Een Feng Shui Woonkamer in 5 Simpele Stappen

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

We kunnen altijd wel wat meer vrede en harmonie in ons leven gebruiken en de beste plek om daarmee te beginnen is natuurlijk thuis. Een opgeruimd huis zou een opgeruimde geest betekenen dus een aantal veranderingen in je interieur zou een positief effect op je humeur en stressniveau moeten betekenen. Dit is tenminste het idee achter “Feng Shui” – een antieke Chinese filosofie dat al 6000 jaar invloed uitoefent op interieurontwerp. Feng Shui is een term dat opgebouwd is uit de woorden Feng (wind) en Shui (water). Deze twee elementen worden gezien als het fundament van al het leven en zouden positieve energie met zich meebrengen: “Chi”. Door Chi in ons leven te brengen zouden we van een rijker en harmonieuzer leven kunnen genieten volgens deze filosofie.

In de praktijk betekent dit dat Feng Shui zich bezighoudt met hoe alle levende dingen deel zijn van een natuurlijke omgeving die in voortdurende staat van verandering is, en hoe energie door al deze levende componenten vloeit. Door een betere energie in ons interieur te brengen kunnen we een betere energie in ons leven ervaren. Om je te helpen een serene en gelukkige thuisplek voor jezelf en je dierbaren te maken willen we je vandaag in 5 stappen laten zien hoe jij jouw woonkamer boordevol positieve energie kunt vormgeven.

Kleurbalans

Uitbreiding Woning en ontwerp buitenruimte: moderne Woonkamer door RAW architectuurstudio
RAW architectuurstudio

Uitbreiding Woning en ontwerp buitenruimte

RAW architectuurstudio

Een gebalanceerd kleurenschema is belangrijk voor een gebalanceerde stroom van energie door het interieur. In Feng Shui wordt iedere kleur gezien als een uitdrukking van een van de 5 elementen: vuur, aarde, metaal, water en hout. Om een bepaald Feng Shui element en de bijbehorende energie te benadrukken, bijvoorbeeld vuur en passie, kies dan kleuren die met deze elementen geassocieerd worden zoals warm rood en oranje. Deze elementen kun je beter doorvoeren als kleuraccenten om de andere elementen ook de gelegenheid te geven hun invloed uit te oefenen. Je hebt ten slotte ook water en aarde, die overvloed en voedzaamheid symboliseren. Misschien ben je nog niet helemaal overtuigd dat dit principe effect heeft, maar het is wel algemeen bekend dat kleuren, net als geluiden en geuren, grote invloed kunnen hebben op hoe we ons voelen. Een gebalanceerd kleurenschema is daarnaast natuurlijk niet alleen belangrijk voor Feng Shui, maar ook voor een gebalanceerd en esthetisch aangenaam effect in de woonkamer. Architectuurstudio RAW heeft hier door de tuin en de woonkamer op prachtige manier te combineren voor een ultiem gebalanceerd interieur (en exterieur) gezorgd – kijk goed en je zult ieder element hier terugvinden!

Natuurlijk licht

Verbouwing en inrichting jaren '30 woning: moderne Woonkamer door StrandNL architectuur en interieur
StrandNL architectuur en interieur

Verbouwing en inrichting jaren '30 woning

StrandNL architectuur en interieur

Goede lichtkwaliteit en verschillende lichtbronnen zijn belangrijk in ieder kamer en goede verlichting is dan ook elementair volgens Feng Shui experts. Vooral natuurlijk licht is een prioriteit voor positieve en heilzame energie. Het zal niemand verbazen dat een lichte, heldere kamer een veel positievere invloed op je heeft dan een donkere, muffe kamer met beperkt natuurlijk licht. Het ligt in onze natuur om veel buiten te willen zijn en op de een of andere manier contact te hebben met de natuurlijke wereld om ons heen. Grote ramen die prettig natuurlijk licht binnenlaten is de perfecte manier om dit ook binnen te beleven. Architectenbureau StrandNL heeft dit principe hier omarmd en op een innovatieve manier toegepast. Om zoveel mogelijk natuurlijk licht door de gehele ruimte te laten schijnen is in plaats van de gebruikelijke afgesloten muren naar de hal voor een slanke stalen binnenpui met glaspanelen gekozen. Zo kan het licht van meerdere kanten door de verdieping schijnen en iedere hoek vullen met de positieve energie van licht.

Geen rommel

Keizersgracht, Amsterdam: moderne Keuken door Hamers Meubel & Interieur
Hamers Meubel & Interieur

Keizersgracht, Amsterdam

Hamers Meubel & Interieur

Een opgeruimde kamer is een noodzaak voor positieve energie in je interieur. Een rommelige kamer, gevuld met onnodige prullaria die je maar niet weg wil gooien, zorgt voor een chaotische en stressvolle woonruimte. Feng Shui vertelt ons zelfs dat rommel leidt tot chaos en negatieve energie, die samen zorgen voor conflicten thuis. Doe overtollige meubels dan ook weg, zeker die stukken waar negatieve herinneringen aan zitten zoals meubilair dat je met een ex gekocht hebt, of die je aan een ruzie met een familielid herinnert en kies voor objecten die staan voor wat je nu en in de toekomst in je leven wil. De experts van Hamers Meubel & Interieur laten hier met deze minimalistisch ontworpen woonkeuken zien hoe dit werkt. Door zoveel mogelijk meubels in de wand te integreren is een eenvoudig maar ook praktisch interieur ontstaan dat ruimte vrijlaat voor favoriete activiteiten en ontspanning. Door alleen die objecten te plaatsen die je mooi vindt, bij jou passen en die een positieve associatie oproepen vul je ook je interieur met positieve energie. Let hier trouwens ook op het gebruik van hout, vuur en roodtinten voor een licht maar tegelijk ook passievol ontwerp.

Alle zintuigen

Woonhuis Bergen : minimalistische Woonkamer door By Lenny
By Lenny

Woonhuis Bergen

By Lenny

Fijne materialen, mooie kleuren, lekkere geuren, serene geluiden – al deze dingen werken samen om een rustgevende omgeving te creëren voor ziel, lichaam en geest. Geef al je zintuigen de aandacht als je je woonkamer volgens Feng Shui wilt inrichten. Feng Shui draait helemaal om evenwicht, dus denk aan al je zintuigen bij het in balans brengen van je interieur en je zult optimaal in de ruimte kunnen genieten. Hier zien we hoe Living by Lenny deze woonkamer tot een sereen kalm en harmonieus geheel heeft gevormd dat in gelijke en subtiele mate aandacht geeft aan licht, rust, materiaal, geur en dat met bijzondere kleuraccenten en de warme houten vloer persoonlijkheid en sfeer uitstraalt.

Levende natuur

Dutchbone: landelijke Eetkamer door Dutchbone
Dutchbone

Dutchbone

Dutchbone

Planten en natuur brengen “Chi” (positieve energie) in een ruimte en zijn dan ook de perfecte toevoeging aan een Feng Shui woonkamerdesign. Planten of bloemen helpen een kalme, natuurlijke sfeer te creëren en vormen daarnaast een natuurlijke filter die de lucht in de kamer schoon en zuurstofrijk houden. In dit prachtige interieur van de hand van Dutchbone, die zich toepasselijk door de natuurlijke kleuren van de aarde laten inspireren, zien we het frisse en levendige effect van het groen op tafel, dat op indrukwekkende manier in contrast staat met de warme tinten van het meubilair. Hier zien we dan ook dat Feng Shui helemaal niet alleen past bij oosterse minimalisme, maar ook uitstekend en met groots effect is toe te passen in een landelijk of industrieel interieur. Juist de warmte van aardtinten en het effect van kleuraccenten die beide hun plaats hebben in de elementen zorgen voor een rijke veelheid aan mogelijkheden die allemaal harmonie, stijl en Chi in huis kunnen brengen.

Voor meer inspiratie voor een harmonieus interieur kun je ook deze artikelen lezen:

Feng Shui | Hoe breng ik harmonie in de slaapkamer?

Serene Ruimten: Inspiratie voor een Rustige Kamer

Denk jij dat Feng Shui de sfeer van een kamer kan beïnvloeden? Laat het ons weten! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!