Unione Militare, Rome—Studio Fuksas | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Unione Militare, Rome—Studio Fuksas

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Moderne winkelruimten van fuksas Modern
Loading admin actions …

Het architectonische landschap van de Europese steden is immer aan verandering onderhevig. Historische gebouwen en moderne, vooruitstrevende structuren wisselen elkaar af. Beiden vormen een harmonieuze mix tussen nieuw en oud. Hiernaast worden historische gebouwen niet alleen opgeknapt en gerenoveerd, ook worden sommige van hen met moderne materialen en ingrepen gereconstrueerd en bijgewerkt. Een mooi voorbeeld hiervan is dit negentiende-eeuwse gebouw in het historische centrum van Rome, niet ver van de befaamde Spaanse trappen. Het gebouw, de Unione Militare, dat eerder dienst deed als kantoor van de overheid, is door architect Massimiliano Fuksas vernieuwd en gemoderniseerd.

De gevel

Moderne winkelruimten van fuksas Modern

De historische gevel van het gebouw is gerenoveerd en zoveel mogelijk in originele staat behouden gebleven, het gebouw valt daardoor niet uit de toon en blijft onderdeel van de architectonische stijlen waaruit de andere gebouwen in Rome bestaan. Vanuit dit oogpunt kunnen we echter niet zien welke verassing het dak te bieden heeft.

De lantaarn

Moderne winkelruimten van fuksas Modern

Dat dak zien we hier, ook wel De Lantaarn genoemd. De structuur van staal en glas voegt een eigentijdse en moderne twist toe aan het verder historische pand en gaat een dialoog aan met de overige daken en koepels van de Romaanse skyline. Op de achtergrond zien we bijvoorbeeld de San Carlo al Corso, een van Rome's meest beroemde basilieken. Het contrast tussen de moderne vormen en materialen van de Unione Militare en de overige koepels spreekt tot de verbeelding, verschillende eeuwen bestaan hier in een soort symbiotische manier naast elkaar.

Het dak

Moderne winkelruimten van fuksas Modern

In de lantaarn is het uitzicht adembenemend. Het gepatenteerde dak, bijna acht meter hoog, biedt uitzicht op de historische binnenstad van Rome. De structuur van het dak levert een prachtig motief van schaduwen op. 

Het skelet

Moderne winkelruimten van fuksas Modern

Het gebouw herbergt nog veel meer architectonische hoogstandjes. Een deel van de vloeren en plafonds is verwijderd om plaats te maken voor dit skelet van glas en staal, compleet onzichtbaar aan de buitenkant maar alles bepalend voor de ruimte binnenin het gebouw. De structuur vormt een verbinding tussen de begane grond en de hoogste etage van het gebouw.

De verdiepingen

Moderne winkelruimten van fuksas Modern

Het gebouw kent een indrukwekkende oppervlakte van 6100 vierkante meters, verspreid over vier verdiepingen, en is op zo'n manier verbouwd en ingericht dat het lijkt alsof we ons in de toekomst bevinden. Het moet een aparte ervaring zijn om dit historische gebouw binnen te treden en dit te mogen aanschouwen.

De kleuren

Moderne winkelruimten van fuksas Modern

Elke verdieping heeft zijn eigen kenmerkende kleuren, de subtiele rondingen en gebogen lijnen voeren de bezoekers onbewust langs de verschillende ruimtes van het gebouw. 

Het meubilair

Moderne winkelruimten van fuksas Modern

Ook op deze foto zien we dat het licht een belangrijke rol speelt bij het creëren van de sfeer. Het verlichten van de verschillende ruimtes en het ultramoderne interieur was een taak van Speirs & Major Associates, het meubilair zelf werd ontworpen door Fuksas. Een van de belangrijkste kenmerken van het meubilair is het gebruik van glasvezel, afgewerkt in glanzend wit en gebruikt voor onder andere tafels, bureaus en stoelen. 

Tot slot

Moderne winkelruimten van fuksas Modern

Voor diegene die zich afvragen waarom de structuur van glas en metaal de Lantaarn genoemd is, vraagt u zich eens af welke bijzonder effect deze koepel in de nacht moet hebben. Het gebouw vormt met zijn bijzondere mix tussen oud en nieuw een prachtige toevoeging aan de stad Rome. Bent u toevallig in de buurt, loop vooral ook eens naar binnen.

Voor meer artikelen over moderne architectuur raden wij u de volgende links aan:

Beijing: Het Grootste Vliegveld ter Wereld door Zaha Hadid Architects

Een Immense Iglo om in te Recreëren

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!