6 simpele stappen naar een duurzaam huis | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

6 simpele stappen naar een duurzaam huis

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Moderne Keukens Moderne keukens van Designed By David Modern
Loading admin actions …

Wij zijn er vast van overtuigd dat iedereen, echt iedereen, duurzamer wil leven. Enige punt is dat er weinig mensen zijn die vervolgens ook op hun luxe leefstijl toe willen leggen. Want duurzaam leven is mooi, maar we willen wel gewoon de verwarming op 21 graden willen zetten en alle lampen op dim-stand want dat is toch allemaal veel gezelliger? In dit Ideabook nemen we je mee in makkelijke manieren om je huis duurzamer te maken, liefst zonder dat je er vervolgens in je dagelijks leven wat van merkt. Draai de thermostaat dus maar even een graadje hoger en lees lekker mee.

Duurzame verlichting

Gloeilampen zijn uit, LED-verlichting is in. Het helpt al enorm dat gloeilampen van onze markt verdwenen zijn want wanneer we kijken naar de energielabels komen ze er, in vergelijking met LED-verlichting, behoorlijk bekaaid af. Stap 1 in een duurzamer huis: stap direct (overal) over op LED-verlichting. Toegegeven, de aanschafprijs ligt wat hoger. Echter, de levensduur is zoveel langer en bovendien is de meeste LED-verlichting dimbaar en dat is wel zo sfeervol. Bonus tip: als je niet in een ruimte bent, mag je het licht gewoon uitdoen. Ben je iemand die dat stelselmatig vergeet? Er zijn inmiddels verschillende soorten timers op de markt. Je stelt ze in op een bepaald aantal minuten et voila, het licht gaat vanzelf uit. (Zorg wel dat je de tijd wat ruim schat, in het donker zitten is in bepaalde ruimtes ook zo ongezellig. En onhandig.)

Water

woning te Overijse Moderne huizen van hasa architecten bvba Modern
hasa architecten bvba

woning te Overijse

hasa architecten bvba

We zijn ons er niet altijd van bewust, maar drinkwater is echt bijzonder schaars in onze wereld. In de Westerse wereld hebben we de bijzondere luxe dat het altijd beschikbaar is, maar laten we wel wezen, er zijn genoeg mensen in de wereld die toch wel een aantal keer met de ogen zouden knipperen wanneer ze in een woonhuis stromend water uit de kraan zien komen. Laten we er dus zuinig mee omgaan. Basistips zitten 'm in ons gedrag: douche even een minuutje minder, draai de kraan dicht wanneer je je tanden poetst en zet de afwasmachine pas aan als hij echt vol is. Wil je nog een stapje verder gaan? Met een huis als het huis  op de foto heb je een enorm dakoppervlak, het opvangen van regenwater is daarmee een fluitje van een cent. Wist je dat we in Nederland met vers drinkwater ons toilet doorspoelen? Combineer die twee inzichten en je hebt een geweldige waterbesparend concept.

Isolatie

Ddacha Scandinavische ramen & deuren van DDacha Scandinavisch
DDacha

Ddacha

DDacha

Het volgende punt dat we in dit Ideabook aanhalen is een concept dat eigenlijk het makkelijkste tijdens de bouw van het huis toe te passen is. We hebben het over isolatie, het inbouwen van verschillende materialen tussen de muren om afkoeling van binnenuit of opwarming van buitenaf zoveel mogelijk te beperken. Woon je nou echter in een prachtige jaren '30 woning, dan ben je voor wat betreft het bouwen van je huis lichtelijk in de aap gelogeerd. Dit betekent echter niet dat je geen stappen kunt nemen om de isolatie van je woning wat op te krikken. Het aanbrengen van dubbelglas is stap nummer een. Maar ook het aanpassen van de deuren om het lekken van warmte tegen te gaan is een goede investering. Wil je nog een stap verder gaan? In oude daken is vaak ook nog een behoorlijke isolatieslag te slaan (en leg er dan, als je toch bezig bent, direct zonnepanelen op).

Meubels met een verleden

Garage Loft Eclectische woonkamers van BRICKS Studio Eclectisch
BRICKS Studio

Garage Loft

BRICKS Studio

Om groen te wonen is het van belang om goed te kijken naar de zogenaamde 'ecofootprint' die je achterlaat. Deze footprint bestaat uit een aantal factoren maar draait voor een belangrijk gedeelte ook om de productie die er nodig is om jouw levensstijl te bestendigen. Dit betekent dat je als je alles nieuw koopt een grotere footprint achterlaat dan wanneer je voor tweedehands, of laten we het vintage noemen, gaat. Wij noemen zoiets een typische win-win-situatie. Vintage is namelijk hot en zodoende is het makkelijk om onze ecofootprint op dat gebied lekker bescheiden te houden. Ga dus eens langs een kringloopwinkel of neem een kijkje op marktplaats. Het hoeft niet eens direct een bank te zijn, maar er zijn zat dagelijkse voorwerpen die een langere levensduur hebben dan ze in een enkel huishouden uit kunnen zitten. Go green!

Groene keukenapparatuur

Moderne Keukens Moderne keukens van Designed By David Modern
Designed By David

Moderne Keukens

Designed By David

Keukenapparatuur is in onze moderne tijd consequent voorzien van een zogenaamd energielabel. Het moge duidelijk zijn dat 'A' daarbij een perfecte score heeft en dat alles vanaf een 'D' of een 'E' toch wel enigszins discutabel genoemd mag worden. Het kiezen voor keukenapparatuur met een 'groen' energielabel is dus een eerste stap in een duurzaam huis. Toch zit het 'm vervolgens ook in het daadwerkelijke gebruik van je apparatuur. Want als je elke dag de vaatwasmachine twee keer laat draaien omdat je lievelingskopje alweer vies is, is dat A-label natuurlijk geen knip voor je neus waard. Wil je je huis duurzaam houden, ga dan bewust met je apparatuur om. Stekkers uit het stopcontact bijvoorbeeld, want stand-by is eigenlijk gewoon 'aan'.

Verf, ook duurzaam te verkrijgen

Amsterdam Zuid Moderne woonkamers van Binnenvorm Modern
Binnenvorm

Amsterdam Zuid

Binnenvorm

Aan het eind van ons Ideabook over duurzaam wonen gekomen, is het tijd om nog een laatste blik op onze inrichting te richten. Je energieverbruik is nu groen, je meubels zijn hippe vintage stukken en je apparatuur koop je allemaal met energielabel A. Maar wist je dat ook je muurverf zijn eigen duurzame opties heeft? Allereerst is het verven van je muren in lichte tinten als een energiebespaarder. Wit reflecteert namelijk licht optimaal waardoor je pas later je lampen aan hoeft te doen en dus al ongemerkt veel energie bespaart. Maar ook de soort verf is van belang. Bekijk de mogelijkheden voor het aanschaffen van verf op natuurlijke basis eens. Verf op basis van lijnzaadolie bijvoorbeeld is super groen. (In figuurlijke zin dan hè, het is is natuurlijk ook in alle andere kleuren verkrijgbaar.)

Welke tip uit ons Ideabook ga jij toepassen? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!