Homify's gids met ramen | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Homify's gids met ramen

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Renovatie appartement te Amsterdam Rustieke woonkamers van Kodde Architecten bna Rustiek & Brocante
Loading admin actions …

Bij de zoektocht naar de woning van je dromen denk je misschien niet meteen aan de ramen van deze woning. Toch kunnen de ramen van grote invloed zijn op het uiterlijk van het huis. Wie is er eigenlijk geen liefhebber van de erker? De jarendertigwoningen van de vorige eeuw zijn niet voor niets zo ontzettend populair. Een erker voegt iets toe aan een huis. En wat dacht je van een schuiframen die je toegang geven tot je tuin. Deze zijn bij velen van ons toch ook heel erg geliefd. En hoe groter de ramen, hoe meer daglicht er binnenkomt. Ook niet geheel onbelangrijk lijkt ons zo. En ook de manier waarop de ramen worden geopend kan van belang zijn. Zo is het erg handig als je de buitenkant van je ramen op de hogere verdiepingen van binnenuit kunt lappen. 

Om je wat meer wegwijs te maken in de verschillende type ramen die er verkrijgbaar zijn, hebben we dit Ideabook voor je samengesteld. De meest voorkomende type ramen komen hierin aan bod. Zo gaan we het hebben over de erker, waarbij we onderscheid maken tussen de vierkante erker en de ronde erker. Ook bespreken we het openslaande raam, het klapraam en het schuifraam. Voor ruimtes die extra licht nodig hebben is een groot raam uitermate geschikt. Ben je nieuwsgierig geworden naar de verschillende type ramen? Lees dan snel verder. 

En wil je na het lezen nog wat extra advies inwinnen over de verschillende type ramen, dan kun je wellicht eens contact opnemen met een van de professionals die zich hierin hebben gespecialiseerd.

Het raam dat je omhoog kunt schuiven

Renovatie appartement te Amsterdam Rustieke woonkamers van Kodde Architecten bna Rustiek & Brocante
Kodde Architecten bna

Renovatie appartement te Amsterdam

Kodde Architecten bna

Ramen die je omhoog kunt schuiven zie je veel in oudere grachtenpanden, waarvan meerdere verdiepingen zijn bewoond. Bij deze huizen komt het vaak voor dat je geen balkon hebt, waardoor je het in de zomer dus moet doen met de ramen die open kunnen. Dan zijn ramen die je omhoog kunt schuiven ideaal. Meestal kunnen ze tot ongeveer halverwege worden geopend, waardoor er meer dan genoeg zon en warmte je woonkamer binnen kan komen. Zo geniet je ook zonder balkon van de zomerse warmte. 

De ronde erker

Ensuite Klassieke woonkamers van Puurbouwen Klassiek
Puurbouwen

Ensuite

Puurbouwen

De ronde erker is het tweede type erker dat we in dit Ideabook bespreken. Je ziet de ronde erker veel terug bij de jarendertigwoningen uit de vorige eeuw. De ronde erker is zeer geliefd, en dat is niet zo vreemd. Allereerst creëer je er een beetje extra ruimte mee. Daarnaast is het een echte eyecatcher, zeker als het ook nog is uitgerust met glas-in-loodramen. De ronde erker zie je ook nog wel eens terug als aanbouw bij huizen uit een andere periode. Dan wordt er ook weer dat beetje extra ruimte mee gecreëerd. Door de populariteit van huizen met erkers worden er met regelmaat ook nieuwbouwhuizen in jaren '30 stijl gebouwd. 

De vierkante erker

Amsterdam Zuid van Binnenvorm Eclectisch
Binnenvorm

Amsterdam Zuid

Binnenvorm

Wat velen onder ons misschien niet hadden verwacht is dat we onderscheid maken tussen twee type erkers. Je hebt de vierkante erker en de ronde erker. De naam onthult het verschil tussen beide eigenlijk al. De vierkante erker is vierkant, en de ronde erker is rond. De eerste zie je vaak terug op de hogere verdiepingen van een grachtenpand. De vierkante erker leent zich uitstekend voor het creëren van extra zitruimte, zoals hier op de foto ook te zien is. Daarnaast geeft een vierkante erker een ruimte net dat beetje extra karakter. Het is per slot van rekening veel specialer dan een gewoon raam. 

Het openslaande raam

Het openslaande raam kan naar binnen of naar buiten openslaan. Je ziet ze veel terug in keukens en op de bovenverdiepingen van huizen. In een keuken kan het openslaande raam het beste naar buiten openslaan. Anders komt de raam bij opening naar binnen toe, waar je tijdens het koken alleen maar last van kunt hebben. Voor de bovenverdieping is het juist makkelijk als ze naar binnen openslaan. Je kunt de buitenkant van de ramen dan ook gemakkelijk van binnenuit lappen. Hierdoor voorkom je dat je met een ladder in de weer moet, en dat is dan wel weer zo veilig. 

Het grote raam

Wat heerlijk als je in een ruimte als die op deze foto kunt werken. Voor sommige activiteiten heb je gewoon veel licht nodig, en dan kan een groot raam uitstekend van pas komen. Een raam zoals deze zou ook in een grote woonkamer zeker niet misstaan. Er is toch niets fijner dan wanneer er lekker veel daglicht je woning binnenkomt. En ook in een eetruimte die grenst aan de tuin is het fijn om een groot raam te hebben. Dan is het als het ware alsof je in de tuin zit te eten, waardoor je ook op koudere dagen van je tuin kunt genieten. 

Het raam dat naar boven openklapt

van homify Scandinavisch

De ramen die naar boven openklappen zie je vaak terug in erkers. De grote ramen van de erker kunnen dan niet open, maar bovenin kun je met behulp van het klapraam toch nog wat frisse lucht binnenlaten. Bij deze kleine ramen loopt men ook niet zomaar bij je binnen, wat prettig is als de ramen zich aan de straatkant van je huis bevinden. De ramen zijn daarnaast vaak voorzien van een slotje, zodat ze niet zomaar van buiten kunnen worden geopend. En dat is wel zo veilig, zeker als je je bedenkt dat deze ramen zich vaak aan de straatkant bevinden. 

Schuiframen

Schuiframen zijn er in alle soorten en maten. Op de foto zijn zeer grote schuiframen afgebeeld, die meteen toegang bieden tot de tuin. Er zijn ook kleinere schuiframen voor in slaapkamers en badkamers. Het voordeel van schuiframen is dat je ze niet meteen helemaal open hoeft te zetten. Als het kouder is en je alleen wat frisse lucht binnen wilt laten, dan zet je ze gewoon op een heel klein kiertje. Bij mooi weer kunnen ze helemaal open, waardoor je veel warmte van buiten naar binnen laat. 

Wil je nog meer weten over verschillende type ramen, lees dan ook dit Ideabook eens!

Ben jij van plan om bij je nieuwe huis meer aandacht te besteden aan de ramen? Laat het ons in een comment hieronder weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!