6 tips om meer uit je zolder te halen

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

6 tips om meer uit je zolder te halen

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Woonkamer door Architekturbüro Lehnen
Loading admin actions …

De zolder is vaak een verloren ruimte, vooral wanneer je te maken hebt met een schuin dak waarbij de ruimte lastig in te delen is. Het is dan ook niet gek dat een zolder vaak wordt gebruikt voor het opslaan van spullen. Best zonde eigenlijk want met een zolder kun je zo veel mooie dingen doen! Zo zien we dat een zolderverdieping als spa, slaapkamer en studeerkamer kan dienen. Ruimtelijk inzicht en wat creativiteit is wel nodig, maar zeker niet onmogelijk. 

In dit Ideabook delen we daarom een aantal tips die ervoor zorgen dat je meer uit je zolder kan halen. Met de juiste inrichting en lichtinval kun je hier namelijk een prima extra leefruimte van maken! 

Kijk mee en laat je inspireren! 

Ramen

De zolder is nou niet echt een ruimte die van oorsprong veel inval van daglicht heeft. Vaak is deze ruimte donker en lijkt het daarom een onpraktische ruimte om in te richten. Wat kun je hier aan doen? Het plaatsen of vergroten van dakramen kan een goede optie zijn! In de eerste instantie bevindt zich vaak aan één kant van het dak een raam, je kunt er ook voor kiezen om aan de andere kant een raam te plaatsen. 

Wanneer je van je zolder meteen een grotere leefruimte wilt maken, kun je er ook voor kiezen om het wat drastischer aan te pakken door een dakkapel te plaatsen. Een dakkapel zorgt voor veel lichtinval én meer ruimte, waardoor je dus twee vliegen in één klap raakt. Je kunt er ook voor kiezen om een dakkapel aan beide kanten van het dak te plaatsen, zoals ook te zien is op bovenstaande foto. Hiermee creëer je praktisch een hele nieuwe etage op je woning! 

Meer inspiratie op het gebied van moderne dakkapellen vind je in dit Ideabook

Kies het doel van je zolder

Zoals we in de inleiding al noemden, kan een zolder verschillende doeleinden hebben. Het ligt dan ook voor de hand dat dit is waar je mee begint: het kiezen van het doel van je zolderruimte. Misschien heb je gebrek aan ruimte voor gasten en wil je een logeerkamer creëren? Of een grote, nieuwe badkamer? Wellicht start je met een (nieuwe) baan of opleiding en heb je een thuiskantoor of studeerruimte nodig? Wanneer je besloten hebt hoe je je zolder wilt gaan gebruiken kun je starten met het plannen van de make-over van je zolder!

Wanneer je van tevoren goed nadenkt over het doel, de inrichting en de aanpassingen die daarvoor gedaan moeten worden kom je later in het proces voor minder onaangename verrassingen te staan. Een goed begin is tenslotte het halve werk, toch?

Wanden en muren

Bij een zolderverdieping heb je in zekere zin altijd te maken met schuin aflopende daken. Hoewel een knusse ruimte gemakkelijk te realiseren is, zorgen deze aflopende daken er ook voor dat het redelijk lastig kan zijn om alle ruimte optimaal te benutten. Op maat gemaakte inbouwkasten zijn perfect om deze onhandige ruimtes praktisch in te delen. De foto hierboven geeft een duidelijk voorbeeld van hoe je op zolder met de wanden en muren om kan gaan. Wat vind jij van deze oplossing? 

Wat betreft kleuren is het slim om te kiezen voor lichte tinten. Door de geringe inval van licht zorgt een lichte kleur op je muren ervoor dat het geheel lichter en ruimtelijker oogt. De vloer kan in dit geval prima wegkomen met een donkerdere tint! Hieronder lees je er meer over. 

Vloer

Wanneer het op de vloer van je zolder aankomt, zijn de mogelijkheden eindeloos. Zoals we hierboven al noemden is de kleur van muren erg belangrijk voor de gehele uitstraling en sfeer op deze verdieping. Wat betreft de vloer kan je alle kanten op gaan. Een warme vloer van hout zorgt voor een luxe uitstraling, maar wil je het extra knus hebben dan kun je ook kiezen voor een hoogpolig tapijt. 

Beide is natuurlijk ook een optie. De combinatie van een mooie vloer van hout of laminaat met een knus vloerkleed geeft een erg huiselijke sfeer. Je kunt ervoor kiezen om de kleur of tint van het vloerkleed dicht bij de kleur van de vloer te houden, zodat je een samenhangend geheel krijgt. Ook kun je ervoor kiezen om door een afwijkende kleur kleed contrast in de ruimte aan te brengen. Het is maar wat je zelf mooi vindt! 

Verlichting

Slaapruimte / Zolderruimte - modern landhuis te Vinkeveen:  Slaapkamer door Building Design Architectuur
Building Design Architectuur

Slaapruimte / Zolderruimte – modern landhuis te Vinkeveen

Building Design Architectuur

Verlichting is eigenlijk een van de belangrijkste elementen in elke ruimte van je huis, zo ook op zolder. Afhankelijk van de functie van je zolderkamer kies je dan ook het juiste type verlichting. Ga je je zolder als studeer- of werkruimte gebruiken? Dan raden we aan om te werken met mooie spots en een fellere tafel- of bureaulamp op je werkplek. Wordt je zolderverdieping een slaapkamer? Dan kom je ook weg met plafondverlichting met dimmer en ondersteunende sfeerverlichting in de vorm van vloer en tafellampjes. 

Let er wel op dat je kiest voor lampen die niet in de weg staan, of laag vanaf het plafond hangen. Het is erg vervelend als je er constant tegenaan loopt. 

De juiste meubels

 Studeerkamer/kantoor door niche pr
niche pr

office and library over double garage

niche pr

Met name bij een ruimte als een zolder doe je er erg goed aan om te kiezen voor op maat gemaakte, inbouw elementen. Te denken valt bijvoorbeeld aan een op maat gemaakt bed, kasten of een inbouw-werkplek en andere opbergmogelijkheden. Alles is tegenwoordig mogelijk, en met een beetje hulp kom je al een heel eind! Het inschakelen van een professional is hierbij erg slim, zij hebben vaak meer inzicht over de in te delen ruimte dankzij hun ervaring. 

Wil je het toch liever helemaal zelf doen? Zorg dan dat je van tevoren genoeg inspiratie en ideeën hebt opgedaan en dat je werkt met een plan. Op deze manier voorkom je dat je later nog tegen zaken aanloopt waar je mogelijk niet aan gedacht hebt. 

Tenslotte…

Slaapkamer:  Slaapkamer door MEF Architect
MEF Architect

Slaapkamer

MEF Architect

Tot zover dit Ideabook vol inspiratie om meer uit je zolder te halen. Voel jij je genoeg geïnspireerd? Wij vinden het altijd leuk om input van onze lezers te krijgen, dus mocht je meer handige tips of leuke ideeën hebben, deel ze dan vooral! 

homify biedt meer inspiratie! Ben je toevallig op zoek naar meer ideeën voor in huis? Bekijk en browse dan ook nog even door de foto's van de verschillende woonruimtes, hier.

Hoe ziet jouw zolder er uit? We zijn erg benieuwd naar jullie ideeën voor het opknappen van een zolderruimte, deel je tips hieronder in de comments! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!