Het inrichten van een kleine slaapkamer: met deze tips lijkt hij gegarandeerd groter!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Het inrichten van een kleine slaapkamer: met deze tips lijkt hij gegarandeerd groter!

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Slaapkamer door homify
Loading admin actions …

De slaapkamer is bij uitstek dé ruimte om tot rust te komen en waar je je dus terug wilt kunnen trekken. Wanneer je te maken hebt met een kleinere ruimte, dan kan deze al gauw onrustig en rommelig ogen doordat hij vol gezet wordt. Bij een kleine slaapkamer is het de kunst om spullen zo slim mogelijk op te bergen en even goed te kijken naar de beste inrichting. Bij het inrichten van een kleinere slaapkamer heb je namelijk te maken met een aantal beperkingen, maar dat wil absoluut niet zeggen dat je deze ruimte niet sfeervol en gezellig in kunt richten. Het is wel handig om een aantal dingen in je achterhoofd te houden wanneer je thuis aan de slag gaat, of wanneer je dit laat doen door een professional

In dit Ideabook delen we daarom een aantal handige tips met je die je toe kunt passen in en bij een kleine slaapkamer. Van de juiste kleuren en meubels tot handige ideeën en opbergmogelijkheden, alles zie je voorbij komen! 

Kijk je mee?

1. Kies voor lichte kleuren

Amsterdam Keizersgracht:  Slaapkamer door Ethnic Chic Home Couture
Ethnic Chic Home Couture

Amsterdam Keizersgracht

Ethnic Chic Home Couture

We beginnen dit Ideabook met een van de meest belangrijke elementen van een ruimte: de kleur. Lichte kleuren zoals wit, grijs, beige en pasteltinten werken erg goed in een kleine slaapkamer. Het gebruik van donkere kleuren zorgt er daarentegen weer voor dat de desbetreffende ruimte kleiner oogt. Zorg er ook altijd voor dat je het plafond in een lichte kleur verft, hierdoor lijkt de kamer hoger – ook weer mooi meegenomen! 

Wil je toch wat kleuraccenten aanbrengen in je slaapkamer? Dat is heel goed mogelijk, maar doe dit dan in de vorm van textiel en accessoires! 

2. Verlichting

Licht is erg belangrijk, vooral in een kleinere kamer. In een kleine slaapkamer doe je er goed aan om ervoor te zorgen dat er zo veel mogelijk natuurlijk daglicht binnen kan komen. Dit maakt de ruimte niet alleen optisch groter, maar zorgt ook voor een frisse, luchtige indruk. Naast de inval van natuurlijk daglicht kan verlichting natuurlijk ook een hele hoop goed maken. Kunstmatige en sfeerverlichting zorgen er namelijk voor dat je in de avonduren ook een fijne sfeer creëert zonder dat de ruimte donker en klein lijkt. 

Investeer niet in grote lampenkappen, deze nemen alleen maar ruimte in en laten de slaapkamer kleiner en voller lijken. Kies bijvoorbeeld voor (ingebouwde) plafondspots en kleine tafellampjes die je kwijt kan op dressoirs, planken of nachtkastjes. Houd het simpel! 

3. De kracht van spiegels

Appartement Amsterdam:  Slaapkamer door Bobarchitectuur
Bobarchitectuur

Appartement Amsterdam

Bobarchitectuur

De spiegel is onze beste vriend! Vooral wanneer we te maken hebben met kleinere ruimtes. Zoals bekend is zorgen spiegels ervoor dat je kamer optisch groter en ruimtelijker lijkt. Daarnaast reflecteren spiegels het licht dat van buiten naar binnen komt waardoor de kamer automatisch groter oogt. Zorg dat je je spiegels zo ophangt dat het licht van buiten, je tuin, er in weerspiegeld wordt. 

Ook leuk: naast het kiezen voor één grote spiegel, zoals te zien is op bovenstaande foto, kun je er ook voor kiezen om meerdere kleinere spiegels naast elkaar op te hangen! 

4. Het formaat van je bed

Master bedroom in black:  Slaapkamer door Levenssfeer
Levenssfeer

Master bedroom in black

Levenssfeer

Je bed is het belangrijkste onderdeel van je slaapkamer, dus die mag in dit Ideabook dan ook zeker niet ontbreken. Bedenk voor jezelf wat voor bed je wilt, maar ook wat voor bed je daadwerkelijk nodig hebt. Slaap je bijvoorbeeld alleen? Dan zou een eenpersoonsbed of een twijfelaar al voldoende kunnen zijn. Hiermee bespaar je natuurlijk veel ruimte in een kleine slaapkamer. Een tweepersoonsbed, en daarmee een groter bed bestaat in verschillende formaten. Misschien vind je een groter bed comfortabeler, maar houd er dan ook rekening mee dat je moet 'bezuinigen' op andere meubels in je kamer. 

5. Hoogslaper

Wanneer je echt ruimte wilt besparen, of juist wilt creëren, kun je ook kiezen voor een hoogslaper als optie voor je bed. Een slimme inrichting is tenslotte waar het om gaat in een kleine slaapkamer. Een hoogslaper, of halfhoogslaper, is zeker een goede optie. De meeste modellen zijn voorzien van opbergruimte of een handige werkplek waardoor een kleine ruimte meteen optimaal benut wordt. Zou jij kiezen voor dit type bed in een kleinere slaapkamer?

6. Statement meubels en elementen

Less is more, gaat helemaal op wanneer we te maken hebben met kleinere ruimtes. Des te minder spullen je gebruikt, des te groter een kleine slaapkamer lijkt. Het ligt namelijk redelijk voor de hand om juist te kiezen voor meerdere kleine meubels, maar deze zorgen alleen voor dat je kamer voller oogt. Niet doen dus! 

Wel is het erg leuk om te werken met een statement meubel, of een echte eyecatcher! Te denken valt bijvoorbeeld aan een opvallend bed, een mooie kledingkast of wellicht laat je dit terugkomen in de vorm van decoratie of een mooie accessoire. Een handige manier om van je bed een eyecatcher te maken, zonder extra ruimte kwijt te raken, is het kiezen voor een behangetje met print of een mooie foto boven je bed! 

7. Multifunctionele meubels

Een hoogslaper is een goed voorbeeld van een multifunctioneel meubelstuk: opbergen (of werken) wordt gecombineerd met het slapen. Een ander goed voorbeeld is de slaapbank, ideaal voor wanneer je je slaapkamer ook wilt gebruiken om te relaxen met vrienden. Je kunt ervoor kiezen om een op maat gemaakt, multifunctioneel meubelstuk te kopen, maar je vindt ook genoeg dat kant en klaar te koop is! 

Meer inspirerende slaapkamers bekijken? Klik hier!

8. Opbergruimte in een kleine slaapkamer

Opbergruimte in een slaapkamer creëer je gemakkelijk met het plaatsen van de juiste meubels. Bedenk wel goed welke meubels je écht nodig hebt.  Wil je bijvoorbeeld echte en boekenkast plaatsen of zou een boekenplank ook al voldoen? Misschien kun je ze ook kwijt in een nachtkastje? We noemden het hierboven al: less is more. Zorg er dus voor dat alle rommel afgesloten wordt opgeborgen, werk bijvoorbeeld met dozen en manden. 

Wist je trouwens dat je onder je bed ook veel opbergruimte kan creëren? Kies voor dozen of bakken onder je bed of investeer in een bed waarbij opbergruimte inbegrepen zit. Een goed voorbeeld zien we op bovenstaande foto! 

Foto's en beelden zeggen meer dan honderd woorden, we hopen dan ook dat we je met bovenstaande ideeën genoeg inspiratie hebben gegeven zodat je thuis lekker aan de slag kan. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie op het gebied van slaapkamers? In dit Ideabook vind je een paar handige tips om je slaapkamer Feng Shui in te richten!

Heb jij nog meer ideeën voor het inrichten van een kleine slaapkamer? 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!