Google's nieuwe hoofdkantoor – Mountain View

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Van een boerderij in Denemarken tot een geheel stadsblok in New York, Google kent een geschiedenis van unieke en inspirerende kantoren. Google's nieuwste plan, een ontwerp van Bjarke Ingels en Thomas Heatherwick, is nog maar recentelijk voorgesteld aan de gemeenteraad van Mountain View City in Californië. De ambitieuze plannen maken echter al veel los, de plannen beschrijven een bruisende en autonome leef- en werkomgeving opgebouwd uit het niets. De plannen besteden aandacht aan flexibiliteit, milieuvriendelijkheid en zijn daarbij ook nog eens indrukwekkend vormgegeven. Het complex biedt niet alleen onderdak aan één van 's werelds meest innovatieve bedrijven, het is de bedoeling dat het ook dienst doet als gemeenschap, daarnaast draagt het complex ook nog eens bij aan de lokale natuur.

Voor diegene die al bekend waren met de vorige kantoren en gebouwen van Google zullen de ambitieuze plannen niet als een verassing komen. Dat mag voor Google geen reden zijn om er nogmaals een schepje bovenop te doen, het bedrijf voert met elke nieuwe locatie en verbouwing nieuwe innovaties door. Vandaag hebben wij het voorrecht om u een voorproefje te geven van het binnenkort te verreizen hoofdkantoor, hieronder volgt een beschrijving van de individuele componenten van het Mountain View hoofdkantoor. 

Architectuur en natuur

  door Heatherwick
Heatherwick

Google's new Californian HQ – Mountain View – Heatherwick + Bjarke Ingels Group

Heatherwick

Het complex vormt door de symbiose van architectuur en natuur een levendige en dynamische omgeving. Groene percelen en indrukwekkende kantoorlocaties slingeren door elkaar heen en maken daardoor onderdeel uit van het uitgestrekte gebied. Laat u echter niet misleiden door het exclusieve design, iedereen is hier welkom om te gaan en staan waar hij of zij wilt, een picknick met vrienden, een joggingsessie door het gebied of misschien wel alleen om de omgeving te verkennen en aanschouwen – iedereen is welkom!

Silicon Valley

  door Heatherwick
Heatherwick

Google's new Californian HQ – Mountain View – Heatherwick + Bjarke Ingels Group

Heatherwick

Het gebied was al in bezit van Google en huisvestte een aantal van zijn kantoren , de bedoeling is om deze bestaande gebouwen te herontwikkelen en het totale oppervlakte van het gebied aanzienlijk te vergroten. Google heeft vijftien jaar geleden voor deze specifieke locatie gekozen vanwege de schoonheid van de naastgelegen baai, de nabijheid van enkele universiteiten, de gezinsvriendelijke omgeving en de centrale ligging in Silicon Valley. Google levert met het nieuwe complex niet alleen een vernieuwd onderkomen aan zijn werknemers maar probeert door het open en toegankelijke karakter van het complex ook iets terug te geven aan de gemeenschap en de rest van de omgeving.

Ecologisch verantwoord

  door Heatherwick
Heatherwick

Google's new Californian HQ – Mountain View – Heatherwick + Bjarke Ingels Group

Heatherwick

Door te kiezen voor lichte en verplaatsbare blokvormige structuren in plaats van massieve en permanente constructies dekt het bedrijf zich alvast in voor toekomstige verbouwingen. De blokken kunnen eenvoudig verplaatst en gestapeld worden. Boven de bouwblokken vormt een gigantische transparante luifel bescherming tegen wind en regen, terwijl deze tegelijkertijd zonlicht en warmte binnenlaat. Deze constructie stelt het bedrijf in staat om het klimaat binnen de kantoren te reguleren.

Uniforme beleving

  door Heatherwick
Heatherwick

Google's new Californian HQ – Mountain View – Heatherwick + Bjarke Ingels Group

Heatherwick

De luifels zijn een belangrijk en repeterend element van het kantorencomplex, door de lichte uitstraling en de transparante eigenschappen van de luifels lijkt het alsof men zich in een overdekt park bevindt. De diffuse grenzen tussen natuur en architectuur zijn één van de belangrijkste eigenschappen van het complex. Fietspaden, heuveltjes, cafés en kantoren wisselen elkaar af en vormen het landschap van dit uitgestrekte gebied. De orde en schoonheid van zowel natuurlijke als door de mens geschapen ruimtes worden door het ontwerp omarmd.

Bescherming van de natuur

  door Heatherwick
Heatherwick

Google's new Californian HQ – Mountain View – Heatherwick + Bjarke Ingels Group

Heatherwick

Een andere peiler van het project is de bescherming van de natuur. Google doet zijn best om het gebied zo natuurvriendelijk te maken, zo houdt men rekening met de broedplaatsen van verschillende dieren en verbreedt men de aanwezige waterpartijen. Hiernaast probeert het bedrijf zijn best te doen om zoveel mogelijk gebruik duurzame energie te gebruiken.

De lokale gemeenschap

  door Heatherwick
Heatherwick

Google's new Californian HQ – Mountain View – Heatherwick + Bjarke Ingels Group

Heatherwick

Google heeft bij de plannen niet alleen gedacht aan zijn werknemers maar ook de lokale gemeenschap, denk bijvoorbeeld aan de al eerder besproken fietspaden. Daarnaast bieden de plannen ruimte aan verschillende vormen van detailhandel, zoals restaurants, en vormen daardoor een bron van werkgelegenheid in het gebied. 

Werken en leven

  door Heatherwick
Heatherwick

Google's new Californian HQ – Mountain View – Heatherwick + Bjarke Ingels Group

Heatherwick

Het hoofdkantoor van Google moet vooral geen gesloten fort worden, het moet een leefomgeving vormen voor zowel de werknemers als de mensen die in de omringende gebieden wonen. De prachtige omgeving en de indrukwekkende architectuur moet voor iedereen toegankelijk zijn. Google hoopt met zijn plannen een gebied te creëren dat doet denken aan de levendigheid van een een woonwijk, en dat het gevoel aan mensen geeft dat zij daar onderdeel van zijn. 

Architectonisch hoogstand

  door Heatherwick
Heatherwick

Google's new Californian HQ – Mountain View – Heatherwick + Bjarke Ingels Group

Heatherwick

Wie zijn er eigenlijk verantwoordelijk voor deze plannen? Laten we een moment de tijd nemen om ons te richten op de mensen achter het project. De plannen voor het Google hoofdkantoor zijn het resultaat van een samenwerking tussen de prominente Britse architect en oprichter van Heatherwick Studios, Thomas Heatherwick, en de gerenommeerde Deense architect Bjarke Ingels, oprichter van BIG.

De architectuur van BIG is het resultaat van een zorgvuldige analyse van de manier waarop het hedendaagse leven voortdurend evolueert en veranderd, Ingels werd door Google benaderd vanwege zijn interesse voor de gemeenschap als leidraad voor architectuur en ontwerp. Heatherwick werd gekozen op basis van zijn aandacht voor schaal en schoonheid. De samenwerking tussen de twee architecten heeft geleidt tot een resultaat dat in creativiteit en eigenheid waarschijnlijk niet tot stand was gekomen wanneer het project door één architect was ontwikkeld. 

Een creatieve en stimulerende omgeving

  door Heatherwick
Heatherwick

Google's new Californian HQ – Mountain View – Heatherwick + Bjarke Ingels Group

Heatherwick

Het tot de verbeelding sprekende complex moet creativiteit bevorderen, Google hoopt met zijn spraakmakende plannen zijn werknemers creatief te stimuleren. Google stond al bekend om zijn alternatieve werkplaatsen. Werknemers krijgen de kans om een dutje te doen, of om ergens te ontspannen, om op die manier de nettoproductiviteit te verhogen. Wat ons betreft overtreft Google dit keer alle verwachtingen.

Wat vinden jullie van deze indrukwekkende plannen? Bespreek het in ons forum!

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!