Het Scandinavische rariteitenkabinet van PUUR

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Moose in the City - Antwerpen , PUUR interieurarchitecten PUUR interieurarchitecten Bedrijfsruimten
Loading admin actions …

Het interieurarchitectenbureau PUUR, in 2003 door Jan Geysen opgericht, heeft zijn uitvalsbasis in de Belgische havenstad Antwerpen. Het bureau heeft een aantal uiteenlopende projecten op zijn naam staan, variërend van winkels en kantoren tot apotheken, woningen en restaurants. Het jonge team van interieurarchitecten en de kleinschaligheid van het bureau draagt bij aan de intensieve samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. 

In dit artikel zoomen we in op één van de projecten van PUUR. Enkele jaren geleden werden zij gevraagd om mee te denken aan de opzet en inrichting van de Antwerpse winkel Moose in the City. Het samenstellen van een flexibele winkelinrichting met een Scandinavische esthetiek was de opdracht die zij meekregen. Als uitgangspunt combineerde zij twee typologieën, die van het rariteitenkabinet en die van het depot. Eerstgenoemde komt onder andere voort uit het assortiment van de winkel, zoals we op de volgende foto's goed kunnen zien. Laatstgenoemde kan gezien worden als een praktische oplossing voor de veelvoud aan typen producten dat in de winkel ter display ligt, zonder daarbij het overzicht kwijt te raken.

Berkenhout

De goed verlichte ruimte op de achtergrond van deze foto trekt meteen onze aandacht, maar niet voordat we de sierlijke berkenstammetjes links en rechts van deze doorgang hebben opgemerkt. De berkenstammetjes, die onderdeel zijn van een aantal zogenaamde blikvangers in de winkel, moeten de bezoekers niet alleen nieuwsgierig maken naar de rest van het pand maar moet de bezoeker actief aansporen om de winkel te verkennen. Het gebruik van de berk als blikvanger is tevens een directe verwijzing naar de Scandinavische esthetiek waar de winkel naar op zoek was. Voor veel Noord-Europese culturen en volkeren was de berk een heilige en spirituele boom. Onder de Noorse volkeren was de berk een heilige boom. Bij de Germanen stond de boom bekend als boom der wijsheid. Ook de Kelten en Finnen schreven bijzondere eigenschappen toe aan de boom. Het kleine trappetje en de rolstoelvriendelijke entree op deze foto is afgewerkt in falurood, ook wel bekend als Zweeds rood, en is bekend van de kleine Zweedse rode huisjes (stuga's).

Frames

We zien op deze foto een geraamte van witgelakt staal die we in de rest van de winkel vaker zullen tegenkomen. De dunne stalen frames zijn gemaakt om de verschillende artikelen in onder te brengen en verwijzen naar de eerder genoemde typologie van het depot. De grote ruimte, vierhonderd vierkante meter in oppervlakte, behoudt zijn ruimtelijkheid onder andere door het gebruik van deze stalen stapelrekken. De smalle rekken ogen licht en het framewerk zelf neemt nauwelijks ruimte in. 

Depot

Lange, smalle paden, aan weerszijden geflankeerd door hoge rekken. We herkennen op deze foto meteen wat de interieurontwerpers voor ogen hadden wanneer zij met de typologie van het depot op de proppen kwamen. Het is niet alleen een vondst met praktisch nut maar ook één die bijdraagt aan de ruimtelijke ervaring van de bezoeker. Bijkomend voordeel is het flexibele karakter van de rekken. Mocht er in de toekomst een andere indeling nodig zijn dan zullen de opbergrekken gemakkelijk te verplaatsen en herschikken zijn.

Kleuren

De wanden van de winkels, alsmede het plafond is lichtgrijs geverfd. Op de betonnen dwarsliggers, op de foto rechtsboven te zien, is verlichting geplaatst. De energiezuinige T5-verlichting, de her en der geplaatste planten en de slanke stalen opbergrekken vormen een mooi samenspel van kleur en soberheid. 

Plafonds en wanden

Uit budgettaire overwegingen is er gekozen om de plafonds en wanden niet aan te passen. Het had wat ons betreft ook niet zoveel uitgemaakt. De scheuren in de muur en de duidelijk zichtbare blokken waaruit de muren zijn opgebouwd dragen bij aan het semi-industriële karakter van de winkel. Het grove metselwerk en het kale plafond contrasteren daarnaast fraai met de steriele opbergrekken. 

Rariteitenkabinet

Kussens met snorren, draagtassen, tafels, stoelen, lampen, jurken en truien. De invulling van de rekken geeft de winkel een eclectische en kleurige uitstraling. Denk even aan de anonieme bouwmarkten waar we ons om de zoveel tijd naar toe moeten slepen voor een noodzakelijke aankoop. Aan de oneindige gangen en uniforme inrichting. Gelukt? Nu weer terug naar Moose in the City. Het is de ontwerpers van PUUR gelukt om de nare associaties van de bouwmarkt compleet te doen vergeten, terwijl zij wel handig gebruik weten te maken van de elementen waaruit diezelfde bouwmarkten zijn opgebouwd. 

Voor diegene die nog niet uitgekeken zijn op de Antwerpse Eland biedt de website van de winkel een virtuele tour door de winkel aan. Wilt u meer weten over PUUR neem dan ook eens een kijkje op hun profiel en ontdek hun andere projecten. In ons magazine vindt u meer artikelen over Scandinavisch design.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine