Voor & Na: Een appartement waarin de tijd heeft stil gestaan

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

In het voor- en na project van deze week behandelen we een project van het Portugese architectenbureau Atelier da Calçada. Het bureau staat bekend om hun efficiënte aanpak van ruimte, ze weten het volledige potentieel van een gebouw te benutten, ongeacht de grootte van het betreffende project.

Het appartement waar we het hier over gaan hebben dateert uit 1950 en is in de laatste zestig jaar niet of nauwelijks onder handen genomen. Ondanks zijn leeftijd was het pand nog steeds bewoonbaar en was deze niet te kwalificeren als verwaarloosd. 

Toch was een aanzienlijke interventie nodig om het appartement aan te passen aan de normen en eisen die hedendaags gesteld worden. De houten vloeren, voorheen verhuld door tapijten, werden in oude staat hersteld. Het interieur werd vernieuwd en het externe houtwerk werd onder handen genomen, onder andere door het aanleggen van moderne isolatietechnieken zoals microcement.

Benieuwd naar de ingrepen? Lees dan snel verder!

Voor: donkere en koude kamer

  door Atelier da Calçada
Atelier da Calçada

Sala – Antes

Atelier da Calçada

Op de foto kunnen we goed zien in welke staat het appartement zich bevond: donker, verouderd en vol met vocht in de wanden en plafonds. De ramen sluiten niet goed af en het behang is bevlekt. 

Na: een comfortabele en gezellige kamer

De verouderde ramen zijn vervangen door nieuwe. Visueel verschillen ze weinig van de oorspronkelijke ramen, slechts de horizontale latjes ontbreken. De nieuwe ramen verbeteren de isolatie en zorgen er bovendien voor dat er minder omgevingslawaai in de kamer te horen is. De originele granieten kozijnen zijn behouden, opgeknapt en schoongemaakt.  

Ook de vloer is behouden gebleven. Deze behoefde slechts geschuurd en gelakt te worden. De houten vloer behoudt zo zijn oorspronkelijke toegankelijke effect. De muren en het plafond zijn opnieuw geverfd. 

Het balkon

Eén van de huiskamerdeuren biedt toegang tot een klein balkonnetje die in zijn gehele lengte door glas is afgesloten. De muren zijn opnieuw geverfd en de vloer is opnieuw behandeld. In deze ruimte kan je niet alleen wat voorwerpen opslaan, zoals in de witgeverfde kastjes die tegen de muur geplaatst zijn, ook kan je er heerlijk genieten van al het zonlicht wat door de ramen naar binnendringt. Een houten bankje biedt het nodige zitcomfort. 

Voor: de verouderde en oubollige keuken

  door Atelier da Calçada
Atelier da Calçada

Cozinha – Antes

Atelier da Calçada

Niet geheel onverwacht komen we de meeste slijtage en achteruitgang tegen in onder andere de keuken. Een ruimte die nou eenmaal onderhevig is aan veel gebruik. De ruimte oogde klein, onoverzichtelijk en vol. Het meubilair en de apparatuur was verouderd. Daarnaast ontbrak het in de ruimte aan natuurlijk licht. De vloer bestond uit een typisch twee-kleuren mozaïek.

Na: een moderne keuken

We kijken hier dezelfde ruimte in, het contrast met de vorige foto is enorm. Gekozen is voor een grotendeels witte keuken, wit staat er om bekend dat het een ruimte groter kan doen lijken, daarnaast maakt het de keuken helderder. Ook de indeling van de keuken is veranderd. De wasbak en de keukenkastjes onder het raam zijn naar elders verplaatst waardoor de ruimte langwerpiger wordt, ook dit draagt bij aan de interpretatie van de ruimte. De ouderwetse vloer van voorheen is vervangen door een roodbruine variant.

Materiaal

De verouderde apparatuur is vervangen door moderne apparatuur en is waar mogelijk ingebouwd of verzonken in het tafelblad. De muur is afgewerkt met marmer en geeft de gehele keuken een wat klassiekere uitstraling.

Voor: volledige afbraak

  door Atelier da Calçada
Atelier da Calçada

Instalação sanitária social – Antes

Atelier da Calçada

Het toilet bevond zich in erbarmelijke staat. Let op de vloer naast het toilet en het gebrek aan onderhoud door de jaren heen! De halfslachtige pogingen tot onderhoud hebben in deze ruimte weinig uitgehaald. Voor de raampjes is bijvoorbeeld een houten strip geplaatst waardoor deze niet meer open of dicht kunnen. 

Na: helder

We herkennen de ruimte bijna niet meer terug op deze foto. De muren en de vloer zijn opnieuw betegeld, in een frisse olijfgroene kleur, en met een glansmiddel bewerkt. Het plafond is opnieuw geverfd. Het zonlicht dat via het raam binnenkomt geeft de ruimte een heldere en lichte uitstraling en heeft een reflecterend effect op het tegelwerk. Daarnaast is er een moderne wastafel geïnstalleerd en gemonteerd tegen een spiegel die de gehele wand bedekt. De spiegel zorgt er ook voor dat de ruimte visueel groter lijkt dan dat hij in werkelijkheid is.

Bovenin herkennen we een douchekop terug die we eveneens in de reflectie van de spiegel kunnen waarnemen. De beschikbare ruimte is optimaal benut. Wanneer je binnenkomt vind je links de wastafel en rechts de ruimte waar gedoucht kan worden.

Luxe uitstraling

We zien op deze foto nog eens goed hoe het zonlicht een prachtig reflecterend effect heeft op de honderden olijfgroene tegeltjes. De ruimte mag dan klein zijn maar door de gebruikte materialen, het lichtinval en de efficiënte indeling krijgt het een luxueuze uitstraling.

Voor: een oubollige badkamer

  door Atelier da Calçada
Atelier da Calçada

Instalação sanitária – Antes

Atelier da Calçada

De grootste badkamer van het pand zien we terug op deze foto. De patronen, geometrisch of met bloemen versierd in de badkamers en met fruit of groenten in de keuken, roepen een nostalgisch gevoel op. Alsof we ons in de woningen van onze grootouders bevinden. 

Na: modern en comfortabel

De vernieuwde badkamer kent een bad dat door middel van glazen deuren afgesloten kan worden. De verwarming is vernieuwd en op de opbergkastjes is een moderne wastafel geplaatst. Ook in deze ruimte spelen de spiegels en het zonlicht een grote rol. De badkamer lijkt er frisser en groter door.

Ruimte

Op deze foto zien we goed welk ruimtelijke effect de spiegel en het raam hebben. Daarnaast valt op dat de kastjes boven de vloer lijken te zweven maar nog wel genoeg ruimte bieden om alle noodzakelijk badkamerartikelen op te bergen. Ook voor de wanden in deze badkamer is gekozen voor een olijfgroene kleur.

Voor: de klerenkast

  door Atelier da Calçada
Atelier da Calçada

Closet – Antes

Atelier da Calçada

De ruimte tussen de slaap- en badkamer fungeerde als een soort passage waar ook de kleding opgeborgen werd. Deze klerenkast was naar moderne maatstaven veel te klein.

Na: een ruime klerenkast

De vernieuwde klerenkast is een stuk ruimer. Met schuifdeuren kan de ruimte geopend en gesloten worden. Daarnaast heeft men gezorgd voor voldoende belichting.

Voor: de plattegrond

  door Atelier da Calçada
Atelier da Calçada

Planta do existente

Atelier da Calçada

De meest versleten ruimtes van het pand waren de keuken en de badkamer, het koken en bewerken van eten, warmte, rookontwikkeling en vocht doen een ruimte nou eenmaal sneller aftakelen. In het ergste geval kan je denken aan houtrot, schimmel en vlekken. Bovendien zijn badkamers en keukens ook nog eens ruimtes die intensief worden gebruikt.

Op deze plattegrond zien we de situatie voor de verbouwing. Linksboven herkennen we de badkamer en rechtsboven kunnen we de keuken zien. Vergelijk vooral deze twee ruimtes met de situatie na de verbouwing. Wat meteen opvalt is de aaneenschakeling van ruimtes. Overbodige muren en afscheidingen zijn weggehaald om grotere ruimtes te creëren, ruimtes die bovendien gemakkelijker te onderhouden zijn en minder snel vies worden.

Na: de belangrijkste verschillen

  door Atelier da Calçada
Atelier da Calçada

Planta proposta

Atelier da Calçada

Tot slot nog even de belangrijkste veranderingen op een rijtje:

- Grotere ruimtes

- Keuken is een aaneengesloten ruimte geworden zonder obstakels, muren of moeilijk te onderhouden hoeken.

- De entree biedt gelijk toegang tot de woonkamer

- De vernieuwde badkamers

- De verruimde klerenkast tussen de bad- en slaapkamer

- Tussen de eetkamer en de kamer van het dienstmeisje is een toegang gecreëerd zodat er een vrije doorgang is naar de kleine badkamer en het balkon

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!