Het gemak en de eenvoud van een schuifdeur | homify

Het gemak en de eenvoud van een schuifdeur

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Villa Veth 123DV Moderne Villa's Moderne slaapkamers
Loading admin actions …

We hebben deuren nodig om ruimtes te betreden en verlaten. Deuren zijn dan ook vrij essentieel. De plaatsing van deuren, de grootte, vorm, en het gebruikte systeem om deuren te sluiten en openen zijn afhankelijk van de inrichting en indeling van de ruimte en andere ontwerpelementen. Zo vragen bepaalde inrichtingen om bepaalde deuren, denk daarbij bijvoorbeeld aan klapdeuren of draaideuren. In dit artikel richten we ons specifiek op de schuifdeur, omdat deze volgens ons zowel gemakkelijk is, siert in eenvoud, en in staat is om ruimtes te openen zoals geen ander type deur zou kunnen.

Open

De woonruimte op deze foto is onderdeel van de watervilla IJburg. Wat opvalt aan deze woning is het gebruik van witte oppervlakten en de vele ramen. De woning krijgt daardoor een extreem lichte sfeer. Niet alleen lijken de ruimtes optisch groter, ook nodigen zij uit tot het ontdekken van de omgeving om het huis heen. Als kers op de taart biedt de woonkamer, door de plaatsing van een enorme schuifdeur, ook nog eens directe toegang tot de tuin. 

Van één naar twee ruimten

De schuifdeuren die we in dit Haagse herenhuis kunnen zien, zijn geplaatst tussen twee ruimtes binnen het huis en zijn dus niet bedoeld om het huis binnen te treden of te verlaten. De deuren vormen, wanneer ze gesloten zijn, een afscheiding tussen de woonkamer en de suite. De deuren verdwijnen in de muren wanneer ze geopend zijn. Doordat de deuren lijken te  verdwijnen wanneer ze geopend zijn geeft het de indruk dat we te maken hebben met één grote aaneengesloten ruimte. Wanneer de deuren eenmaal gesloten zijn vormen zij een harde afscheiding tussen de twee ruimten, de schuifdeuren bieden op die manier de mogelijkheid om de ruimtelijke beleving van beide kamers met een simpele handeling compleet te veranderen.

Klappen en schuiven

Renovatie herenhuis te Den Haag Kodde Architecten bna Klassieke woonkamers
Kodde Architecten bna

Renovatie herenhuis te Den Haag

Kodde Architecten bna

Als we goed kijken zien we op deze foto drie deuren, één schuifdeur en twee klapdeuren, zouden we deze allemaal passeren dan staan we buiten in de tuin. Ook op deze foto zien we een klassiek Haags herenhuis waarin de kamers en suite zijn opgedeeld, in een voor- en achterkamer. De meer dan drie meter hoge schuifdeuren die we als eerste passeren, scheiden de verschillende ruimten. Doordat de schuifdeuren deels van glas zijn, bieden zij, ook wanneer zij gesloten zijn, zicht op de andere ruimte. De gesloten deur aan het einde van de eerste ruimte die we op de foto zien is een klapdeur die leidt naar een serre. Vanuit de serre is er middels een andere klapdeur weer toegang tot de tuin.

Open slaapkamer

Wat biedt zo'n schuifdeur nou eigenlijk? Kijk maar eens op deze foto! We kijken hier zo de slaapkamer in van deze prachtige bungalow. Wat is er nou heerlijker dan wakker worden in de buitenlucht, zonder dat je daarvoor op een camping hoeft te staan, maar omgeven bent door alle moderne gemakken? Dat is wat de schuifdeur in deze slaapkamer biedt, bijna de gehele kamer is aan één zijde te openen. De geur van verse regen? Het geluid van vogels in de ochtend? Bij deze bungalow komen ze inclusief!

We hopen jullie met deze vier prachtige schuifdeuren genoeg te hebben geïnspireerd. Staat u voor de keuze om een deur te kopen of installeren denkt u dan vooral ook aan de mogelijkheden die schuifdeuren te bieden hebben.

Bent u opzoek naar nog meer inspiratie, bekijk dan ook eens de andere ramen en deuren die wij hier voor u verzameld hebben.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!