Een bunker in Vuren

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

We behandelen in dit artikel een bijzonder gebouw. Fort Vuren in Gelderland is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en herbergt onder andere deze bunker. Het Belgische architectenbureau B-ILD werd gevraagd om de bunker zo aan te passen dat deze bewoonbaar zou worden. Het project was onderdeel van een reclamecampagne waarbij mensen een weekend in de bunker zouden kunnen overnachten. Naar aanleiding van het succes van deze verbouwing heeft men in overleg besloten om de gemaakte aanpassingen en interieurkeuzes te behouden.

De oppervlakte van de bunker

Bunker in Vuren (The Netherlands): industriële Huizen door B-ILD Architects
B-ILD Architects

Bunker in Vuren (The Netherlands)

B-ILD Architects

De bunker bevindt zich in een groene omgeving. De beperkte ruimte van de bunker zelf is vergroot door de aanleg van een soort terras buiten de bunker. De oppervlakte van dit terras komt overeen met de oppervlakte van de bunker zelf, incluis de dikke muren, hiermee willen de ontwerpers aangeven hoeveel ruimte er verloren gaat door de betonnen wanden. Als het weer het toelaat kan het terras gebruikt worden voor verschillende doeleinden, denk aan zonnebaden, barbecueën of dineren.

Entree

Bunker in Vuren (The Netherlands):  Gang en hal door B-ILD Architects
B-ILD Architects

Bunker in Vuren (The Netherlands)

B-ILD Architects

Om de bunker te betreden moet de bezoeker afdalen in een donkere ruimte. Wanneer men afdaalt ziet men links de opening tot het complex. Als je goed kijkt zie je gelijk na het afdalen een opening in de muur, van hier uit kan men in de hoofdkamer precies zien wie het complex betreedt. 

De keuken

Bunker in Vuren (The Netherlands):  Gang en hal door B-ILD Architects
B-ILD Architects

Bunker in Vuren (The Netherlands)

B-ILD Architects

Deze foto is van binnenuit genomen en toont ons, vanuit dit perspectief, de entree rechts om de hoek. Men heeft gekozen voor een geheel transparante deur die er voor moet zorgen dat het schaarse zonlicht nog een klein beetje de ruimte in kan dringen. Gelijk bij binnenkomst vind je de keuken die in één van de nissen is ingebouwd door middel van een stalen frame.

Simpel

Bunker in Vuren (The Netherlands): industriële Badkamer door B-ILD Architects
B-ILD Architects

Bunker in Vuren (The Netherlands)

B-ILD Architects

We kunnen op deze foto nog eens goed zien hoe men de keuken in de nis heeft weten te plaatsen. Omdat het pand een monumentale status heeft moest er zorgvuldig omgegaan worden met de ruimtes. Het plaatsen van deze provisorische keuken, die simpel maar efficiënt is, paste binnen de gestelde kaders. 

Doorgang

Bunker in Vuren (The Netherlands):  Gang en hal door B-ILD Architects
B-ILD Architects

Bunker in Vuren (The Netherlands)

B-ILD Architects

Op deze foto staan we in de deuropening die we op een vorige foto al hebben gezien. Links bevindt zich de keuken, die vanuit dit perspectief niet te zien is. Als we de keuken passeren en rechts de hoek omgaan begeven we ons naar de hoofdkamer van het complex.

Woonkamer

Bunker in Vuren (The Netherlands): industriële Eetkamer door B-ILD Architects
B-ILD Architects

Bunker in Vuren (The Netherlands)

B-ILD Architects

De ontwerpers van B-ILD hebben zich laten inspireren door Le Corbusier's Cabanon de Vacances – de blokhut die de modernistische architect voor zichzelf en zijn vrouw liet bouwen. Om de beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk te gebruiken ontwierpen zij de verschillende, multifunctionele interieurelementen op maat. De hoofdkamer, drie meter lang, drie meter breed en 1.8 meter hoog, functioneert zowel als woon- en slaapkamer. Al het interieur kan verschoven, verplaatst, opzij, omhoog of omlaag geplaatst worden. Stoelen functioneren daardoor ook als bijzettafel of trap, om maar iets te noemen. Om het harde en monolithische karakter van de bunker te doorbreken is er gekozen om te werken met materialen zoals meranti triplex. De nissen in het beton zijn gebruikt als opslagruimte.

Slaapkamer

Bunker in Vuren (The Netherlands): industriële Slaapkamer door B-ILD Architects
B-ILD Architects

Bunker in Vuren (The Netherlands)

B-ILD Architects

Op deze foto kunnen we goed zien in hoeverre de kamer valt te transformeren. In deze variant zijn alle bedden uitgeklapt en zijn de meubelstukken verplaatst of verborgen. De ruimte is bedoeld om slechts aan de basisbehoeften van de bezoekers te voldoen. In totaal biedt de kamer plek aan vier bedden.

Vrijheid

Bunker in Vuren (The Netherlands): landelijke Huizen door B-ILD Architects
B-ILD Architects

Bunker in Vuren (The Netherlands)

B-ILD Architects

Eenmaal buiten is er weinig dat ons doet herinneren aan de benauwde ruimte waar we zojuist doorheen zijn getrokken. Er rest ons slechts een kleine bult in het landschap, vlak naast die imponerende kastanjeboom. Het houten platform naast de bunker is een bijzondere vinding van B-ILD. Zonder context lijkt het een willekeurig bouwsel, met de kennis van nu vormt het een mooie eenheid met wat zich onder de grond afspeelt. 

Meer informatie over B-ILD vindt u hier.

Andere homify 360° projecten kunt u hier vinden.

Zou jij onder de grond kunnen wonen? 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Vraag uw gratis consult aan

Doe wooninspiratie op!