Een prefab huis: de voor- en nadelen

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Een prefab huis: de voor- en nadelen

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
Villa Nieuw Oosteinde:  Huizen door Engel Architecten,
Loading admin actions …

Het bouwen van je eigen droomhuis klinkt aantrekkelijk, maar het kan ook erg lang duren – een vermoeiend proces. Wanneer je snel je eigen huis wilt ontwerpen en bouwen, en ook nog tegen een redelijke prijs, kun je ook kiezen voor geprefabriceerde huizen. Ze worden ook wel 'prefab woningen' of 'catalogushuizen' genoemd. Een geprefabriceerd huis kun je deels naar eigen wensen ontwerpen en in verhouding ook nog snel en redelijk voordelig laten bouwen. 

Maar wat is nou eigenlijk een prefab huis? Wat is de prijs? En wat moet je écht weten voordat je hier aan begint? In dit Ideabook delen zowel de voor- als nadelen van een geprefabriceerde woning. Ook vonden we een aantal mooie voorbeelden die we zeker met jullie willen delen! 

Kijk en lees mee en laat je inspireren!   

De snellere bouwtijd van een prefab woning

Vakantiewoning Dockboot, Schiermonnikoog:  Huizen door De Zwarte Hond,
De Zwarte Hond

Vakantiewoning Dockboot, Schiermonnikoog

De Zwarte Hond

Er zijn verschillende aanbieders die verschillende typen huizen, boerderijen, villa's en bungalows aanbieden. Het gaat hierbij om een semi-maatwerk huis, dus niet alles is van tevoren vastgesteld. Bij een geprefabriceerd huis heb je zelf nog heel veel vrije keuze wanneer het aankomt op details, kleuren en de afwerking. Wanneer je jouw perfecte huis 'ontworpen' en uitgekozen hebt, wordt deze op je bouwkavel geplaatst. De bouwtijd van een prefab huis is redelijk kort, wat te danken is aan het feit dat er veel gebruik wordt gemaakt van vaste en van tevoren gefabriceerde elementen. Vooral in vergelijking met nieuwbouw kan er dus snel gewerkt worden! 

Het is zelfs zo dat de hoogwaardige onderdelen soms al binnen een week kant-en-klaar geleverd en gemonteerd kunnen worden – afhankelijk van de leverancier natuurlijk. 

De lagere kosten van een geprefabriceerde woning

Vaak werken leveranciers van geprefabriceerde huizen met marges, waaronder woningen met een kleine of een hogere marge bestaan. Over het algemeen geldt dat je al vanaf € 180.000 eigenaar van je zelf ontworpen prefab huis kan worden. Voor dat bedrag heb je dan wel een vrijstaande woning. Een exacte prijs is lastig te geven, omdat de totale kosten ook afhankelijk zijn van jouw wensen. 

De beste manier om te achterhalen hoeveel je zult gaan betalen voor een geprefabriceerd huis is het aanvragen van een offerte of gesprek bij een aanbieder of leverancier. Door op die manier meer informatie op te vragen, krijg je meer inzicht in het type woning en het daarbij horende prijskaartje. 

Bij de bouw is altijd een professional betrokken

Zoals inmiddels wellicht duidelijk is, is dat je een prefab huis onmogelijk zelf kunt bouwen. Bij de realisatie van dit project komt de hulp van een professional van pas. Deze expert is bovendien ervaren in het afwerken van een geprefabriceerde woning, want, het bouwen van een prefab huis gaat tenslotte verder dan alleen het casco neerzetten van een woonruimte. Met behulp van een aanbieder zul jij gegarandeerd je droomhuis samenstellen! 

Handig: een prefab huis kan van tevoren bezichtigd worden

 Huizen door homify,

Gezien het feit dat een prefab huis semi-maatwerk is, is het over het algemeen mogelijk om de betreffende woning van te voren te bekijken. Of het nu hetzelfde huis is of een soortgelijke variant, deze vorm van inzicht kan heel goed van pas komen bij het ontwerpen van je eigen woning. 

De 'standaard' woning kun je namelijk aanpassen door het toevoegen van meerdere slaapkamers of een extra compartiment (eventueel op de eerste verdieping). Ook kun je het huis aan laten passen op minder validen, door bijvoorbeeld te kiezen voor een ruimtelijke keuken of een inloopdouche. 

Wil je alvast meer inspiratie op doen op het gebied van huizen en architectuur? Bekijk dan deze foto's

Minder vrijheid tijdens het ontwerpen van je droomhuis

Villa Nieuw Oosteinde:  Huizen door Engel Architecten,
Engel Architecten

Villa Nieuw Oosteinde

Engel Architecten

Waar het voordeel van een prefab huis is dat de bouwtijd snel is en de kosten relatief laag zijn, is het grote nadeel dat je in de eerste instantie minder vrijheid hebt wanneer het aankomt op je ontwerp. Niet iedere wens, uitstraling of mogelijkheid is bij een geprefabriceerde woning te realiseren. De prefab elementen zorgen ervoor dat je beperkt bent in mogelijkheden. Dit kan wellicht een obstakel zijn, maar kun je hier mee overweg en lukt het je alsnog om het perfecte design te creëren dan kun jij op korte termijn genieten van je eigen huis! 

Om even op te sommen; waarin heb je wel vrijheid? Gezien het feit dat de binnen- en buitenmuren, het dak en de vloer geprefabriceerd worden, kun je je wat betreft de inrichting helemaal uitleven. Denk hierbij aan het type keuken en badkamer, maar ook de plaatsing van de stopcontacten, het soort ramen en deuren en natuurlijk de kleuren en details. 

De waarde van je prefab huis

Hoewel er veel voordelen aan het ontwerpen en bouwen van een geprefabriceerd huis zijn, kies je er natuurlijk niet heel gemakkelijk voor. Laat je daarom altijd goed informeren. Denk bijvoorbeeld eens aan de huidige en toekomstige waarde van je prefab woning. Een traditioneel huis wordt meestal iets beter afgewerkt, waardoor de waarde automatisch stijgt. Daar tegenover staat dat prefab woningen redelijk toekomstgericht zijn. De meeste prefab huizen worden namelijk ontworpen vanuit een ecologisch oog, waardoor ze goed geïsoleerd en zuinig zijn. Dit resulteert in lage energiekosten. Op de lange termijn kan de waarde van een prefab woning dus ook stijgen. Een bijkomend nadeel is wel weer dat dit type huizen over het algemeen een kortere levensduur hebben. Hieronder lees je meer. 

De levensduur van een geprefabriceerde woning

We sluiten af met het laatste punt, namelijk: de levensduur van een prefab huis. Uit onderzoek is gebleken dat een traditionele woning een levensduur van circa 120 jaar heeft, gelijk aan (zo ongeveer) de maximale leeftijd van de mens. Met dit type huis zit je dus goed! Bij prefab gebouwen en woonruimtes denk je toch vaak aan een 'tijdelijke woning', denk aan kantine's, schoolgebouwen of werkplekken. Toch is het niet zo dat de levensduur van dit type woningen kort is – ze worden tegenwoordig namelijk gemaakt van hoogwaarde materialen die minstens net zo lang mee gaan. Naast hout kunnen zelfs staal en beton hierbij betrokken worden!

Tot zover ook dit Ideabook vol informatie over geprefabriceerde woningen. De voorbeelden in dit Ideabook zijn bedoeld om je een beeld te geven van de mogelijkheden die hierbij komen kijken. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar laat je van tevoren goed informeren en werk je bouwplan tot in detail uit! Wil je meer inspiratie op het gebied van dit soort woningen? Dit Ideabook laat nog meer mooie ideeën en foto's van moderne, eigentijdse geprefabriceerde huizen zien. 

Zou jij een geprefabriceerde woning laten bouwen? We zijn erg benieuwd! Deel je mening hieronder! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!