13 veelgemaakte fouten in de keuken (en hoe je ze vermijdt)

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
Nobilia project 4 20mm Focus door in Glossy lacquered Ivory with a stainless steel handle Eco German Kitchens Moderne keukens MDF Wit
Loading admin actions …

De keuken gebruiken we vaak niet alleen om te koken en eten, maar ook als ruimte waar we quality time doorbrengen met vrienden en familie. De inrichting en de uitstraling van deze centrale plek in je huis is dan ook belangrijker dan je misschien denkt.

Hoe maak je van je keuken een aantrekkelijke ruimte? Je kan wel een vaas met bloemen of een paar kookboeken toevoegen om genoeg sfeer te krijgen in de keuken, maar zo simpel is het niet. Het ligt wat ingewikkelder. Gelukkig verreist het inrichten van een keuken ook weer geen hoogstaande wetenschappelijke kennis.

Laten we eens gaan kijken welke 13 fouten het meest worden gemaakt bij het inrichten van de keuken. En nog belangrijker… . hoe kun je ze voorkomen?

1. Rommelige apparaten

Je koffieapparaat opbergen in de kast is geen goed idee. Tenzij je niet van koffie houdt. Maar voor de meeste van ons is dit zwarte goedje van vitaal belang. Het wafelijzer, de staafmixer en het tosti-ijzer moge wel de kast in. Ze nemen onnodig ruimte in beslag en maken de keuken rommelig en ongezellig!

2. Te veel fruit

Nobilia project 4 20mm Focus door in Glossy lacquered Ivory with a stainless steel handle Eco German Kitchens Moderne keukens MDF Wit
Eco German Kitchens

Nobilia project 4 20mm Focus door in Glossy lacquered Ivory with a stainless steel handle

Eco German Kitchens

Een mooi klein bakje vol met fruit (het echte fruit, geen plastic) is altijd een mooie toevoeging aan de keuken, maar overdrijf het niet met te veel schalen.

Een mooie kom met fruit is genoeg. Probeer ook een te spelen met de verschillende kleuren fruit. Ze zullen een prachtig contrast vormen met de andere kleuren in de keuken!

3. Een grote vaas op het kookeiland

We willen niemand ontmoedigen om mooie kamerplanten of een vaas met  verse bloemen in de keuken. Zet de vaas of potten met groen wel op een plek waar ze niet in de weg staan. De ruimte van het kookeiland heb je meestal helemaal nodig  voor het snijden, raspen, roeren en wat al niet.

Zet de planten bijvoorbeeld op de vensterbank of in een hoek van de keuken. Zo laat je de werkruimtes vrij.

4. Te veel kookboeken

Kookboeken brengen sfeer in de keuken, maar hoeveel van die boeken heb je echt dagelijkse nodig? Probeer je te beperken tot slechts een aantal boeken en verhuis de rest naar de boekenkast in de woonkamer.  

Wil je de keuken op een andere manier inrichten maar weet je niet hoe? Raadpleeg een van onze interieurontwerpers. Zij zijn als geen ander in staat om je een eind op weg te helpen en je weer helemaal happy te voelen in je keuken! 

5. Maar een keer per jaar een grote voorjaarsschoonmaak

Het afstoffen van de werkbladen doen we dagelijks, maar hoe vaak kom je in de verste uithoeken van de keuken? Waarschijnlijk niet zo vaak als je zou willen.

We raden je aan om je keuken regelmatig aan een grondige poetsbeurt te onderwerpen. Zo houd je alles spik en span en zie je gelijk wat je kan bewaren en wat de prullenbak ik kan.

6. Controleer je voorraden

Bespoke oak larder homify Landelijke keukens
homify

Bespoke oak larder

homify

Terwijl je bezig met tip nummer 5 bent, controleer je gelijk je voorraad. Kijk welke voedingsmiddelen en kruiden zijn verlopen, welke je helemaal bent vergeten, en welke moeten worden aangevuld.

Kijk ook eens in dit Ideabook. Hierin laten we je 5 accessoires voor je keuken zien, waardoor je al je spulletjes overzichtelijk kunt opbergen. Lees snel verder en geniet van een opgeruimde keuken!

7. Te veel vintage elementen

Je mag best erg trots zijn op dat bestek of antieke porselein dat je geërfd hebt van een familielid zijn, maar je hoeft niet neer te zetten of zelfs het gebruik het elke dag.

Kies voor gebruiksvoorwerpen, bestek en accessoires die praktisch en handig zijn om dagelijkse te ruiken en bewaar de waardevolle vintage stukken voor speciale gelegenheden.

8. Te veel planten

Een plant hier, een vaas met bloemen daar. Hartstikke leuk maar stop wel op tijd met het verfraaien van je keuken met groen want voor je het weet lijkt je keuken op het Amazone-oerwoud.

9. Te veel open planken

We zijn zeker voor open planken voor het tentoonstellen en opslaan van diverse herinneringen en accessoires (en niet alleen voor de keuken), maar als je alleen maar planken hebt in de keuken kan dit snel leiden tot een rommelige uitstraling.

Kies voor een paar mooie items die je dagelijks gebruikt items en berg de rest op in kasten.

10. Losliggende papieren

Het is volkomen begrijpelijk dat je soms wat werk te doen in de keuken of je kinderen helpt met huiswerk, maar het feit blijft dat het de keuken is niet een studie of een kantoor aan huis.

Maak een kleine werkruimte in een hoek in de woonkamer, onder de trap of op een andere plek. Zo voorkom je dat je elke avond de tafel moet ontruimen voordat je aan tafel kunt.

11. Te veel manden en kommen

Een mand of kommetje voor het opslaan van die dagelijkse gebruikte items zoals autosleutels en een zonnebril is heel handig.  Ze geven je keuken ook een mooie uitstraling. 

Beperk je net als bij de potplanten tot een beperkt aantal van deze accessoires, anders wordt het snel te rommelig in je keuken.

12. Een tapijt in je keuken

Pippy oak kitchen Churchwood Design Landelijke keukens
Churchwood Design

Pippy oak kitchen

Churchwood Design

Deze fout is vrij vanzelfsprekend, want waarom zou je willen kiezen voor een tapijt in een ruimte waar vlekken en spatten aan de orde van de dag zijn?

We begrijpen de aantrekkingskracht van het zachte voeten gevoel en het toevoegen van wat kleur, textuur in de keuken.  Een goed alternatief zijn tegels in een bepaald patroon of hout in donkere en lichte kleuren.

13. Rondslingerende gebruiksvoorwerpen

Als je kleine kinderen in huis hebt is een groot keukenmes liggend op het aanrecht niet zo handig. Ook geven rondslingerende gebruiksvoorwerpen je keuken een rommelige uitstraling.  

Berg altijd alles na gebruik op. Zo blijft je keuken opgeruimd en aantrekkelijk om te zien!

Op welke fout heb jij jezelf wel eens betrapt? Laat het ons hieronder weten!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!