8 fouten die je niet mag maken met je kerstdecoratie!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
DeBORLA WoonkamerAccessoires & decoratie
Loading admin actions …

De glimmende kleurrijke kerstdecoratie schittert ons weer tegemoet in de winkels. Met al dat blinkende goed kopen we vaak tassen vol met goedbedoelde accessoires. Want ja, wat is er nu gezelliger dan je huis in die mooie kerstsfeer inrichten? Dat is al een feestje op zich! Maar toch kan het wat al te uitbundig worden met je kerst-enthousiasme. Of je hebt spontaan allerlei spullen gekocht waarvan achteraf blijkt dat ze toch niet bij elkaar passen. En dat is dan jammer toch? Het is immers maar één keer per jaar kerst. In dit Ideabook geven je een aantal tips hoe je deze belangrijke missers kunt voorkomen en die mooie op elkaar afgestemde sfeer krijgt in je huis. Laat je inspireren!

Fout 1: Je laat al je andere decoratie staan

Je laat al je andere decoratie staan en plaatst daar al je kerstdecoratie gezellig bij. Is dat een misser? Jazeker! Dit zorgt namelijk voor visuele verzadiging door een teveel aan accessoires.Vaak passen de verschillende accessoires ook niet bij elkaar. Loop dus kritisch door je woonkamer heen en plaats alles wat er niet bij past of teveel is tijdelijk in een klapkrat die je opbergt. 

Zo zorg je er ook voor dat alle aandacht uitgaat naar je prachtig versierde kerstboom en die mooie verlichting en kaarsen die je plaatst. Dat worden zo de echte eyecatchers van je woonkamer!

Fout 2: het ondoordacht plaatsen van felle kleuren

Met Kerstmis zien we ineens allerlei flashy kleuren zoals rood, groen en goud. Ze delen een onbetwist kenmerk: ze vallen zeker op. Maar… juist door deze eigenschap zijn ze vaak ook lastig te combineren met de stijl en het bestaande kleurenpalet in je huis. Denk dus van tevoren goed na of dit wel echt in je huis past.

Je wilt toch per se die groen-rood-gouden inrichting? De oplossing is simpel. Verwijder alles wat hier niet bij past uit je interieur en koop bij de recycle eventueel een paar meubels of versieringen in deze tinten zodat je interieur een goede match vormt met je kerstdecoratie. 

Fout 3: Je plaatst een levende boom maar vergeet je vloer

Christmas Lifestyle M&S WoonkamerAccessoires & decoratie
M&S

Christmas Lifestyle

M&S
M&S
M&S

Een echte boom is natuurlijk een prachtig gezicht en zorgt elke ochtend voor een heerlijke dennengeur in je woonkamer. Een stukje natuur in je huis. Maar plaats deze niet zomaar op je prachtige massief houten vloer. Onder je kerstboom kan het namelijk vochtig worden en ook kan deze krassen veroorzaken. Plaats een stuk oud tapijt of plastic onder de voet van je boom zodat je vloer optimaal beschermd is tegen beschadigingen. Wil je graag wat inspiratie opdoen inzake de kersttrends? Lees dan ook: de trends voor een warme kerstsfeer in huis.

Fout 4: Je plaatst overal kaarsen

Christmas '14 Farrow & Ball Landelijke woonkamers
Farrow & Ball

Christmas '14

Farrow & Ball

Over deze misser wordt vaak niet goed nagedacht en wordt als zodanig dus ook niet herkend als fout. We leggen graag even uit waarom.

We willen je hier graag attent op maken omdat alle ruimtes in huis vullen met kaarsen risico's met zich meebrengt. Wanneer je heerlijk ontspannen aan je kerstdiner zit en al aardig wat glazen wijn op hebt of na het diner even een wandeling wilt maken, dan vergeet je die hele rij kaarsen in de andere kamer al snel. Plaats de kaarsen dus alleen in de ruimte waar je aanwezig bent zodat je er goed zicht op kunt houden.

Fout 5: Je koopt van alles zonder na te denken over de functionaliteit

Vooral in deze tijd van het jaar willen we ons huis graag verfraaien en we verwennen onszelf graag een beetje. Soms resulteert dit in een decoratie die weliswaar mooi is toch een deel van de functionaliteit van een ruimte verloren laat gaan.

Bedenk eens hoe het zou zijn als de ramen in dit prachtige voorbeeld vol zouden zitten met rode linten, kerstsneeuw en gedrapeerde gordijnen? Dan zouden we niet meer van het prachtige uitzicht op het omliggende landschap kunnen genieten en ook niet meer kunnen profiteren van het binnenvallende daglicht dat deze dagen al zo schaars is…

Fout 6: Je denkt niet na over de stijl van je huis

Deze fout is een van de meest voorkomende en is ook steeds weer dezelfde. De kerstversiering verblindt ons waardoor we soms spontaan allerlei accessoires kopen en de huidige stijl en kleurstelling van ons huis volledig vergeten en dat is jammer.

We zeggen natuurlijk niet dat het niet mag, maar het geeft gewoon een mooier totaal-effect wanneer alles in een bepaalde harmonie is met elkaar. Wil je dit voorkomen? Kies dan voor een bepaalde kleurstelling in je kerstdecoratie of een bepaalde materiaalkeuze zoals bijvoorbeeld natuurlijke materialen of glas. Je kunt ook je huis aanpassen aan je kerstdecoratie door wat kussens, plaids of kaarsen in de door jou gekozen kleuren te plaatsen.

Fout 7: Je plaatst decoratie zonder na te denken over een sfeer

Christmas Lifestyle Habitat
Habitat

Christmas Lifestyle

Habitat

Alle decoraties of ze nu voor Kerstmis, Halloween of Pasen zijn, bevatten bij voorkeur niet alleen maar unieke en originele elementen, maar dienen ook een bepaalde intentie te hebben inzake de sfeer die je graag wilt neerzetten. En met kerstmis is dat vooral knusheid, warmte, saamhorigheid en gezelligheid.

Dit lijkt misschien een logische tip maar we zien maar al te vaak een overdaad aan accessoires waarbij elke sfeer totaal ontbreekt. Je hoeft ook geen arsenaal aan spullen te plaatsen. Op de foto in het voorbeeld zie je dat hier met een paar enkele doeltreffende accessoires een prachtige sfeer is neergezet.

Fout 8: Je versiert alleen de woonkamer

Je hebt de kerstboom versierd en bent blij dat hij weer staat? Dat is toch een gemiste kans want je kunt die prachtige kerstsfeer op zoveel meer manieren en plekken toevoegen aan je huis. En nee, dat hoeft niet heel veel tijd te kosten. Een mooie bessenkrans met lichtjes op je voordeur, wat vaasjes met los kerstgroen op je eettafel. Het zijn de kleine dingen die het grote verschil maken!

Lees even snel onze tips en ga daarna pas aan de slag!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!