Voor, tijdens en na: de aanleg van een leuke veranda

Johan van Dijk Johan van Dijk
Taras kompozytowy Rehau. Realizacja w Bolesławcu., PHU Bortnowski PHU Bortnowski
Loading admin actions …

Ben je klaar met het opknappen van je huis of heb je een prachtige nieuwbouwwoning, maar mis je toch nog iets? Misschien mis je wel een veranda! Een leuke plek om je terras net dat beetje extra te geven! Beschutting tegen fel zonlicht of juist tegen de regen maken zo’n mooi afdak namelijk tot een mooie toevoeging aan je huis en tuin. Je kunt besluiten om zelf met de aanleg aan de slag te gaan of je huurt daarvoor gewoon een professional in. De bewoners van de Poolse nieuwbouwwoning waar we nu gaan kijken, hebben de vloerenexperts van PHU Bortnowski de opdracht gegeven een mooie veranda aan te leggen. We nemen een kijkje voor, tijdens en na de werkzaamheden.

Voor: een lege tuin

Rij maar eens door een gemiddelde nieuwbouwwijk en je ziet een soortgelijk beeld als hier: een prachtig nieuw opgeleverd huis te midden van een verwilderde vlakte die in de verste verte niet op een tuin lijkt. In dit geval is de schutting al wel geplaatst, maar verder is hier ook alleen maar woeste grond te zien. Nou niet bepaald de bekroning van je mooie huis! In dit geval was er ruimte voor iets extra’s en er is gekozen voor een veranda. Laten we eens kijken hoe die is aangelegd.

Tijdens: aan de slag met de fundering en de overkapping

Het verschil met de eerste afbeelding is al heel erg groot. De fundering voor het terras is namelijk al aangelegd en de overkapping, de eigenlijke veranda, is al geplaatst. Afhankelijk van de bodemgesteldheid, moet bepaald worden hoe stevig het fundament van de constructie is. In sommige gevallen is een stevige paal in de grond al genoeg en in andere gevallen moet er eerst beton of cement gestort worden. Als je zelf aan de slag gaat, zorg dan in ieder geval dat het fundament stevig is.

Planken over het raamwerk

Een fundering, een grindbed met daaronder anti-worteldoek en een raamwerk van hout liggen al klaar. Het is nu een kwestie van het aanbrengen van de planken. En zoals je hier kunt zien, komen er geen houten planken als terras te liggen, maar is gekozen voor kunststof. Dat kan soms een groot voordeel zijn om te gebruiken! Het rot niet, hoeft niet geverfd te worden en is heel gemakkelijk schoon te houden. Als de planken eenmaal liggen dan hoef je er eigenlijk nauwelijks meer naar om te kijken. En dat vinden we natuurlijk ideaal.

De afwerking

Voor je helemaal kunt gaan genieten van je nieuwe terras, moet er natuurlijk eerst de nodige afwerking plaatsvinden. Denk daarbij vooral aan de zijkanten van je (verhoogde) terras. Op de zijkant van de planken wordt een mooie lijst geplaatst en daaronder zijn korte plankjes aangebracht om het geheel helemaal af te maken. En dat heeft ook een praktisch doel, ongedierte kan op deze manier namelijk niet onder je terrasdek komen. Dat is toch zeker een plezierige gedachte.

Na: het eindresultaat

Na het harde werken zie je hier het fraaie eindresultaat. De tuin zelf moet nog wel even aangepakt worden, maar op de veranda zelf kan al lekker gezeten worden. De terrasstoelen staan al klaar! Het geheel kan nog wat verder aangekleed worden, voor een buitenkeuken is bijvoorbeeld ook meer dan voldoende ruimte op deze plek. En niet te vergeten wat leuke plantjes en bloemen natuurlijk. Zie je trouwens ook dat één kant afgesloten kan worden met een zonnescherm? Op die manier kun je nog meer genieten van deze leuke plek.

Wil je meer weten over veranda’s en terrassen? Neem dan ook zeker hier even een kijkje!

Wil je ook een veranda bij jouw huis aan (laten) leggen? We horen het graag!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!