homify 360º: De aanbouw van een woonhuis in Maarn

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Vandaag behandelen we in onze homify 360º de woninguitbreiding van dit woonhuis in Maarn door het architectenbureau BYTR. Het bestaande woonhuis, dat rond 1950 is gebouwd, is uitgebreid met een houten structuur met een bijzondere vorm en uitstraling. Alle bouwonderdelen waren geprefabriceerd en werden geïnstalleerd op locatie, het resulteerde in een totale bouwtijd van slechts acht weken. Het project toont aan dat men niet altijd hoeft te denken aan een verbouwing van het huis zelf maar dat er ook gekozen kan worden voor een aanbouw. Een aanbouw zoals deze versterkt en accentueert bovendien de uitstraling van het al bestaande huis. 

Aanzicht vanuit de tuin

uitbreiding woonhuis Maarn: moderne Huizen door Richel Lubbers Architecten
Richel Lubbers Architecten

uitbreiding woonhuis Maarn

Richel Lubbers Architecten

Vanuit dit perspectief zien we op de voorgrond de aanbouw en op de achtergrond het woonhuis uit de jaren '50 van de vorige eeuw. De twee gebouwen lijken elkaar zowel tegen te spreken als te versterken. De verticale planken van het donkere verkoolde hout, contrasteren en versterken de horizontale lijnen van het lichte metselwerk en de dakrand van het woonhuis op de achtergrond. De aanbouw van één verdieping hoog kent een opvallende vorm die zijn hoogste punt bereikt daar waar het de keuken herbergt. De ramen zijn gepositioneerd op basis van het interieur, in de woonkamer bieden zij uitzicht vanaf zithoogte, terwijl het raam in de keuken uitzicht op de tuin biedt wanneer men voor het keukenblad staat. 

Shou-sugi-ban

uitbreiding woonhuis Maarn: moderne Huizen door Richel Lubbers Architecten
Richel Lubbers Architecten

uitbreiding woonhuis Maarn

Richel Lubbers Architecten

We spreken van gecarboniseerd hout wanneer het hout een bepaalde behandelmethode heeft ondergaan. Het hout wordt onder hoge druk verhit, gedroogd en even later nogmaals verhit. Het resulteert in een vergrote duurzaamheid en maakt het hout stabieler en minder vatbaar voor vocht. Het geeft het hout ook zijn karakteristieke donkere kleur. Het oorspronkelijke proces vindt zijn oorsprong in Japan en is daar al duizenden jaren bekend als shou-sugi-ban. De Japanners kwamen erachter dat het branden van hout een gunstig effect had op de duurzaamheid ervan, bovendien werd het hout zo minder vatbaar voor brandoverslag, maar ook voor schimmels en insecten. De houten muren van deze aanbouw in Maarn zijn daarnaast ook nog eens geïsoleerd met gerecycled papier. 

De keuken

uitbreiding woonhuis Maarn: moderne Keuken door Richel Lubbers Architecten
Richel Lubbers Architecten

uitbreiding woonhuis Maarn

Richel Lubbers Architecten

Op deze foto kijken we de ruimte in vanuit de keuken. We zien op deze foto goed hoe de ramen zijn gepositioneerd op basis van het interieur. Of u nou in de keuken aan de slag bent met groentes of deegwaren, of juist het resultaat daarvan aan het verorberen bent aan de keukentafel, in alle gevallen bieden de ramen uitzicht en licht op precies de juiste hoogte. 

Ruimte en vorm

uitbreiding woonhuis Maarn: moderne Keuken door Richel Lubbers Architecten
Richel Lubbers Architecten

uitbreiding woonhuis Maarn

Richel Lubbers Architecten

De opvallende vorm die we op de foto's van de buitenzijde konden zien hebben natuurlijk hun uitwerking op de ruimtelijke beleving binnen in de woning. De hellende en kantelende plafonds geven een moderne uitstraling aan de ruimte. Door de muren, plafonds en het meubilair in wit uit te voeren lijkt de ruimte optisch groter. De donkere vloer contrasteert juist weer met al deze helderheid. 

Licht

uitbreiding woonhuis Maarn: moderne Keuken door Richel Lubbers Architecten
Richel Lubbers Architecten

uitbreiding woonhuis Maarn

Richel Lubbers Architecten

Het hoogste punt van de aanbouw is gedeeltelijk open en vormt daardoor een prachtige natuurlijke bron van licht waardoor de keuken overdag in het zonlicht baadt. 

Tot slot

uitbreiding woonhuis Maarn: moderne Huizen door Richel Lubbers Architecten
Richel Lubbers Architecten

uitbreiding woonhuis Maarn

Richel Lubbers Architecten

De grillige contouren en het donkere exterieur van de aanbouw vormen een mooie toevoeging aan het klassieke woonhuis uit de jaren '50, zonder dat het vloekt of in de omgeving misstaat. Het moet een zeer aangename ervaring zijn om de voordeur van het bestaande huis te betreden, niet wetende wat je aan de achterkant te wachten staat, en vervolgens deze fantastische aanbouw te ontdekken. De architecten van BYTR zetten zichzelf met dit project behoorlijk op de kaart.

Wilt u nog meer homify 360º projecten zien, neem dan hier eens een kijkje. Wilt u meer lezen over houten huizen, neem dan eens dit artikel door.

    

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!