Voor & Na: Van oude fabriek naar comfortabele woning

Stoa. Stoa.
Google+
Loading admin actions …

Vandaag gaan we kijken naar een prachtig project dat gerealiseerd is in Osaka, Japan. Hier werd een oud fabrieksgebouw omgebouwd tot een gezellige residentie. In het vijf verdiepingen tellende gebouw wordt niet meer gewerkt, in plaats daarvan is het een oord van ontspanning geworden, en het heeft zelfs een theeruimte om te ontspannen. Nou ja… . dat is eigenlijk niet zo verwonderlijk, want Japan is ook het land van de theerituelen. De renovatie is gedaan door het Japanse architectenbureau Tofu, en wat hebben ze een mooi werk afgeleverd! In het huis werd de typische Japanse stijl van leven gecombineerd met mooie westerse elementen. Innovatie heet dat! Hoe dat er precies uitziet zie je in de volgende fotoserie.

De oude situatie

  door TOFU
TOFU

O-RENOVATION

TOFU

Voor aanvang van de renovatie was het oude fabrieksgebouw totaal niet huiselijk. Vooral het grijze tapijt en de koude halogeenlampen zorgden ervoor dat het vertrek er kil en ongemakkelijk uitzag. Het kost veel verbeeldingskracht om hier een comfortabel huis in te zien. Gelukkig is er veel veranderd in de loop van de renovatie, zoals je op de volgende foto's kunt zien.

Na renovatie

moderne Huizen door TOFU
TOFU

LDK

TOFU

We zien op deze foto hoe groot de verandering is! Het tapijt en het koude licht zijn gelukkig verdwenen. Daarvoor in de plaats zijn de in het plafond verzonken LED's gekomen, en twee verschillende vloerbedekkingen: één van hout en één van linoleum. Zo ontstaan er twee leefzones. Het eetgedeelte heeft een houten parketvloer, terwijl in de keuken een vloer met een beige-bruin patroon ligt. De wit ingerichte keuken en witte kasten, scheppen orde en rust, ze laten de kamer groter lijken en zorgen voor helderheid in de ruimte. 

Andere hoek

moderne Huizen door TOFU
TOFU

LDK

TOFU

Vanuit een ander perspectief zien we ook hoe goed renovatie gelukt is. Hier kijken we vanuit de keuken naar de woonkamer. De houten meubels en de grijze bank zorgen voor een intieme ambiance. Een lantaarn geeft de kamer een vleugje originaliteit. Door de grote ramen valt veel licht naar binnen, hetgeen zorgt voor een fijne woon- en leefsfeer. De bank is voor het raam geplaatst, waardoor je tijdens het lezen een ideale lichtval hebt.

Troosteloos

  door TOFU
TOFU

O-RENOVATION

TOFU

Het is moeilijk te geloven dat deze saaie ruimte een Japanse theesalon geworden is. De theeceremonie is in de Japanse cultuur van groot belang. De eeuwenoude traditie voert terug op een Chinese oorsprong en werd door boeddhistische monniken overgebracht naar de Japanse keizers op het eiland. Zelfs vandaag de dag is populariteit van het theeritueel ongekend hoog. Zo'n ceremonie geschiedt natuurlijk niet in een ruimte als deze. Nee, dit ritueel heeft rust, ontspanning en orde nodig. Het is duidelijk dat ook in deze ruimte een radicale verandering plaats moest vinden.

Prachtige transformatie

moderne Huizen door TOFU
TOFU

茶室と庭

TOFU

Na de renovatie doet niets meer denken aan de desolate toestand van het oude fabrieksgebouw. In plaats daarvan bevinden we ons nu in een echte Japanse theesalon. Door het royale raam maken we contact met de  buitenwereld. Dit zorgt voor een heldere en vriendelijke sfeer, waar in alle rust het ritueel gehouden kan worden. De inrichting van de traditionele kamer is discreet. De artistieke kalligrafie op de muur, evenals enkele delicate zwarte meubels, maken deze salon compleet.

De nieuwe keuken

moderne Huizen door TOFU
TOFU

アトリエ

TOFU

Om ten volle te profiteren van de beschikbare ruimte werd er voor een centraal geplaatst keukeneiland gekozen. Hier kunnen meerdere mensen de theeceremonie bereiden. Bovendien zijn nu beide zijden van het keukeneiland een werkruimte, dit is natuurlijk super-efficiënt en erg fijn bij het bereiden van maaltijden voor de familie waar meerdere koks aan werken. Ook is er voldoende licht in de keuken, zodat de ruimte een fijne sfeer heeft. We zien dat een aantal lampen op de wand gemonteerd zijn: erg strak en luxe! Het werkblad van het keukeneiland is gemaakt van hout, dat voor de nodige warmte in de witte keuken zorgt.

Laatste blik

moderne Huizen door TOFU
TOFU

エントランス

TOFU

Hoe harmonieus de verschillende gebieden van het appartement in elkaar passen, een eenheid vormen, zien we duidelijk op deze laatste foto. Zelfs vanaf de buitenkant oogt het interieur harmonieus en uitnodigend. Dit huis is werkelijk volledig getransformeerd en up-to-date! Laat je erdoor inspireren! 

Tot zo ver de tour door het huis. We hopen dat je net zo enthousiast bent als we. Blijf ons volgen voor de nieuwste trends en mooiste ideeën!

Benieuwd naar de herrijzenis van een poppodium in Leiden? Lees dit artikel en je bent helemaal op de hoogte! 

Op ons forum vind je de tips en tricks om een droom interieur te creëren!

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!