De tegels die het beste in jouw keuken passen | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

De tegels die het beste in jouw keuken passen

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Renovatie herenhuis te Den Haag Klassieke keukens van Kodde Architecten bna Klassiek
Loading admin actions …

Waar we het er allemaal over eens zijn dat kleren de man maken, zou het ook zomaar kunnen dat datzelfde geldt voor tegels en de keuken. Want waar de verpakking qua kleding een goede maatstaf is voor de inhoud ervan, zien we dat ook opgaan voor de gekozen tegels en de gebruiker van de ruimte. In dit Ideabook bekijken we een aantal soorten tegels en zien we hoe je door het bos aan tegels toch de juiste keuze kan maken. Want laten we wel wezen, ook daarin zien we overlap tussen het enorme aanbod in kleding en de mogelijkheden die bestaan op tegelgebied.. Zonder goede leidraad ben je de kluts snel kwijt.

Wandel dus met ons mee en lees over tips in het kiezen voor de juiste stijl van tegel, maar ook het juiste aankoopbeleid. Want hoe weet je eigenlijk hoeveel tegels je precies nodig hebt in de keuken? homify helpt.

Match interieur en stijl

Moderne keukens van homify Modern

Voor elke stijl bestaat weer een geheel eigen soort tegel. Van landelijk tot industrieel en van minimalistisch tot modern. Eigenlijk wel bijzonder, want tegels in de keuken zijn een van de weinige elementen die in elke stijl toegepast kunnen worden. Dat is met parket of met een gietvloer wel anders, zij zijn voornamelijk voorbehouden aan een enkele stijl. Feit blijft dat je eerst een bij jezelf (of je keukenontwerper) te raden moet gaan welke sfeer je uit wil stralen. Vervolgens bedenk je of je het kleurenpalet waar je voor kiest al dan niet in de tegels terug wil laten komen en  in welke manier. Wij raden aan, zoals we dat vaak bij het inrichten van een ruimte doen, een moodboard te maken. Richt je op kleuren, op gevoel en op uitstraling en probeer je tijdens je eerste moodboard vooral nog even niet blind te staren op de verschillende keukens die je tegenkomt. Inrichting en dus ook het je thuis voelen in een bepaalde keuken gaat meer om gevoel en intuïtie dan om een beredeneerd stappenplan. Ga dus gewoon even op onderzoek uit!

De grote berekening

Bennebroekstraat, Amsterdam Moderne keukens van Bendien/Wierenga architecten Modern
Bendien/Wierenga architecten

Bennebroekstraat, Amsterdam

Bendien/Wierenga architecten

Een gesprek of twee later en je bent niet alleen uit de stijl van de tegels maar ook de plaatsing ervan. Misschien ga je voor een smal strookje, en gebruik je de tegels als detail. Misschien hebben jullie besloten om maar gelijk de hele muur te beplakken, en leek het je bovendien handig dan ook de hele badkamer dan maar in dezelfde tegel mee te nemen. Als je dan toch bezig bent. Laten we aan het rekenen gaan, want zoals met alle klussen in en rond het huis zien we ook bij het betegelen van de keuken dat er een belangrijke rekenklus aan voorafgaat. Op internet zijn er een aantal makkelijke rekenhulpen te vinden die je niet alleen het aantal tegels (afhankelijk van de plaatsing met vijf of tien procent snijverlies) weten te vertellen, maar ook de hoeveelheid lijm en voegmiddel voor je uitrekenen. Bonus tip: rond altijd af naar boven!

Kies de juiste grootte

Tegels heb je natuurlijk in alle soorten en maten, we zeiden het hierboven al. Natuurlijk is de kleur voor de juiste keuze van enorm belang, en ook het al dan niet aanwezig zijn van reliëf op de tegel is een belangrijke keuze. Maar het kiezen voor kleine of grote tegels verdient toch wel een eigen stukje in ons Ideabook. De uitwerking van de keuze tussen kleine of grote tegels is namelijk enorm bepalend voor zowel prijs als voor de sfeer in de keuken. Grote tegels zijn een enorme statement, met als voordeel minder werk. Kleine tegels zijn wat verfijnder en hebben daarbij wat meer praktische voetjes in de aarde. Eigenlijk willen we je, voor wat betreft de grootte van de tegels, vooral aanraden om eens verder te kijken dan de gebaande paden. Er zijn ook keuzes die minder standaard zijn en wellicht toch beter bij jouw droomkeuken passen.

Hoeveel tegels kopen we?

Garage Loft Industriële keukens van BRICKS Studio Industrieel
BRICKS Studio

Garage Loft

BRICKS Studio

Na het maken van je moodboard en een stevig gesprek met je keukendesigner ben je ongetwijfeld op een solide basis uitgekomen. Nu is het grote kiezen aangebroken, een spannend moment. Stap twee in het inrichten van je betegelde keuken is weer een hele praktische vraag. Want tot waar was je eigenlijk van plan om die tegels te laten komen? Doe je alleen het stukje achter het fornuis? Een vrij minimale optie, maar wel een mooi uitgangspunt voor een landelijke keuken. Ga je voor de gehele ruimte achter je aanrecht? Dat is een moderne optie. Of ga je misschien toch voor het betegelen van de gehele lengte van je keuken? Afhankelijk van het soort tegels dat je kiest, is de uitwerking van deze keuze enorm bepalend voor het aanzicht. Natuurlijk zit er ook een financiële kant aan, denk dus ook goed na over de investering.

Kwaliteit van de tegels

Scandinavische keukens van homify Scandinavisch MDF

Tegels heb je, zoals dat gaat met alle producten op onze westerse markt, in verschillende kwaliteitsvormen. Dat de basis daarbij goed moet zijn, waarmee we willen zeggen dat de tegels strak gelijmd zijn en dat het voegwerk netjes gedaan is, spreekt voor zich. De kwaliteit is vaak te herleiden tot een aantal factoren. We zullen er drie voor je op een rijtje zetten.

'Door en door van kleur': voor wandtegels is het fijn als de tegel door en door van kleur is, mocht er dan een stukje van de tegel afspringen, iets dat in de keuken best eens kan gebeuren, dan zie je geen kleurverschil. er iets valt een stukje van de tegel afspringen, je geen kleurverschil krijgt. 

'Glazuur', wanneer tegels niet door en door zijn, zijn ze vaak voorzien van een glazuurlaag. Op een foto kan je de dikte van de laag slecht beoordelen, ga hiervoor dus altijd even langs. 

'Dikte': ga je voor het mixen van tegels? Let dan ook goed op de hele dikte van de tegel. Als je tegels van verschillende diktes neemt, dan moet je de ondergrond opvullen, zodat ze weer gelijkt worden. Het is dus aan te raden om dezelfde dikte tegels te nemen.

Tegels op de vloer

Renovatie herenhuis te Den Haag Klassieke keukens van Kodde Architecten bna Klassiek
Kodde Architecten bna

Renovatie herenhuis te Den Haag

Kodde Architecten bna

Het is tijd voor een feestje! De wandtegels zijn geplaatst, het grote koken kan beginnen. Of.. mis je toch nog wat? Kriebelt er nog iets? Misschien is het wel gewoon tijd voor een nieuwe zoektocht, net nu alles weer lekker op zijn plek stond en stofvrij was. Want die vloer hè, zou je die ook niet eens aanpakken? Als we dan toch met ons hoofd bij de tegels zijn is ook een tegelvloer in de keuken helemaal niet zo'n raar idee. En zo kan het hele feest weer van voren af aan beginnen. Gelukkig heb je nu al ervaring in elke afzonderlijke stap. Haal de kniptijdschriften maar weer tevoorschijn, het maken van een Ideabook kan gewoon weer beginnen.

En nog wat tips 'n tricks

blue red and yellow Eclectische keukens van José den Hartog Eclectisch
José den Hartog

blue red and yellow

José den Hartog

We eindigen dit Ideabook met een paar laatste tips voor de zelfstandige klusser. Dat je bijvoorbeeld niet, zoals we in dit Ideabook enigszins hebben geïmpliceerd, best de vloertegels kan leggen nadat je klaar bent met de wandtegels. Pak dit soort zaken altijd samen aan. Niet alleen heb je qua inkoop dat een minder harde dobber, ook het inhuren van mankracht is budgettechnisch een stuk aantrekkelijker wanneer die klusjesman maar een enkele keer voorrijkosten hoeft te berekenen.

En dan nog een tip voor het esthetische aspect van je muurtegels. Wist je namelijk dat er steeds meer jonge designers zijn op de keramiekmarkt? Het ambachtelijk ontwerpen en bakken van tegels neemt een enorme vlucht. Ga dus eens op onderzoek uit en geef een jonge ontwerper een kans.

Wat vind jij van tegels in de keuken? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!