Open keukens: de voor- en nadelen op een rij | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3648:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Open keukens: de voor- en nadelen op een rij

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Our Kitchens Klassieke keukens van Harvey Jones Kitchens Klassiek
Loading admin actions …

Open keukens zijn de droom van veel huiseigenaren. En omdat koken tegenwoordig ook veel meer een levensstijl uitdrukt dan vroeger. We leven, ontbijten, dineren, koken en bakken in onze keukens. Familieleden en vrienden schuiven aan om even te kletsen. En we voelen ons niet afgesloten van de rest van het huis en leven als een echte chef-kok. Maar helaas moeten we jullie meedelen dat open keukens ook een paar nadelen met zich meebrengen. En ook niet ieder huis biedt de mogelijkheid om een open keuken op te nemen in het woonconcept. In dit ideeënboek presenteren we je daarom de verschillende voor- en nadelen van open keukens.

De communicatie is zo veel makkelijker

Shaker kitchen by Harvey Jones Klassieke keukens van Harvey Jones Kitchens Klassiek
Harvey Jones Kitchens

Shaker kitchen by Harvey Jones

Harvey Jones Kitchens

In de keuken willen we niet alleen maar werken en ons buitengesloten voelen van alles wat er gebeurt in ons huis. Dit is de reden waarom keukens geweldige plekken zijn om niet alleen maar samen te komen met familie of vrienden of het eten te bereiden, maar ook om verhalen te vertellen, een kopje koffie te drinken of om evenementen te plannen. Dit geeft een hoop plezier en een gevoel van verbinding!

Heerlijke geuren uit de keuken

Zo veel voordelen als een open keuken biedt, zo zijn er ook wat minder fijne dingen. Zoals bijvoorbeeld de geur die ontstaat bij het koken. De dampen dringen zonder problemen door in de rest van ons huis en soms ook naar boven. Daarom is een goede sterke afzuigkap of groot raam een noodzakelijke voorwaarde bij de planning. Een ander negatief punt is het lawaai van de keuken dat bijvoorbeeld stoort als er andere familieleden tv willen kijken.

Zicht op de kinderen

Veiligheid is een ander belangrijk onderwerp wanneer het om open keukens gaat. Omdat wanneer mama of papa in de keuken aan het werk zijn om voedsel te bereiden, de kinderen veilig in het zicht kunnen spelen. In het geval van een gevaarlijke situatie hebben ouders zo de mogelijkheid om onmiddellijk in te grijpen. En het is natuurlijk ook gezellig om met je kinderen in dezelfde ruimte te zijn en met ze te kunnen communiceren. Je kunt de keuken ook goed verbinden met de tuin. Dit is een van de huidige trends. In dit artikel lees je er meer over.

Ruime afmetingen zorgen voor een goede sfeer

Wanneer muren wegvallen en architecten individuele leefruimte omzetten in een ervaring van geweldig veel ruimte, dan leven we zoals we dit graag willen vandaag de dag: Zonder grenzen en beperkingen. Een open ruimte biedt de mogelijkheid om ruimtes mooi in elkaar te laten overvloeien en deze te verbinden. Dat is vooral een groot voordeel van open woonruimtes: wanneer we keuken, eethoek en woonkamer qua stijl op elkaar afstemmen ziet alles er uit als een stijlvol, logisch en samenhangend geheel.

Een keukeneiland als mooi designelement

Wanneer we van plan zijn een open keuken in te richten dan zijn keukeneilanden een mooie en praktische manier om de keuken visueel te verbinden met de eetkamer of woonkamer. Door de keuze uit zeer verschillende stijlen en modulaire concepten kunnen we keukeneilanden ook exact afstemmen op onze behoeften en de rest van de inrichting. Gasfornuis, laden en kasten, wastafel en zelfs een bar kunnen in hen worden geïntegreerd.

Je moet het wel netjes houden

We weten dit allemaal: In een afgesloten keuken kunnen we de deur te sluiten tijdens het eten en ziet niemand de chaos aan potten en pannen die je daar hebt gecreëerd. In een open oplossing werkt dit niet. En zelfs de eettafel ligt dan vaak dichtbij de keuken dus iedereen kan zien hoe de keuken eruit ziet. Voor de perfectionisten onder ons is dit geen probleem. Onze tip voor open keukens: Probeer het voor zover mogelijk ordelijk te houden en berg alles direct weer op in kasten of laden. En vuile vaat plaats je direct in de vaatwasser. Voor de chaoten onder ons: de open keuken kan een goede leerschool zijn!!

En, kies je nu wel of niet voor een open keuken?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!