Voor & Na: Monumentaal huis in Aberdeen, Schotland

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Voor & Na: Monumentaal huis in Aberdeen, Schotland

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
 Badkamer door Brown + Brown Architects
Loading admin actions …

Net zoals we een boek nooit op zijn kaft moeten beoordelen, moeten we ook voorzichtig zijn bij het beoordelen van een gebouw of woning, enkel op zijn uiterlijk. Of denk aan al die keren dat we als kind probeerden te raden wat er in die kleurig verpakte cadeautjes zat. En hoe vaak zaten we er niet naast? De woning die we in dit artikel zullen behandelen laat goed zien wat we met het gezegde bedoelen, en dat dit niet alleen voor boeken geldt. Het huis van vandaag staat op de South Crown Street in Aberdeen, Schotland en kent een monumentaal exterieur. De buitenzijde van het pand staat echter in schril contrast met het interieur, dat modern en Scandinavisch genoemd mag worden. Dit is echter niet altijd het geval geweest. Het huis kende een rommelige indeling en het gedateerde en oubollige interieur uit de jaren zeventig deed de woning ook niet veel goeds. 

Fotografie: Nigel Rigden.

De buitenkant: een monumentaal pand

 Huizen door Brown + Brown Architects
Brown + Brown Architects

South Crown Street Listed Exterior

Brown + Brown Architects

Aberdeen staat bekend om twee dingen; aardolie en grijze stenen gebouwen. Als gevolg hiervan staat de stad ook wel bekend als de Granieten Stad of de Grijze Stad. Het mag dan ook geen verassing zijn dat ook deze woning op de Crown Street opgebouwd is uit granieten stenen. We weten niet zeker hoe oud het gebouw is maar we schatten dat het gebouwd moet zijn in het Victoriaanse tijdperk, de lange regeringsperiode van de Engelse koningin Victoria tussen 1837 en 1901. Graniet staat bekend als een sterke en duurzame steensoort die weinig onderhoud vergt. We vinden daarom veel van dit soort huisjes terug in Aberdeen. Het interieur en de binnenkant is natuurlijk een heel ander verhaal, hier was namelijk wel dringend behoefte aan een grondige vernieuwing.

Voor: een ongezellige entree

Een van de eerste dingen die we tegenkomen bij het betreden van de woning is de trap. En zeg nou zelf, dit is niet echt een gezellige entree toch? Trappen worden verondersteld om nieuwsgierigheid op te wekken; wat zou er op de andere etages van dit huis te zien en vinden zijn? De trap op deze foto doet zo ongeveer het tegenovergestelde.

Het geheel ziet er rommelig uit. De muren zijn duidelijk toe aan een nieuwe verfbeurt en de verbindingen tussen de muur en het houtwerk is zeer grof. De kleur van het hout is gedateerd en het trapkleedje komt stoffig en oubollig over. En dan de trapleuning nog. Hangt die niet veel te laag?

Na: de gerenoveerde trappen

 Gang en hal door Brown + Brown Architects
Brown + Brown Architects

South Crown Street Stair

Brown + Brown Architects

We kunnen bijna niet geloven dat dit dezelfde trap is als we hierboven kunnen zien. Toch is het zo! De trap is geschuurd, opnieuw geschilderd en opnieuw vormgegeven. De originele metalen balustrade geeft de trap een compleet nieuwe uitstraling en trekt meteen de aandacht. De balustrade wordt versterkt door de witte muren en het bleke hout van de vloer. 

Voor: krap en rommelig

Er zijn een aantal tijdperken op te noemen die niet echt een goede weerslag hebben gehad op de inrichting van onze huizen. De jaren zeventig is daar toch wel een van. Bruin- en geeltinten. Een overdaad aan hout. Of wat te denken van het verschrikkelijke behang en de muffe tapijten? Op deze foto kunnen we dat goed terug zien. De keuken oogt krap en rommelig, donker en claustrofobisch. We kunnen ons niet voorstellen dat dit een fijne ruimte om in te koken was geweest. Daarnaast lijkt het allemaal niet logisch ingedeeld te zijn.

Na: licht en ruim

 Keuken door Brown + Brown Architects
Brown + Brown Architects

South Crown Street Kitchen

Brown + Brown Architects

Het hart van het huis is nu een oase van licht en ruimte! De ruimtelijke inrichting van de keuken is compleet aangepast en biedt in tegenstelling tot de vroegere situatie veel ruimte en veel licht. De keuken en eetkamer stralen moderniteit uit en vormen een eenheid met elkaar. De bewoners van dit huis wensten een Scandinavische stijl, we vinden die terug in de eenvoudige lijnen, het gedempte kleurenpalet en de open verbindingen tussen keuken en eetkamer.

Na: wit!

 Badkamer door Brown + Brown Architects
Brown + Brown Architects

South Crown Street Bathroom

Brown + Brown Architects

Vanuit dit perspectief zien we de eetkamer met op de achtergrond de keuken. Ook hier is sprake van bleke houtsoorten en eenvoudige meubels. De rommelige en volgepropte ruimtes uit de oorspronkelijke situatie zijn omgewisseld voor heldere en overzichtelijke ruimtes. 

We zien op deze foto tevens de badkamer, waar dezelfde Scandinavische stijl is doorgevoerd. Een bleek kleurenpalet, eenvoudige inrichting en georiënteerd op een natuurlijke lichtbron. We hebben geen foto van de situatie voor de verbouwing maar getuige de overige ruimtes kunnen we ons alleen maar voorstellen hoe deze badkamer er vroeger uitgezien moet hebben.

Na: een ruime en moderne woonkamer

 Woonkamer door Brown + Brown Architects
Brown + Brown Architects

South Crown Street Living Room

Brown + Brown Architects

De open haard in de woonkamer is gerestaureerd en gemoderniseerd. Het metselwerk in de open haard is bedekt maar de originele houtkachel is behouden. De verzonken boekenkasten zijn geplaatst in de ruimten naast de open haard, de rondingen zijn vervangen voor rechte lijnen. Een simpele maar effectieve ingreep. De kamer is nu een toonbeeld van elegantie en klasse; eigentijdse meubels en chique kunstwerken wisselen elkaar af. Het bruine tapijt uit de oorspronkelijke situatie is verwijderd en heeft plaats gemaakt voor dezelfde bleke houten vloerdelen die we ook in de andere kamers van het huis tegenkomen. 

Na: slaap zacht

 Slaapkamer door Brown + Brown Architects
Brown + Brown Architects

South Crown Street Bedroom

Brown + Brown Architects

Last but not least: de slaapkamer. Men heeft gekozen om bepaalde elementen uit de oorspronkelijke situatie te behouden maar op zo'n manier dat deze niet vloeken met de rest van de gemaakte interieurkeuzes. Zo is de prachtige grijze open haard behouden en vormt deze tezamen met het Perzische tapijt en het hazelnootkleurige meubilair een mooie eenheid.

Bent u benieuwt naar nog meer voor en na projecten, neem dan eens een kijkje bij de overige projecten

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!