Japanse architectuur in optima forma! | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3648:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Japanse architectuur in optima forma!

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
​River side house / House in Horinouchi Moderne huizen van 水石浩太建築設計室/ MIZUISHI Architect Atelier Modern
Loading admin actions …

Vandaag trekken we met homify naar Japan. Japan vormt door zijn afwijkende culturele geschiedenis een bron van inspiratie voor menig architect. Het woord isolatie stamt af van het Latijnse 'insula', dat eiland betekent. Japan, als één van de meest oostelijke eilanden die we kunnen terugvinden op de wereldkaart is eeuwen lang geïsoleerd geweest van de buitenwereld, zowel de ligging van de eilandengroep als de gevoerde politiek droegen daar aan bij. Het moderne Japan is een bijzondere smeltkroes van traditie en vernieuwing, onderdeel van de globale wereld maar met een zeer eigenzinnig karakter. Het zijn deze bijzondere tegenstrijdigheden, voortkomend uit de unieke historie van het land, die ervoor gezorgd hebben dat het land in veel opzichten als bron van inspiratie kan dienen. Het volgende huis ziet er van de buitenkant misschien wat vreemd uit. Het dunne en opvallend gevormde huis wordt in de volgende tekst nader besproken.

Contouren

We kunnen op deze foto goed zien waar het huis zijn vorm aan te danken heeft. Het huis heeft zich tussen de rivier aan de rechterkant van de foto, en de weg links van het huis gewurmd. Daar waar deze twee bepalende begrenzingen bij elkaar komen is het huis gebouwd, in het uiterste puntje. Kota Mizuishi, de architect, is de uitdaging aangegaan en heeft zich niet laten tegenhouden door de beperkingen van het areaal. Integendeel, hij heeft van dit vraagstuk een bijzonder en excentriek project weten te maken.

De gevel

We zien hier de voorgevel van het gebouw. Een van de dingen die ons opvalt is dat het huis geen hekwerk of muur kent. Het huis staat fier aan de zijkant van de straat, keurig ingepast in het stratenplan. Het lijkt wel alsof het gebouw daar even geparkeerd staat, alsof het een auto betreft. 

We zien hier ook de tweedeling tussen de begane grond en de rest van het gebouw. Op  de uit het beton opgetrokken structuur rust een aandoenlijk ogende bovenverdieping. Met een beetje fantasie zien we hierin een kleine herberg geplaatst op een betonnen doos. Het dankt deze associatie vooral aan het puntige dak en de kleuren waarin deze is afgewerkt. De vorm van het huis doet ons ook meteen afvragen hoe de woning er van binnen uitziet. Hoe is de architect omgegaan met de smalle ruimte en de vele hoeken.

Omvang

De grootste kamer van het huis imponeert in eerste instantie alleen al door zijn omvang. Wie had verwacht dat dit opvallende gebouw, dat er van buitenaf zo smal en klein uitziet, zo'n grote kamer zou bevatten? De kamer, die zich op de begane grond bevindt, dient als slaapkamer. Naast zijn omvang valt ook de lichtinval op, zowel door de vele raampjes in de muur als door het trappenhuis schijnt het licht naar binnen.

Materialen

Op deze foto van de slaapkamer hebben we iets beter zicht op het trappenhuis en de opbergruimte aan de rechterkant. We zien hier ook goed welke materialen gebruikt zijn: hout voor de vloeren, trappen en kasten. Egaal en gepolijst beton voor de vloeren. Zowel het ijzerwerk van de trap, als de plafonds en muren zijn in het wit afgewerkt.

De woonkamerS

Eenmaal op de eerste verdieping bereiken we de woon- annex werkkamer. Verbaasd u zich niet over het ontbreken van stoel of banken. Het is gebruikelijk in Japan om op de vloer te zitten. De kamer laat veel zonlicht binnen door de ramen aan weerszijden van de kamer. Onder en op de vensterbanken is ruimte voor opslag.

Open ruimtes

Vanuit de woonkamer is een open verbinding met de keuken, zoals we op de foto kunnen zien. Vanuit dit perspectief is goed te zien hoe hoog het plafond reikt, ook merken we op dat er nog een ruimte tussen deze verdieping en het dak bestaat.

De keuken

De keuken alsmede de opbergruimte en apparaten zijn opgesteld tegen de twee convergerende muren. Op twee plaatsen aan het plafond zijn lampen opgehangen.

Opbergruimte

Deze ruimte wordt gebruikt voor het opbergen van boeken en kantoorartikelen. Op de achtergrond zien we de keuken van zojuist. We merken tevens op hoe de scheiding tussen deze ruimte en de anderen ook aan de bovenkant deels open is. Op deze manier bereikt het zonlicht dat door de ramen erachter naar binnen schijnt ook deze opbergruimte.

De badkamer

De badkamer is ruim en goed verlicht. Achter de glazen deuren bevinden zich twee mogelijkheden tot baden en wassen.  De plafonds en het bovenste gedeelte van de muren is wit afgewerkt, daaronder zijn de muren crèmekleurig geverfd. 

Uitzicht

Deze foto is genomen vanaf de hoogste verdieping van het huis, in de volgende foto zullen we daar meer van zien. We kijken hier uit op de keuken en herkennen het langwerpige raam dat we ook op eerste foto van dit artikel zien. De foto geeft goed weer hoe ruimtelijk het gebouw is, ondanks zijn ongebruikelijke en smalle vorm.

De zolder

De kleine zolderruimte is in dit geval ingericht als speelruimte voor kinderen maar kan natuurlijk ook gebruikt worden voor andere doeleinden. 

Tot slot

In de avond licht het huis mooi op. Het warme, gele licht schijnt ons van binnenuit toe en doet ons afvragen hoe dit wonderbaarlijke huis er van binnen uit ziet. Wij weten het antwoord!

Wat vindt u van dit bijzondere huis en zijn aparte vorm? Laat het weten in ons forum.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!