Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Tips voor het maken van een fotocollage

Sanne Sanne
Loading admin actions …

Waarschijnlijk hebben je ouders of grootouders er wel een aan de muur of op een kastje: een collage met vergeelde of zwart-witte familiefoto's. Om dit beeld een beetje af te stoffen gingen we op zoek naar plaatjes van mooie fotocollages en geven we tips om je fotocollage vorm te geven. Een goed begin is het halve werk: ga niet zonder voorbereiding winkelen om lijsten te kopen, maar denk alvast na over welke stijl je wilt neerzetten, welke foto's of afbeeldingen je gaat inlijsten en waar je de collage wilt ophangen. Zo zorg je ervoor dat er uiteindelijk een samenhangende collage boven de bank of de eettafel hangt, die past bij je inrichting en die je kunt blijven aanpassen aan je smaak, door steeds nieuwe foto's of afbeeldingen toe te voegen en de plaatjes die je toch minder mooi vindt te vervangen door andere.

Lijsten kiezen

Garage Loft:  Woonkamer door BRICKS Studio
BRICKS Studio

Garage Loft

BRICKS Studio

Tenzij je je afbeeldingen met washitape aan de muur gaat hangen, heb je voor je collage lijsten nodig. Koop niet het eerste het beste voordeelpakket zwarte of zilveren lijstjes, maar denk na over de sfeer die je wilt neerzetten. Ga je voor een meer klassieke uitstraling? Kies dan lijsten met een bewerkte rand. Als je gaat voor een minimalistische collage, kies dan eerder strakke, hoekige lijsten. Je kunt ook juist gaan voor een mix: hang een barokke lijst naast een gifgroen gevalletje en je hebt een toffe, eclectische combinatie. Kies er dan wel voor om eenheid te creëren binnen de keuze voor je afbeeldingen.

Ook de kleur en het materiaal van je lijsten zijn belangrijk. Donkere houten lijsten doen klassiek aan, lichte lijsten van kunststof juist modern. Denk nu alvast na waar je de collage gaat ophangen, want de achtergrondkleur van je fotoverzameling speelt ook mee. Witte lijsten op een lichte muur vallen minder op dan witte lijsten op een donkere muur. Vaak kiezen we onze meubels en accessoires door bepaalde contrasten te maken: lichte muur = donkere bank, bijvoorbeeld. Maar het kan ook juist heel mooi zijn om meer in dezelfde kleurtinten te werken. Wanneer je witte lijsten op een witte muur hangt, vallen de afbeeldingen meer op dan de lijst. Je laat je lijsten meer blenden met de muur door ze minder af te laten steken. Wil je de muur nog een ander kleurtje geven voordat je op een collage gaat broeden? Kijk dan eens hier.

Verder is ook de maat van je lijsten belangrijk. Je kunt lijstjes kiezen in (ongeveer) dezelfde maat, maar het kan ook heel leuk staan om juist te variëren in grote en uiteenlopende maten fotolijsten te kopen.

Een hele andere bijzondere optie is om houten profielen op de muur te bevestigen en zo fotolijsten te vormen. Je kunt je afbeeldingen (al dan niet nog een keer ingelijst), foto's, schilderijen of bijvoorbeeld foto's geprint op canvas (zonder lijst) dan daarbinnen ophangen.

Foto's en afbeeldingen selecteren

Voorbeelden:  Woonkamer door Retroloekie
Retroloekie

Voorbeelden

Retroloekie

Probeer eenheid te creëren in de keuze voor afbeeldingen en foto's, zodat je verzameling een geheel vormt. Kies een thema (zoals strand of zomer) of probeer een bepaalde kleurtint naar voren te halen (groen: natuur, dieren, familiefoto in het bos). Als je bijvoorbeeld afbeeldingen kiest met dieren, dan past een selfie bij de Eiffeltoren daar misschien niet echt bij. Kies een bepaalde basis (wat wil je echt laten zien?) en vul die aan met andere foto's, afbeeldingen of misschien leuke quote. Ben je dol op mode? Ga in modetijdschriften op zoek naar mooie knipsels. Je kunt natuurlijk ook ontvangen ansichtkaarten of een geboortekaartje inlijsten, je toegangskaartjes voor een concert of een knipsel uit de krant.

Je kunt ook lijsten kopen die ruimte achter het glas hebben waardoor je kleine objecten kunt tentoonstellen. Denk bijvoorbeeld aan vlinders, zoals op bovenstaande foto. Ook zijn er lijstjes te koop die bestaan uit twee glasplaten (zie foto onderaan dit artikel). Je kunt daar iets tussen doen: een veer of een gedroogde bloem bijvoorbeeld.

Kortom: je kunt alle kanten op met een fotocollage!

Waar hang je de collage op?

Kies een mooie plek voor je muurcollage en moffel hem niet weg in een hoekje. Dat zou zonde zijn. Neem een plek met genoeg ruimte, waar nog niet te veel andere dingen aan de hand zijn. Als je bijvoorbeeld een kastje hebt waar al boeken op staan en vaasjes en nog andere spulletjes én je hangt er dan nog een collage met verschillende elementen boven, dan kan het geheel wel eens vrij druk worden. Kies je toch zo'n plek, ga dan voor een wat rustigere collage met grote items, zoals op deze foto.

Gangbare plekken zijn de lege muur boven de bank of boven de eettafel. Plekken die vaak worden vergeten zijn de trap en de gang Aan de ene kant lijkt het niet de moeite waard om zoveel moeite te stoppen in de muur bij de trap. Maar houd maar eens bij hoe vaak per dag je dan naar je foto's kijkt. Als je de collage boven de bank hangt zit je vaak met je rug ernaartoe en zou je er dus nog wel eens veel minder regelmatig naar kunnen kijken!

Maat van je fotocollage

IXXI COLLAGE MET JOUW FOTO'S:  Woonkamer door IXXI
IXXI

IXXI COLLAGE MET JOUW FOTO'S

IXXI

Als je een plek gekozen hebt, meet dan op hoeveel ruimte je maximaal kan en wil nemen. Hier pas je je collage op aan. 

Wat ook een optie is, naast het zelf samenstellen van een fotocollage met behulp van verschillende lijsten, is het maken van een IXXI. Dit is een fotocollage die bestaat uit vierkantjes, die je zelf aan elkaar klikt met behulp van de bijgeleverde bevestigingskruisjes. Je kunt foto's op één vierkantjes plaatsen, maar je kunt ze ook laten doorlopen over meerdere vierkantjes. Je kunt tijdens het ontwerpen de foto's bijsnijden, zodat je de collage precies kunt maken zoals jij dat wilt. Ook een leuke optie!

Samenstelling

 Muren & vloeren door Decorator's Notebook
Decorator's Notebook

Decorator's Notebook Collection

Decorator's Notebook

Denk voordat je de collage gaat ophangen na over waar welke lijst moet komen. Het is vervelend om er na vier lijsten achter te komen dat het tóch beter anders had gekund. Vooral als je moet boren is dit erg naar. Maak van te voren een schetsje en let vooral op de maten van je lijsten. Als je het nog preciezer wilt uitmeten en uitdenken kun je de formaten van je lijsten namaken van papier. Plak de papieren op de muur (bijvoorbeeld met washitape of plakgum) en schuif net zo lang totdat je de perfecte samenstelling hebt gevonden. Op internet kun je ook goede voorbeelden van een indeling vinden als je zoekt op 'stramien fotocollage'.

Bevestiging

 Muren & vloeren door inteamdesign
inteamdesign

Wandkonsole HÄNG AB von inteamdesign

inteamdesign

Als je collage klaarligt kun je hem gaan ophangen. Als de foto's op een stenen muur moeten komen te hangen moet je gaten boren. Gaat het om een houten muur volstaan spijkers misschien. Als je losse foto's ophangt, zonder lijsten, kun je gebruik maken van tape of plakgum.

Een alternatief idee is het bevestigen van kleine plankjes aan de muur. Op deze 'randen' kun je verschillende lijsten kwijt. Je kunt de afbeeldingen netjes naast elkaar plaatsen, maar wanneer je de afbeeldingen een beetje laat overlappen creëer je een speels effect.

Toch op zoek naar andere muurdecoratie? Neem dan dit Ideabook eens door.

Hoe ziet jouw perfecte fotocollage eruit?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!