Inspiratie: bijzondere kerken

Stoa. Stoa.
Restaurante Villena en Iglesia de Segovia, FrAncisco SilvÁn - Arquitectura de Interior FrAncisco SilvÁn - Arquitectura de Interior Bedrijfsruimten
Loading admin actions …

Kronkelend, asymmetrisch, futuristisch, duurzaam en abstract: moderne kerken zijn soms nauwelijks herkenbaar als kerk door hun hedendaagse ontwerp. Vandaag gaan we jou een aantal mooie kerken laten zien, zowel oude als nieuwe, die soms een geheel nieuwe taak gekregen hebben. Dit laatste is positief, want zo blijven de oude gebouwen ook in de toekomst bewaard. Erfgoed is kostbaar en we moeten er goed voor zorgen. Ook in Nederland vinden we veel kerken die naast een religieuze, ook een museale functie hebben en wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Ga er eens binnen en doe een kleine donatie, want erfgoed is van ons allemaal, dus laten we er dan ook met z'n allen voor zorgen! Zoals beloofd: hier komen een aantal bijzondere kerken!

Een kerk in Korea

Met een klassieke kerk heeft de Dongmyeong kerk, die vorig jaar door de Seoinn Design Group in Korea werd opgeleverd, niet veel te doen. Het moderne gebouw heeft een futuristisch uiterlijk dat met de functie nauwelijks overeenstemming heeft. Wel zien we de crucifixen op de gevel en op de toren. De toren is natuurlijk wel een architectonisch element dat we met een kerk associëren. Dit futuristische bouwwerk is feitelijk een zeer moderne interpretatie van een traditionele kerk.

Oude kerk

De Sant Francesc kerk in het Spaans Santpedor werd gebouwd in de jaren 1720 door de Franciscaanse monniken, en na eeuwen van trouwe dienst als kerk heeft zij deze functie recentelijk afgelegd. De architecten van Dc Arquitects hebben het historische gebouw ter hand genomen en er nieuwe leven in geblazen, door er moderne elementen aan toe te voegen. Vandaag de dag dient het als een multifunctioneel cultureel centrum waar verschillende evenementen plaatsvinden. Een waardige bestemming voor deze prachtige oude kerk.

Schuilkerk

Deze tijdelijke kerk werd ontworpen door de Japanse architect Shigeru Ban-Star na de verwoestende aardbeving in februari 2011 in Nieuw-Zeeland. Het bijzondere van de kerk is, dat het 24 meter hoge gebouw bestaat uit 96 kartonnen cilinders, waardoor het gebouw de naam: de kartonnen kerk kreeg. Natuurlijk is niet de gehele constructie gemaakt van dit materiaal, ook treffen we houten balken aan in het gebouw, deze ondersteunen het plafond. Het onderste deel van de kathedraal is, net als veel andere geïmproviseerde noodgebouwen, gemaakt van zeecontainers.

Kapel van de stilte

homify Bedrijfsruimten Musea

Een buitengewone kerk is de kapel van de stilte in Helsinki, die een oase van rust, ontspanning en reflectie biedt, midden in het hart van de stad. De kerk werd ontworpen door K2S architecten, en heeft een heel bijzondere ambiance. Het is echt een plek waar je de turbulente en luidruchtige stad even de rug kunt toekeren. Met zijn gebogen houten gevel en warme licht verwelkomt de kapel de vele bezoekers en laat ze even op adem komen.

Van oude kerk naar woonhuis

De transformatie van leegstaande kerken is erg trendy in Nederlands. De architecten van BRON architectuur hebben een unieke woning gecreëerd in een voormalige kerk. Vanaf de buitenkant is deze spectaculaire transformatie niet te zien.

Als je aan komt rijden dan lijkt deze oude deze kerk in het Noord-Hollandse Bussum in de verste verte niet op een woonhuis. Daarom laten we je een aantal foto's van het interieur zien. Nu wordt het duidelijk hoe mooi een 200 jaar oud gebouw veranderd kan worden in een modern appartement. Dit is werkelijk een uniek en uitzonderlijke thuis! Het doet door zijn vormgeving en indeling nog steeds denken aan een kerk, maar door zijn moderne meubilair is het toch echt een woonhuis geworden.

kerkrestaurant

In voormalige kerken wordt niet alleen naar hartenlust gewoond, maar ook gegeten. De architect Francisco Silván heeft een bijzonder project gerealiseerd in het Spaanse Segovia: in een oude kerk werd Restaurante Villena gevestigd: de absolute smaakmaker van de stad! Het pand is echt een bezoekje waard. Als dit geen feestelijke sfeer voor een romantisch diner is!

Tot zover deze bijzondere kerken. We hopen dat je geïnspireerd bent. Alvast veel plezier met je eigen authentieke interieur. Ga je in een oude kerk wonen en heb je tips nodig om een grote ruimte in te richten? Lees dan dit artikel, waarin we een aantal tips voor je op een rijtje hebben gezet!

Op het forum kunnen experts je adviseren bij de inrichting van je interieur!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine