Alles wat je moet weten over vocht in huis en hoe je het kunt vermijden! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Alles wat je moet weten over vocht in huis en hoe je het kunt vermijden!

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
Moderne badkamers van Pientka - Faszination Naturstein Modern
Loading admin actions …

Er zijn veel oorzaken waardoor het huis van je dromen kan veranderen in een nachtmerrie. Slechte constructie van het huis, verzakkingen, lekkages. Het zijn problemen die je veel slapeloze nachten kunnen bezorgen en veel geld kosten. Maar er is ook een veel voorkomend probleem dat je met een beetje hulp van homify kunt oplossen: vocht!

In dit artikel zullen geven we je tips hoe je vocht, schimmels en donkere vlekken kunt voorkomen.

1. Condensatie in huis

Deze vorm van vocht is de meest voorkomende en treedt op wanneer er geen goede ventilatie in een ruimte is. Dit is vaak het geval in de keuken of de badkamer, waar het water regelmatig rijkelijk stroomt. De damp die hier vanaf komt condenseert op de muren, in hoeken en op het plafond en veroorzaakt donkere vlekken en schimmels op de muren en het plafond.

2. Condensvorming voorkomen

Je kan een sensor plaatsen op de kwetsbare plekken. Bereikt de luchtvochtigheid een kritisch niveau dan krijg je hier een melding van. Deze sensoren kun je integreren in het airconditioningsysteem of het ventilatiesysteem.

Als je dit type systeem te kostbaar vindt, dan kun je ervoor kiezen om hygrometers te plaatsen. Deze zijn goedkoper en kun je plaatsen waar je maar wilt.

3. Veniteleren

Wat je natuurlijk ook kunt doen is goed ventileren. Zorg er voor dat de badkamer of een andere vochtige ruimte voldoende ramen heeft en zet deze zo vaak mogelijk open. Is dit niet mogelijk houd dan de deur van de ruimte zo veel mogelijk open en laat de zon en het licht de ruimte in schijnen.

4. Afzuiginstallatie

In je badkamer is de condensatie van vocht waarschijnlijk het grootst. Zelfs met een raam en een open deur is het lastig om deze ruimte droog te houden. Een ventilator is in veel gevallen noodzakelijk om condensatie van vocht te voorkomen.

Op de markt zijn veel systemen te koop die je van het vochtprobleem kunnen afhelpen. Van simpele systemen tot apparaten die het hele binnenklimaat van je huis regelen. Raadpleeg een van onze deskundigen om te onderzoeken wat voor jouw situatie het handigste systeem is.

5. Isolatie

In een goed geïsoleerd huis krijgt vocht bijna geen kans om het huis binnen te dringen. Materialen als glaswol in de wanden, een goede tapijt op de vloer werken isolerend en verminderen condensvorming.

6. Verf met goede eigenschappen

Wil je de badkamer van een nieuwe laag verf voorzien, gebruik dan verf met vochtregulerende en schimmelwerende eigenschappen. Een gewone verf is niet sterk genoeg voor een vochtige ruimte en zeker niet bestand tegen schimmels en verkleuringen.

7. Capillariteit

Capillariteit is een natuurkundig verschijnsel waarbij water door kleine buizen of capillairen om hoog trekt als de isolatie tussen de vloer en de wanden niet goed is. Het vocht kan opkruipen tot een hoogte van wel 1,50 meter!

Hoe je dit voorkomt lees je in de volgende items.

8. De isolatie van de vloeren

Interior Remodellings / Renovation Rustieke slaapkamers van RenoBuild Algarve Rustiek & Brocante
RenoBuild Algarve

Interior Remodellings / Renovation

RenoBuild Algarve

Vooral bij oudere huizen is de isolatie vaak niet optimaal. Het probleem is niet gemakkelijk op te lossen, maar is zeker niet onmogelijk. Overleg eerst met een professional om te kijken wat een goede afdichting van je vloer is. Hij zal aan de hand van een onderzoek bepalen welke techniek het beste toegepast kan worden. Dit is onder andere afhankelijk van de ernst van de situatie en de materialen waar de vloer en de muren zijn opgebouwd.

9. Infiltrerend vocht

van Dogares

Het vocht kan ook via de buitenkant naar binnen sijpelen. Dit komt vaak door een slechte waterdichtheid van het dak van het huis, muren met scheuren, beschadigde voegen of een verstopte afvoer.

10. Scheuren in de wanden

Facade Renovation / Repairing Cracks Rustieke huizen van RenoBuild Algarve Rustiek & Brocante
RenoBuild Algarve

Facade Renovation / Repairing Cracks

RenoBuild Algarve

Let erop dat aan de buitenkant en binnenkant van je muren geen scheuren zitten. Zo geef je vocht geen kans om naar binnen te trekken.

11. Beschermende laag op de buitenmuur

Facade Renovation / Repairing Cracks Mediterrane huizen van RenoBuild Algarve Mediterraan
RenoBuild Algarve

Facade Renovation / Repairing Cracks

RenoBuild Algarve

Als je vocht houdt in je huis is het een idee om de buitenmuren van je huis te voorzien van een speciale coating. Let erop dat de coating geschikt is voor het materiaal van de muur en de omgeving waar je woont.

12. Regelmatig onderhoud

Private Interior Design Project - Apartment Vila Sol Palmyra van Simple Taste Interiors Klassiek
Simple Taste Interiors

Private Interior Design Project – Apartment Vila Sol Palmyra

Simple Taste Interiors

Controleer regelmatig of bijvoorbeeld het dak van je huis of het balkon nog in orde zijn. Misschien liggen er tegels los of is een gedeelte van de dakbedekking beschadigd. Repareer een eventueel gebrek tijdig zodat vocht geen kans krijgt om je huis binnen te dringen.

​​13. Slechte leidingen

Slechte leidingen kunnen veel schade aanrichten. Zit er ergens een klein lek dan sijpelt het water langzaam door de muren, het plafond en de vloer. Redenen genoeg om ook deze onderdelen in het huis regelmatig aan een inspectie te onderwerpen.

We hebben je in dit Ideabook een aantal tips gegeven hoe je vocht in huis kunt voorkomen. Kijk ook eens in dit Ideabook voor

een aantal simpele stappen hoe je vochtproblemen in je huis kan aanpakken.

Heb jij last van vocht in je huis. Laat het ons hieronde weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!