Voor & Na: De Gables, Londen

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Het uiterlijk en de vorm van Londen is altijd aan verandering onderhevig, de groei van de stad heeft grote invloed op de prijs van onroerend goed. Dat de prijzen de pan uit rijzen blijkt wel uit de recente verkoop van een aantal garages voor een half miljoen pond, een slordige 690.000 euro! Voor een garage! Het mag dan ook geen verrassing zijn dat dit industriële pandje in noordwest Londen al snel werd opgekocht met de intentie het te renoveren en bewonen. Elke beschikbare meter in Londen lijkt wel omgevormd te worden tot woonruimte. Stallen, loodsen, kelders en zelfs kerken, niets is te gek. De kleine garage, ooit de werkplaats van een monteur is nu omgebouwd tot een modern huis met drie slaapkamers en twee afzonderlijke appartementen.

Voor: het sombere interieur

Voor aanvang van het werk lag het gebouw er droevig en verwaarloosd bij. De moeilijkheidsgraad van dit project lag niet alleen aan de  deplorabele staat van het gebouw maar ook aan de onmogelijke locatie, verstopt tussen een Victoriaans terras en een hoofdspoorweg. Het ingesloten perceel vormde een grote uitdaging voor Patalab Architecture. In het vervolg van dit artikel zien we hoe ze het toch gelukt is om het geheel om te toveren tot een prachtig resultaat.

Na: glimmend metselwerk

het exterieur van het gebouw is behoorlijk onder handen genomen, daarbij is geprobeerd om het karakter van het oude gebouw terug te laten komen. Dit verklaard onder andere de keuze voor het fijne metselwerk. Het metselwerk heeft een moderne uitstraling en is afgewerkt met een reflecterende glazuurlaag, in de zon zullen ze glinsteren en 's avonds weerkaatsen zij het kunstlicht dat op de gevel schijnt.

Voor: het interieur

Het gebouw uit de jaren vijftig van de vorige eeuw zag er uit als de leeftijd die het had: een kille en kale omgeving die meer weg had van een kraakpand dan een luxueus binnenstedelijk appartement.

Na: industriële charme

Tegenwoordig ziet de ruimte er zo uit! De kamer bestaat nog steeds uit beton, hout en stenen, ditmaal met een compleet andere en veel modernere invalshoek. De stenen muur is behouden en wit geverfd. Ook de betonnen vloer is behouden gebleven. Sommige stukken beton zijn glad afgewerkt, anderen niet: een subtiele knipoog naar het verleden van het gebouw.

Licht

Op de begane grond is niet alleen de woonkamer gevestigd maar ook de eetkamer en keuken, dankzij de grote opening in het plafond is de ruimte goed verlicht. Als je goed kijkt zie je op de achtergrond het ontwerp van de zithoek, ietwat verzonken in de grond zodat de banken net zo hoog reiken als de vloer.

De schoonheid van hardhout

Het gebruik van eikenhout, hier gebruikt voor de trap maar ook in de rest van het appartement te herkennen, speelt een belangrijke rol. Het grotendeels met beton en steen afgewerkte appartement krijgt een wat natuurlijkere tint door het gebruik van dit hardhout. Op de foto kunnen we goed zien dat het eikenhout een warme sfeer creëert die in contrast staat met de overige materialen en kleuren van het appartement.

Benieuwd naar andere voor & na projecten? Neem de volgende artikelen ook eens door:

Voor & Na: Renovatie van een landhuis in Normandië

Voor & Na: de totale renovatie van een strandappartement

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!