Het high-tech huis: technologie thuis

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Het high-tech huis: technologie thuis

Sanne Sanne
  door Vitrum Glass
Loading admin actions …

Pas in 1953 werd in Nederland de eerste computer gebouwd. Nu, iets meer dan zestig jaar later, is de computer niet meer weg te denken uit ons huis en van onze werkplek. De technologie ontwikkelt zich tegenwoordig als een speer en ook in huis is dat te zien: er wordt in de woonkamer standaard plaatsgemaakt voor een televisie en een geluidsinstallatie, en computers, laptops en tablets zijn vaak prominent aanwezig in huis. Al deze apparaten kunnen in huis gebruikt worden om bepaalde technologieën aan te sturen en het huis meer high-tech te maken. Het is inmiddels vrij normaal om de televisie met je telefoon te kunnen bedienen via een daarvoor bestemde app. Over een tijdje hebben we geen losse afstandsbedieningen en schakelaars meer in huis, maar bedienen we alles via onze smartphone. Welke vernieuwende technologieën kunnen we toepassen in en rond het huis?

Verwarming

 Woonkamer door Faber haarden
Faber haarden

Duet Premium XL

Faber haarden

Steeds vaker worden door energieleveranciers gewezen op de mogelijkheden om de verwarming van je huis te regelen via een apparaatje of via je smartphone. Je kunt op afstand de verwarming aanzetten, zodat je thuiskomt in een heerlijk warm huis. En je kunt de verwarming uitzetten terwijl je al in de trein zit! Zo bespaar je ook nog eens veel energie. Bij veel huishoudens staat de verwarming de hele dag aan, terwijl er soms uren achtereen niemand thuis is. Je gebruikt dan veel energie voor niets. Door de verwarming te bedienen vanaf je telefoon kun je heel gemakkelijk instellen wanneer de verwarming wel en niet moet aanslaan.

Zelfs je open haard kun je bedienen met je smartphone! Deze moderne elektrische haard van Faber haarden kan worden gebruikt in combinatie met een app. Zo kun je tot wel 70% besparen op je energiegebruik.

Bekijk hier wat er nog meer mogelijk is op het gebied van open haarden volgens de experts.

Tuin

Dakterras.nl project Amsterdam Oud-Zuid:  Terras door Dakterras.nl
Dakterras.nl

Dakterras.nl project Amsterdam Oud-Zuid

Dakterras.nl

De tuin blijft vaak nog een beetje achter bij het huis, wat betreft techniek. De tuin is bedoeld om te ontspannen en een fijne bank met een vuurkorf zijn vaak al genoeg om dat doel te bereiken. Maar er kan zoveel meer. Denk aan verlichting, bijvoorbeeld spots in je tuinpad of verwarming, bijvoorbeeld een terrasverwarmer of een elektrische haard. Dat echte vuurtje is heel gezellig, maar zelfs de echte man heeft niet altijd zin om hout te sprokkelen en te hakken. De elektrische haard zet je aan met een afstandsbediening en je hebt er geen omkijken naar. Ook behoort geluid in je tuin tot de mogelijkheden, mits je buren niet te dichtbij wonen, en zelfs een hottub is een optie! En wat is er nou fijner dan na een lange dag werken nog even te ontspannen in het bubbelbad in de tuin of op je dakterras?

Audiovisueel

  door Designer Vision and Sound
Designer Vision and Sound

Suede fabric wall and screen in

Designer Vision and Sound

Bijna iedereen heeft wel een beeld- en geluidsinstallatie in huis. Van losse boxen tot ingebouwde speakers en van een simpele TV tot een projector, alles natuurlijk op afstand bedienbaar. Ook tablets hebben inmiddels hun plekje veroverd op de bank en zelfs al op school. Computers zijn niet meer weg te denken uit de samenleving.

Maar als je de audiovisuele beleving in huis naar een hoger niveau wilt tillen: creëer een thuisbioscoop of mediakamer. Deze thuisbioscoop bevat ledverlichting die wordt gedimd bij wanneer je film start en een afstandsbediening voor audio, verlichting en zelfs zonnewering. Alles gaat automatisch. Hoe heerlijk dat je alles – verwarming, beeld, geluid etc. – kunt bedienen vanuit je luie stoel!

Licht

Lampen die bediend worden via schakelaars beginnen hopeloos te verouderen. Steeds meer producenten brengen producten op de markt waarmee je je licht op afstand kunt aan- en uitzetten, zij het met een afstandsbediening of een app op je telefoon. Je hebt daarvoor niet alleen de app of de afstandsbediening nodig, vanzelfsprekend, maar ook speciale lampen of lampenpitten. Verschillende producenten hebben systemen ontwikkeld, waarmee je al je lampen in één keer of apart kunt in- en uitschakelen. Je moet even investeren in nieuwe lampen op peertjes, maar dan heb je ook wat.

Deze ledlamp van leuchtstoff* is te bedienen met een afstandsbediening of via een app op je smartphone. Naast het feit dat je niet meer van de bank hoeft te komen om het licht aan te doen, heeft deze lamp als bijkomend voordeel dat je er energie mee bespaart. Ledverlichting is veel energiezuiniger dan spaarlampen of gloeilampen. Ook wat betreft ledverlichting schrijdt de technologie voorwaarts. Het is niet zo dat het licht altijd wit is en er zijn inmiddels ook ledlampen op de markt die er uitzien als de ouderwetse kooldraad gloeilampen.

Keuken

Old Wood - made by Pelma Keukens B.V.:  Keuken door Pelma Keukens B.V.
Pelma Keukens B.V.

Old Wood – made by Pelma Keukens B.V.

Pelma Keukens B.V.

De keuken is een plek bij uitstek om technologie te gebruiken. Het gewone koffieapparaat is inmiddels opgeschaald naar een volwaardige espressomachine en naast een oven heeft de moderne keuken ook een stoomoven. Maar het gaat tegenwoordig nog een stapje verder: de keuken wordt aangesloten op het Wifi-netwerk in huis. Zo vertelt de koelkast wanneer hij te warm wordt en krijg je een melding op je smartphone dat je braadstuk, dat in de oven staat, op de juiste temperatuur is. De apparaten schakelen zichzelf uit als ze klaar zijn (denk aan de vaatwasser), waardoor je met extra technologie toch juist stroom bespaart. Verder worden technieken meer geïntegreerd in de keuken. Zo hoef je over een tijdje geen losse keukenweegschaal meer te kopen: die wordt gewoon verwerkt in het keukenblad. Er zijn zelfs al verhalen te vinden over de keuken van de toekomst, die camera's bevat en informatie projecteert op het werkblad.

Ga je nu een nieuwe keuken kopen? Zorg dat je klaar bent voor de toekomst!

Bouwtechnisch

Bij het bouwen van je huis kunnen bepaalde technologische ontwikkelingen al worden verwerkt. Denk hier dus voor de constructie van het huis over na. Op de foto zien we ramen met verwarmende 'vitrage' van Vitrum Glass, die is ingebouwd in de ruit. Het zijn goed geïsoleerde, dubbele ramen, waarbij in het binnenste raam een verwarmingselement is ingebouwd. Met een afstandsbediening kan de temperatuur worden ingesteld. Je houdt dus tegelijkertijd de kou buiten en maakt het binnen warmer. Met deze techniek sla je dus twee vliegen in één klap, want je hebt onzichtbare verwarming in je ramen én je houdt de kou buiten en bespaart zo energie.

Andere high-tech oplossingen die met de constructie van je huis te maken hebben zijn bijvoorbeeld ingebouwde (vloer)verwarming, een ingebouwd audionetwerk, ramen die mat gemaakt kunnen worden met een druk op de knop of zonnepanelen.

Welke high-tech haal jij in huis?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!