Een passiefhuis: de voor- en nadelen | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3688:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Een passiefhuis: de voor- en nadelen

Karmijn Simons Karmijn Simons
van Maisons Loginter Modern
Loading admin actions …

Stel, je bent op zoek naar een leuk, nieuw huis en je overweegt je opties. Je wilt graag een zuinig en milieuvriendelijke woning. Welke opties blijven er dan over? Een passiefhuis! Heb jij er al eens van gehoord? Een passiefhuis is een energiezuinige woning, gericht op een goed zomer- en wintercomfort. Dankzij een goede isolatie is het verlies aan warmte nihil. Met het vermogen van een strijkijzer (ja, echt!) blijft een passiefhuis ook in de winter lekker warm. Het totale energiegebruik van zo'n woning is ongeveer 75 procent lager dan een traditionele woning. Doordat de woning dus bijna niet actief verwarmd wordt, spreekt met van een passiefhuis. 

Hebben we jouw aandacht getrokken en ben je nieuwsgierig geworden naar de voor- en nadelen van een passiefhuis? Wij zullen alle zaken benoemen die er toe doen wanneer je overweegt om voor een passiefhuis te gaan. 

Basisvereisten

passiefwoning te Blanden Moderne huizen van hasa architecten bvba Modern
hasa architecten bvba

passiefwoning te Blanden

hasa architecten bvba

Een passiefhuis beschikt over een aantal belangrijke zaken. De verwarmingsbehoefte van een passiefhuis is maximaal 15 kWh/m per jaar. Dit kan bereikt worden door goede isolatie, maar ook de juiste installaties. Luchtdichtheid in de woning is ook van belang voor de ontwikkeling van zo'n bijzondere woning. De luchtdichtheid moet aan zekere eisen voldoen, evenals de overhittingsgraad. Dit mag maximaal 10% boven 25 graden bedragen. Laat je van te voren informeren door een expert, zoals architecten. Zij kunnen je namelijk alles van A tot Z uitleggen en bovendien kan je al je vragen stellen. 

Voordelen

Een passiefhuis biedt heel wat voordelen. Zeker wanneer de energieprijzen alleen maar stijgen en het klimaat beschermt moet worden, zijn er heel wat uitdagingen die overwonnen moeten worden. Een goed begin begint bij jezelf, dus door zelf zuinig en bewust te leven kom je al een eind. 

Een passiefhuis heeft geen traditioneel koelingssysteem of verwarming, dankzij de zeer specifieke manier van bouwen. Warmteverlies is bijna onmogelijk in een passiefhuis. Een voordeel hiervan is dat je niet hoeft te investeren in een kachel of centrale verwarming. Met dit budget heb je meer ruimte voor bijvoorbeeld een goede isolatie. Doordat het totale energieverbruik tot 75% lager ligt dan een traditionele huizen, wordt een passiefhuis wel erg aantrekkelijk! Bovendien ben je niet afhankelijk van wispelturige prijzen op de energiemarkt. De luchtkwaliteit van de woning is optimaal dankzij de balansventilatie. In de winter komt er geen koude tocht binnen, terwijl de ventilatie met verse buitenlucht tot een gezond binnenklimaat zorgt. Bovendien heeft een passiefwoning driedubbele beglazing, waardoor de kou geen schijn van kans krijgt. 

Een passsiefwoning kan gebouwd worden in alle gewichten, stijlen en maten. Je kunt er dus werkelijk alle kanten mee op! 

Nadelen

Natuurlijk heeft een passiefwoning ook nadelen, zoals elke woning dat heeft. Zo is het kostenplaatje een nadeel. Het bouwen van een passiefwoning is namelijk duurder dan een traditionele woning. Gemiddeld kost een passiefhuis 10% meer. Wel verdien je dit terug op lange termijn. Een ander nadeel is het beperkte aanbod. Er zijn nog niet veel bouwbedrijven die gespecialiseerd zijn in een passiefwoning. Hierdoor stijgt de prijs automatisch. Er is immers vakkenis en expertise voor nodig. Tot slot krijg je te maken met een hogere milieubelasting tijdens de bouw. Er zijn namelijk veel materialen nodig voor onder andere de isolatie. Het transport zorgt voor een hogere milieubelasting. 

Energiewinning

Er zijn wat eissen gesteld aan een passiefwoning, zodat er energiewinning plaats kan vinden. De verwarmingsbehoefte mag maximaal 15 kWh/m per jaar bedragen. De U-waarde van ramen en deuren van het passiefhuis U ≤ 0,80 W/m².K. Dit zijn allemaal vrij technische termen. Je kunt een expert om advies vragen en bovendien kan hij je alle termen haarfijn uitleggen. Je weet dan zeker dat jouw passiefwoning aan alle eisen voldoet. 

Thermische isolatie

Een goede isolatie is een belangrijke factor in een passiefhuis. Hoe beter de isolatie in de woning is, hoe lager het warmteverlies. Om de temperatuur constant te houden, zou er continu warmte verspreid moeten worden. Dat komt neer op verspilling van warmte. Met passieve warmtewinsten zit dat anders. Vergelijk de woning als een thermosfles. Wanneer je hier heet water in gooit, blijft de warmte behouden. Zo'n zelfde werking heeft een passiefwoning. 

Voor het milieu is het een goede zaak als je voor een passiefhuis kiest. Er word aanzienlijk bespaard op het energieverbruik, wat bovendien ook lagere energiekosten met zich meebrengt. In de winter houdt de isolatie de warmte binnen, terwijl de woning in de zomer langer koel blijft. 

Besparen

Je kunt wel wat besparen met een passiefhuis. Het nadeel hiervan is dat je in de toekomst bespaart en niet direct. In het begin moet je namelijk investeren in goede isolatie en andere installaties om je woning zo optimaal mogelijk te kunnen bouwen en in te richten. Oriënteer goed voordat je een passiefwoning kiest. Het heeft heel wat aantrekkelijke voordelen, maar het is belangrijk om de voor- en nadelen goed met elkaar af te wegen. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. 

Kosten en investeringen

Hinanai Village House Moderne huizen van dygsa Modern
dygsa

Hinanai Village House

dygsa

De kosten om een passiefhuis te bouwen kunnen erg verschillen. Dit heeft te maken met verschillende factoren, zoals het aantal m² woonoppervlakte, de grootte van het huis en de complexiteit van de woning. Je zult aangenaam verrast worden, wanneer je op je energiefactuur kijkt. Bovendien heb je recht op bepaalde subsidies. Een passiefwoning voldoet namelijk ruimschoots aan de toekomstige energienormen. Dit heeft een positieve invloed op de waarde van je woning. Mocht je ooit van plan zijn om je bijzondere woning te verkopen, weet je zeker dat je woning goed op de markt zal liggen. 

Ben jij overtuigd van een passiefwoning? Misschien fantaseer je al hoe jouw woning eruit zal zien en welk interieur er bij zou passen. Wat denk je van een Feng Shui slaapkamer? Hoe dan ook, wij geloven dat een passiefhuis de woning van de toekomst is! 

Wat is jouw reden om voor een passiefhuis te gaan? Laat hieronder je reactie achter! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!