homify 360°: Gebr. De Nobel in Leiden

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Vandaag trekken we in homify 360° naar de bruisende stad Leiden, alwaar het muziekpodium Gebr. De Nobel sinds december 2014 zijn deuren geopend heeft. Gebr. De Nobel komt niet uit de lucht vallen, al in 1969 werd in de Breestraat het ‘Kreatief Sentrum’ geopend, enige tijd later werd deze naam veranderd in het Leids Vrijetijds Centrum (LVC). De plannen voor nieuwbouw op een andere locatie bestonden al langer, het pand aan de Breestraat zou een andere bestemming krijgen en het LVC moest verhuizen. Bovendien wilde de gemeente met de bouw van een nieuw poppodium de binnenstad nog aantrekkelijker maken en moest dit tegelijkertijd leiden tot een groter cultuuraanbod. Uiteindelijk werd gekozen voor een locatie tussen Museum de Lakenhal en cultuurcomplex Scheltema, binnen de negentiende-eeuwse ring en op loopafstand van het centraal station. Op de bouwlocatie bevonden zich op dat moment een aantal kleine woonhuisjes en het bakstenen fabriekspand aan de Marktsteeg. Ector Hoogstad Architecten werd gevraagd om binnen de contouren van het aangewezen gebied een nieuw poppodium te doen verrijzen, daarbij in acht neming van het historische en monumentale karakter van de omgeving.

De Marktsteeg

Marktsteeg (Foto: Petra Appelhof):  Bars & clubs door Ector Hoogstad Architecten
Ector Hoogstad Architecten

Marktsteeg (Foto: Petra Appelhof)

Ector Hoogstad Architecten

We zien hier het bakstenen gebouw aan de Marktsteeg, gebouwd in 1850 en oorspronkelijk gebruikt als tras- en pleisterfabriek. In de tussentijd heeft het pand onder andere dienst gedaan als dekenfabriek, handel in lompen en oude materialen, opslagplaats voor een duivensportvereniging, en als repetitieruimte voor een fanfarekorps. De historische gevel vormt de entree van het complex en leidt naar de foyer. Op de foto is goed te zien hoe de gehele gevel, met uitzondering van restauratiewerkzaamheden, vrijwel ongewijzigd is gebleven.

De entree

Ingang (Foto: Petra Appelhof):  Bars & clubs door Ector Hoogstad Architecten
Ector Hoogstad Architecten

Ingang (Foto: Petra Appelhof)

Ector Hoogstad Architecten

We kijken hier uit op de deur die leidt naar de Marksteeg, het vormt de in- en uitgang van het complex. We zien onmiddelijk wat de architecten voor ogen hadden: een combinatie van oud en nieuw. Aan de linkerzijde zien we ambachtelijk metselwerk en aan de rechterzijde zien we strakke, donkere oppervlakten. Het is één van de tegenstellingen die de ontwerpers in zowel het interieur als exterieur doorvoerden. Behalve de tegenstelling tussen oud en nieuw hebben zij ook geprobeerd om subtiele contrasten tussen grof en fijn te realiseren. 

De foyer

Foyer (Foto: Petra Appelhof):  Bars & clubs door Ector Hoogstad Architecten
Ector Hoogstad Architecten

Foyer (Foto: Petra Appelhof)

Ector Hoogstad Architecten

Op de foto zien we een prachtig uitzicht op de foyer van het poppodium. Wat opvalt is de aandacht die uit is gegaan naar de combinatie van de verschillende materialen. Bakstenen, hout en staal domineren de ruimte en geven invulling aan de al eerder gemelde tegenstellingen tussen oud versus nieuw en grof versus fijn. De centraal gesitueerde trap dient niet alleen als doorgang naar de verdieping eronder maar kan ook gebruikt worden als tribune voor kleinschalige optredens, de foyer kan op die manier ook gebruikt worden als extra podium.

Grote zaal

Grote Zaal (Foto: Petra Appelhof):  Bars & clubs door Ector Hoogstad Architecten
Ector Hoogstad Architecten

Grote Zaal (Foto: Petra Appelhof)

Ector Hoogstad Architecten

De grote zaal van het gebouw biedt ruimte aan zo'n zeven honderd bezoekers en heeft een theatrale en imponerende uitstraling. Er is optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte en de twee U-vormige balkons bieden de bezoekers zicht op het podium vanuit verschillende hoogtes. Men heeft geprobeerd om de afstand tot het podium zo klein mogelijk te houden om op die manier een groot gevoel van intimiteit tussen publiek en artiest te creëren.

Lange Scheistraat

Lange Scheistraat (Foto: Petra Appelhof):  Bars & clubs door Ector Hoogstad Architecten
Ector Hoogstad Architecten

Lange Scheistraat (Foto: Petra Appelhof)

Ector Hoogstad Architecten

We hebben inmiddels het hele complex doorkruist en zien op deze foto de façade van Gebr. De Nobel aan de Lange Scheistraat, de achterzijde van het gebouw. We herkennen de grote zaal aan de grote witte kubusvorm op de achtergrond. Scrol nog even heen en weer tussen de eerste foto en deze laatste, wat opvalt is de geleidelijke overgang tussen het historische en monumentale karakter van de omgeving en de rauwe en moderne aanpak van de achterzijde van het complex. De gevels aan deze zijde van het gebouw zijn deels gemaakt van cortenstaal, dat met zijn karakteristieke kleur goed aansluit op de kleuren van het metselwerk waaruit de overige gebouwen zijn opgetrokken. Bij de bouw van de gevels is rekening gehouden met de schaal en maat van de woonhuizen die er ooit stonden.

Wat vinden jullie van de gekozen aanpak, past het complex binnen de omgeving en zijn de architecten geslaagd in hun opzet? Laat het ons weten in het forum

Benieuwd naar de andere homify 360° artikelen? Neem dan hier eens een kijkje!

 

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!