De Dakdokters

Als we alleen de onderste helft van deze foto hadden gezien hadden we gezworen dat deze foto op de Veluwe was genomen. Niets is minder waar, we kunnen dit dakterras terugvinden in onze eigen hoofdstad. Het dakterras is aangelegd door het Nederlandse bedrijf De Dakdokters. Zij zien het als hun missie om ongebruikte daken om te toveren tot plekken voor natuurontwikkeling, recreatie, wateropslag en voedsel- en energieproductie. Op de foto hierboven zien we een dakterras met een prachtige verscheidenheid aan kruiden, grassen en bloemen. De Dakdokters combineren meerdere disciplines bij het ontwerpen en aanleggen van hun groene oplossingen, en leggen onder andere groene daken, daktuinen en dakterrassen aan. Een aantal van hun projecten, waaronder deze, kunt u terugvinden onder hun profiel.  


Ramen en dakgoten

Residential green roofs Moderne huizen van Organic Roofs Modern
Organic Roofs

Residential green roofs

Organic Roofs

Groene daken kunnen op veelzijdige manieren ingepast worden. We zien hier bijvoorbeeld een geïntegreerd dakraam in het groene dak, zodat er voldoende licht in de ruimte eronder valt. Op de foto kunnen we ook goed zien dat men hier gekozen heeft voor een ingenieuze dakgoot, de met grind gevulde goot vangt het water op dat langs het dak naar beneden stroomt en vormt een natuurlijk drainagesysteem. 

Garages

Garage with sedum roof Moderne garage van Organic Roofs Modern
Organic Roofs

Garage with sedum roof

Organic Roofs

Klassiek, elegant en duurzaam. Deze garage laat zien dat een groen dak niet uitsluitend in landelijke omgevingen hoeft voor te komen. Sterker nog, onze steden schreeuwen om zulk soort innovaties. Onze dichtbebouwde steden van tegenwoordig kennen een groot oppervlak aan asfalt, steen en beton en slechts een beperkte oppervlakte aan groen en natuur. Doordat onze zomers steeds vaker heftige onweersbuien kennen, kort van duur maar zeer intensief, resulteert dit onder andere in wateroverlast. Groene daken in stedelijke omgevingen met een groot percentage aan verhard oppervlak, dragen bij aan het verwerken van grote hoeveelheden regen in korte tijd. Het is één van de redenen waarom veel gemeenten een subsidieregeling voor groene daken en gevels kennen. Denkt u aan het aanleggen van een groen dak, informeer dan bij uw gemeente welke mogelijkheden er zijn tot financiering. 

Lees ook eens ons artikel over levensveranderende eco-vriendelijke ontwerpen of verken onze selectie van tuinhuisjes.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!