Voor & Na: Renovatie van een landhuis in Normandië

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Deze week trekken we met onze rubriek voor en na naar het Franse Normandië. Het landhuis is onder handen genomen door de interieurontwerpers van het Parijse Apolline Terrier. De uitgangspositie van de Franse ontwerpers bestond uit het creëren van gemakkelijke en natuurlijke doorgangen tussen de verschillende vertrekken, het creëren van meer lichtinval, en de ruimtes in zijn algemeenheid minder zwaar en donker te doen lijken.  Door middel van de volgende foto's laten we zien hoe de ontwerpers het traditionele en rustieke, maar ook weinig praktische ontwerp, wordt omgetoverd tot een geheel nieuwe woning.

Een vreemd gebouw

We zien hier het uitzicht op de buitenkant van de woning, het geheel aan bouwstijlen maakt het gebouw moeilijk te classificeren. Wel spreekt het gebouw tot de verbeelding. De volumes, de toren, het leien dak, en het kleine bijgebouw, lijken zo uit een ander tijdperk te komen.

In staat van verval

Op deze foto zien we dat de renovatie zich niet alleen beperkte tot het interieur, ook het dak is volledig gerestaureerd en verbouwd. De wanden zijn opnieuw geïsoleerd en de coatings van het gips zijn grotendeels vernieuwd.

Grootschalige werkzaamheden

Op deze fotocollage is de omvang van de herstructurering goed te zien. De muren en wanden van het gebouw zijn zoveel mogelijk gestript om op deze manier alles grondig aan te pakken.

Vóór: binnenruimten in bouwvallige staat

Deze foto's spreken boekdelen: vochtig, vervallen, donker, slecht ontworpen. De staat van het gebouw en de manier waarop het verouderd is nodigt in ieder geval niet uit. Deze woning leende zich dan ook goed om van vooraf aan weer heropgebouwd en heringericht te worden. Om het karakteristieke uiterlijk van het gebouw te behouden is ook de toren, hier links te zien, gerenoveerd. 

Na: open en licht

Het is moeilijk voor te stellen maar we zien hier dezelfde ruimte als op de vorige foto! Een deel van de muur heeft plaatsgemaakt voor extra ramen, afgewerkt in een zwart aluminium frame, zodat zij goed aansluiten op de bakstenen gevel. De donkere en benauwde omgeving waar eerder sprake van was is omgetoverd in een zeer licht en toegankelijk vertrek. De ingrepen moeten ervoor zorgen dat de woning zowel zijn uitstraling behoudt, alsmede een moderne en comfortabele leefruimte biedt voor een gezin. De marmeren open haard, eerder nog afgewerkt met simpele tegeltjes, geeft de ruimte een chique uitstraling.

Vóór: verlaten zolder

We gaan nog even terug in de tijd en aanschouwen op deze foto de deplorabele staat van de zolder. De ruimte ziet er onbruikbaar en ongezond uit. Op de volgende foto's zullen we zien dat het dak volledig vernieuwd is zonder dat de balken of het oorspronkelijke framewerk verwijderd is. Het is moeilijk om voor te stellen waar deze ruimte in het verleden voor is gebruikt, het kan niet veel meer zijn dan voor opslag of rommel.

Na: een slaapkamer op zolder

Het contrast met de oorspronkelijke staat van de zolder is overweldigend! Slechts de aanwezigheid van de balken verraden dat we te maken hebben met dezelfde ruimte. Door het framewerk deels terug te laten komen in het nieuwe ontwerp blijft de ruimte trouw aan zijn verleden, zonder dat het de nare en unheimische sfeer uitademt als het in het verleden deed.

Meubelen op maat

We verlaten de zolder en laten op deze laatste foto nog een van de slaapkamers zien. Het samenspel van kleuren en materialen geeft deze ruimte een tijdloze en klassieke charme. Om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte zijn er ingebouwde kasten op maat gemaakt.

Bent u benieuwd naar onze andere voor en na projecten, neem dan ook eens deze artikelen door:

Voor & Na: Een oude fabriek wordt gezellige woning

Voor & Na: Een renovatie in A Coruña

Wat vind jij van het resultaat van de verbouwing? En van de inrichting? Wij horen graag jouw mening! Laat hieronder een comment achter.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!