Raambekleding: welke gordijnen moet ik kiezen?

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Raambekleding: welke gordijnen moet ik kiezen?

Sanne Sanne
  door Phantom Screens
Loading admin actions …

Hoewel Nederlanders bekend staan om hun immer geopende gordijnen, hebben we meestal toch gordijnen, rolgordijnen, vouwgordijnen, shutters of paneelgordijnen voor de ramen hangen… Ze voegen iets toe aan de sfeer van je woning en maken je huis af. En soms is het ook wel fijn dat je geen inkijk hebt, dus af en toe sluiten we ze ook nog wel. Er zijn veel opties voor raambekleding, zowel qua vorm als qua kleur en patroon. Ook zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden, zoals de grootte van je kamer. Gordijnen maken je kamer nou eenmaal altijd een beetje kleiner. Wil je het goede gordijn voor je raam kiezen en zie je door de bomen het bos niet meer? Lees dit artikel en kies de perfecte gordijnen voor je ruit!

Gordijnen

Liefde voor je raam:  Woonkamer door Vadain
Vadain

Liefde voor je raam

Vadain

Wanneer je gaat voor ‘gewone’ stoffen gordijnen heb je in ieder geval heel veel keus. Stoffen gordijnen zijn in heel veel winkels te koop, vaak op maat gemaakt, dus ook voor ieder raam. Er zijn drie algemene types gewone gordijnen. Je kunt kiezen voor ondoorzichtige overgordijnen. Hier kun je niets doorheen zien, met als bijkomend voordeel dat ze ook de kou buitenhouden. Ze werken dus ook isolerend. Wel kunnen ze heel zwaar ogen en verkleinend werken. Dan zijn er inbetween gordijnen. Dit is half doorzichtige raambekleding, waar je overdag niet doorheen kunt kijken, maar ‘s avonds, wanneer het licht aan staat, kun je er silhouetten doorheen zien. Ten slotte zijn er ook nog transparante gordijnen, die ook overdag enigszins doorzichtig zijn. Het voordeel van vitrage is dat het heel goed geluid dempt. Dit is vooral fijn wanneer je een harde vloer hebt, met bijvoorbeeld plavuizen of laminaat.

Wanneer je gordijnen op maat gaat of laat maken denk dan goed na over de maat. Wanneer je gordijnen van het plafond tot de grond laat lopen (ook al is het raam niet zo hoog) kan dit je kamer optisch vergroten. Dit breekt namelijk minder. Dit is echter niet altijd mogelijk: er zitten vaak radiatoren onder ramen en het is niet altijd wenselijk om de gordijnen daarvoor te hangen.

Rolgordijnen

Als je raambekleding wilt die niet te veel opvalt, kies dan voor strakke rolgordijnen in een neutrale kleur. Rolgordijnen passen perfect bij een minimalistische stijl. Standaard rolgordijnen zijn er in verduisterende en niet-verduisterende varianten. De eerste soort wordt vaak gebruikt in slaapkamers al dan niet in combinatie met (transparante) overgordijnen. Niet-verduisterende rolgordijnen gebruiken we vaak in de woonkamer. Ze laten namelijk licht door, maar voorkomen inkijk.

Andere soorten gordijnen die in de buurt komen van rolgordijnen, omdat ze ook van boven naar beneden worden ‘gerold’, zijn vouwgordijnen, plisségordijnen en jaloezieën. Vouwgordijnen hebben wat meer volume dan rolgordijnen als ze open zijn, door de stof die in elkaar wordt gevouwen. Plisségordijnen hebben iets klassieks en zijn iets speelser dan rolgordijnen door de plooien. Er zijn ook plisségordijnen met zogenaamde zijgeleiding, wat inhoudt dat je de gordijnen ook van beneden naar boven kunt schuiven. Dit is vooral handig bij een groot raam aan de straat, waarbij je niet de bovenkant wilt blinderen, maar de onderkant, zodat je minder last hebt van inkijk. Dit kan eventueel ook worden opgelost met een strook plakplastic in plaats van een gordijn. Jaloezieën, ook wel luxaflex genoemd, zijn door de verstelbare stroken heel geschikt om inkijk te voorkomen én tegelijkertijd ook de lichtinval te reguleren. Jaloezieën worden gemaakt van pvc, aluminium of hout en zijn er in alle mogelijke kleuren.

Shutters

Moderne shutters:  Woonkamer door Inhuisplaza b.v.
Inhuisplaza b.v.

Moderne shutters

Inhuisplaza b.v.

Shutters hebben deels dezelfde eigenschappen als jaloezieën: ze voorkomen inkijk en reguleren de lichtinval. Ook kun je ze natuurlijk zo instellen dat je wel naar buiten kunt kijken. Het is de luxe en moderne versie van de jaloezie, die juist vaak goedkoper aandoet, al zijn er ook luxere varianten. Het zijn een soort luiken aan de binnenkant van het raam, met ‘stroken’, lamellen, die kunnen worden versteld. Het is de binnenversie van de ouderwetse luiken (die we hieronder zullen bespreken).

Paneelgordijnen

Paneelgordijnen zijn verticale stroken stof die aan een roede hangen. Je kunt de panelen voor elkaar langs schuiven en dus ook achterelkaar hangen. Meestal zijn ze enigszins doorschijnend. Je kunt meerdere panelen met elkaar combineren en met verschillende kleuren en structuren dus een speels effect creëren. Door donkere kleuren achter lichte kleuren te hangen mengen de kleuren mooi. Paneelgordijnen zijn strak en minimalistisch en passen goed in een modern interieur. Je kunt ze natuurlijk voor het raam hangen, maar ze zijn ook geschikt om een afscheiding aan te brengen in een kamer, bijvoorbeeld tussen het zit- en eetgedeelte.

Patronen en structuren

 Huishouden door Korla Home
Korla Home

Inkat, Quadria, Splatter, Weave Steel

Korla Home

Afhankelijk van de grootte van je gordijnen kan raambekleding erg tekenend zijn in een ruimte. Het kan je kamer een stuk kleiner doen lijken, lichter of donkerder maken, volledig afsluiten of (enigszins) open laten en, ten slotte, een bepaalde stijl meegeven.

Patronen zijn een toffe toevoeging aan je kamer: je gordijn als blikvanger. Het kan de kamer ook erg vol en druk maken. Kies bij een kleine kamer voor effen gordijnen. Probeer een goede inschatting te maken van de invloed van gordijnen. Als je een grote, vrij lichte kamer hebt kun je ervoor kiezen een tof patroontje toe te voegen met je gordijnen. Zoek een leuk grafisch printje uit, of een meer abstracte print of ga juist voor een klassieke stijl. Ook kun je spelen met structuren, verschillende stoffen of borduursels.

Kleur

 Ramen & deuren door Cabbages & Roses
Cabbages & Roses

Constance Pink

Cabbages & Roses

Je kunt kiezen voor veilig, clean wit of… je voegt kleur toe! Breng bijvoorbeeld een vrolijk accent in je kamer aan met je gordijnen. Bedenk wel dat gordijnen, vooral als ze gesloten zijn, een groot vlak bedekken. Ze zijn dus vrij aanwezig. Wanneer je in een vrij lichte kamer kiest voor hele donkere gordijnen is dit dus wel een statement te noemen. Denk altijd in combinaties: welke kleuren passen bij elkaar en hoe breng je die kleuren in je kamer. Houd ook rekening met de kleurtint. Bij een houten vloer (warme tint) staan witte gordijnen mooi. Bij een koele, betonnen vloer kun je beter kiezen voor gordijnen in een warme tint.

Luiken

Villa te Zeist - Detail raamkozijn:  Ramen door Friso Woudstra Architecten BNA B.V.
Friso Woudstra Architecten BNA B.V.

Villa te Zeist – Detail raamkozijn

Friso Woudstra Architecten BNA B.V.

Alle raambekleding die tot nu toe voorbij is gekomen bevindt zich aan de binnenkant van het raam. Je kunt natuurlijk ook aan de buitenkant van het raam bekleding plaatsen. Voorwaarde is dat die weerbestendig moet zijn. Een optie is het plaatsen van luiken. Dit wordt vooral gedaan bij oudere, karakteristieke panden en minder bij moderne panden. Vaak zijn houten luiken voor de sier, maar het idee is wel dat ze dicht kunnen en inkijk voorkomen. Wel kan het licht er deels doorheen: de horizontale latjes zijn zo geplaatst dat het licht er doorheen schijnt. Deze luiken zijn van Hollandse makelij. Kijk hier eens wat de verschillende professionals doen met raambekleding.

Screens

 Huishouden door Phantom Screens
Phantom Screens

Executive power screens

Phantom Screens

Screens zijn een soort rolgordijnen die zich aan de buitenkant van de ruit bevinden. Het zijn dunne, strakke gordijnen, die meestal elektrisch kunnen worden bediend. Van binnen gezien zijn ze half transparant, maar van buiten gezien zijn ze bijna ondoorzichtig. Het grootte voordeel van screens is dat ze de warmte van de zon buiten houden, dus in de zomer zijn ze ideaal. Ze verduisteren wel een beetje, maar het blijft lekker licht in huis.

Wat voor gordijnen kies jij?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!