Welk type dak kies je voor jouw huis?

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Welk type dak kies je voor jouw huis?

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Huizen door Möhring Architekten
Loading admin actions …

Het klinkt en lijkt simpel, want er zijn grofweg maar twee dakvormen te onderscheiden, namelijk: hellende daken en platte daken. Binnen deze twee simpele dakvormen valt weer onderscheid te maken in meerdere dakvormen, die ook nog eens samengesteld kunnen zijn. In dit Ideabook laten we je zien uit welke typen daken je zoal kunt kiezen. De keuze van de dakvorm is afhankelijk van verschillende elementen, waaronder bijvoorbeeld de toe te passen dakbedekking, de vorm van de plattegrond van de desbetreffende ruimte en de esthetische eisen. 

De verschillende dakvormen zorgen allen voor hun eigen, typische en karakteristieke uitstraling. Daarnaast hebben de verschillende vormen ook allemaal hun voor- en nadelen. 

Kijk en lees mee en laat je vooral inspireren! 

Het bekende zadeldak

Duinvilla te Monster:  Huizen door Kodde Architecten bna
Kodde Architecten bna

Duinvilla te Monster

Kodde Architecten bna

Het zadeldak is het misschien wel het meest voorkomende type dak in België en Nederland. Een zadeldak is te herkennen aan twee tegen elkaar geplaatste hellende dakschilden die elkaar in de nok snijden. Je komt deze typerende vorm vaak tegen, maar met name in de traditionele bouw. 

Het feit dat het zadeldak redelijk veel voorkomend is wil niet zeggen dat deze vorm saai is. Integendeel! Je kunt met een zadeldak genoeg experimenteren! De professionals van Kodde Architecten BNA hebben er bij dit project voor gekozen om het zadeldak aan één kant van het huis te onderbreken. Het bouwvolume aan de rechterkant vormt daardoor een soort steiger die tegen de woning aan geplaatst staat. Zo zie je maar weer dat je met het bekende zadeldak alle kanten op kan gaan wat betreft stijl en architectuur. 

Het platte dak

Woonhuis Bosch en Duin:  Huizen door Maas Architecten
Maas Architecten

Woonhuis Bosch en Duin

Maas Architecten

Zoals we in dit Ideabook al uitlegden, worden huizen met een plat dak al eeuwen lang gebouwd. Tegenwoordig zien we ze steeds vaker terug omdat ze veel ingezet worden bij de bouw van nieuwe, moderne woningen. Huizen met een plat dak ogen vaak modern en super stijlvol, maar; er bestaat ook het gevaar dat je huis op een schoenendoos lijkt en daarmee ongezelligheid kan uitstralen. Een sterk design en een mooie architectuur zijn dan ook redelijk belangrijk je woning op een creatieve manier karakter te geven. 

Je kunt er bovendien ook voor kiezen om een plat dak in verschillende hoogte niveaus te realiseren, waarbij het dak dus eigenlijk uit meerdere losse, platte elementen bestaat. Een voorbeeld zien we op de foto hierboven. 

Het schuine dak

Woonhuis Oostkapelle:  Huizen door adsmeuldersarchitect
adsmeuldersarchitect

Woonhuis Oostkapelle

adsmeuldersarchitect

Het schuine dak wordt in de bouw gezien als één van de meest makkelijke dakafdichtingen van een gebouw of woning – naast het simpele platte dak natuurlijk. Een schuin dak is een dakvorm die bestaat uit slechts één dakvlak of dakschild, dat onder een zekere helling is aangebracht. Een bijkomend voordeel van het kiezen voor een schuin dak is dat er maar aan één zijde, de laagste kant, een dakgoot nodig is om het regenwater op te vangen en af te voeren. 

Wanneer je kiest voor een schuin dak zorg je er, net als bij een plat dak, voor dat je woning een redelijk moderne, nieuwe uitstraling krijgt. Het is bovendien erg mooi om aan de 'hoge' kant van het schuine dak grote ramen met panorama view te plaatsen. Dit zorgt voor veel lichtinval én een mooi uitzicht!  

Het mansardedak

Metamorfose van het zomerhuis ná vernieuwbouw.:   door Architectenbureau Rutten van der Weijden
Architectenbureau Rutten van der Weijden

Metamorfose van het zomerhuis ná vernieuwbouw.

Architectenbureau Rutten van der Weijden

Het mansardedak – ook wel mansartdak, gebroken dak of Franse kap genoemd – is een dakvorm met naar buiten geknikte vlakken. Je ziet het mansardedak vooral terug bij de ietwat traditionele bouw, vroeger zag je dit type dak namelijk vaak terug bij landhuizen. Bij een mansardedak, in de originele vorm, is het onderste gedeelte van het dak steiler dan het bovenste gedeelte. Deze vorm mag beschouwd worden als een variant op het schilddak (waarover later meer). 

Het voordeel van een mansardedak is dat je op je zolderverdieping een klein beetje meer ruimte kan winnen. Een nadeel van dit type dak is dat de constructie van nature minder sterk is dan een dak met rechte lijnen en driehoekige vormen. Hierdoor is dus een zwaardere constructie nodig. Weegt bij jou het voordeel op tegen het bijkomende nadeel? 

Een tentdak

Een tentdak wordt ook wel punt- of piramidedak genoemd. Deze dakvorm bestaat uit vier of meer driehoekige dakschilden die in één punt samenkomen, namelijk: het nokpunt. De vlakken van dit type dak hoeven trouwens niet allemaal even groot te zijn. Het tentdak heeft wel iets weg van een torendak, een torendak heeft namelijk dezelfde vorm maar heeft steiler oplopende dakschilden. Zulke spits toelopende dakschilden zie je bijna alleen terug op, je raadt het al, de top van torens.

De naam van dit type dak is trouwens ook afhankelijk van de vorm van het huis en het grondvlak eronder. Kies je namelijk voor een woning in cirkelvorm (rond vormen) dan wordt het betreffende dak automatisch 'kegeldak' genoemd. Ook erg voor de hand liggen natuurlijk. 

Het schilddak

Dan komen we alweer uit bij het schilddak. Het schilddak is een dakvorm waarbij twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant, en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant samengevoegd worden. In de jaren 30 werd het schilddak voor het eerst op grote schaal toegepast en eigenlijk heeft deze dakvorm wel iets weg van het zadeldak. 

Het voordeel van een schilddak, samen met een tentdak, is dat ze het beste bestand zijn tegen windstoten. Dit dak is dan ook een prima keus om toe te passen wanneer je een vrijstaand huis in een buitengebied hebt. Het is heel goed mogelijk om aan de lange zijde van een schilddak te kiezen voor een mooie dakkapel, om op die manier meer ruimte en licht aan de betreffende woonruimte toe te voegen. 

Stel een ontwikkelplan voor je verbouwing of renovatie op

Woonhuis Laren:  Huizen door Maas Architecten
Maas Architecten

Woonhuis Laren

Maas Architecten

Net zoals bij ieder groot project of grote verbouwing doe je er goed aan om van te voren al je plannen vast te leggen. Probeer ze zo concreet mogelijk en tot in detail uit te werken zodat de kans dat je voor onaangename verrassingen komt te staan verkleind wordt. Je begint dus al erg vroeg in het (ver)bouwproces naar de mogelijkheden en opties voor de vorm van je dak te kijken. 

Tot zover dit Ideabook over mogelijke dakvormen. We hopen je goede ideeën en inspiratie te hebben gegeven en zijn dan ook erg benieuwd hoe jouw droomhuis gerealiseerd gaat worden. Mocht je in de trant van je verbouwing nog meer inspiratie zoeken op het gebied van architectuur en huizen, dan raden we je aan om nog even door deze foto's te bladeren. Wie weet kom je net dat huis tegen wat perfect voldoet aan jouw wensen! 

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!