Zo creëer je je eigen thuisbibliotheek

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Zo creëer je je eigen thuisbibliotheek

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Woonkamer door monovolume architecture + design
Loading admin actions …

Bij een bibliotheek denken we al gauw aan een klassieke, stille en enorme ruimte vol boeken, maar ook de bibliotheek gaat met de tijd mee. Tegenwoordig is een rustgevende, serene ruimte waar je zowel kunt lezen als gebruik kunt maken van verschillende media apparaten. Heerlijk om te ontspannen én te werken. Zit jij er aan te denken om een thuisbibliotheek te realiseren? Dan ben je bij dit Ideabook aan het juiste adres! 

Zoals onderstaande voorbeelden duidelijk zullen maken, zorgt een thuisbibliotheek voor een prachtige, eyecatcher in je woning. Naast dat het design gegarandeerd aandacht zal trekken is deze ruimte natuurlijk meer dan een bezienswaardigheid. Door het toevoegen van voldoende licht en fijne meubels zal een thuisbibliotheek heerlijk vertoeven zijn voor alle boekenwormen onder ons!

Kijk mee en laat je inspireren! 

Kies een geschikte ruimte of kamer

Het realiseren van een thuisbibliotheek begint vanzelfsprekend bij het bepalen en kiezen van de geschikte ruimte. Misschien wil je dat je bibliotheek deel uit maakt van de woonkamer of valt hij samen met de studeer/werkkamer? Wellicht heb je nog erg veel ruimte op zolder of is een tuinhuis of aanbouw geschikt? Afhankelijk van je woning, de beschikbare ruimte en je persoonlijke wensen bepaal je wat in jouw huis het beste werkt. Een zolder kan perfect zijn voor de realisatie van een thuisbibliotheek, mits er voldoende licht is natuurlijk! Handig om mee te nemen in je besluit: over het algemeen geldt dat een thuisbibliotheek het beste tot zijn recht komt in een stille, rustige omgeving en/of ruimte. 

Creëer sfeer door het plaatsen van passende meubels

Garden House B.:  Studeerkamer/kantoor door Atelier 010
Atelier 010

Garden House B.

Atelier 010

Wanneer je eenmaal een ruimte of kamer hebt gekozen, begin je met het inrichten van je thuisbibliotheek. Maak je gebruik van inbouwkasten of schaf je nieuwe boekenkasten aan? Wil je graag gebruik maken van de hoogte of werk je qua meubels liever lager? De mogelijkheden zijn eindeloos. Wanneer de basis staat kijk je ook naar de juiste banken of fauteuils, sfeervolle vloerkleden en wellicht zelfs een (bijzet)tafel of bureautje. 

De keuze voor je meubels is geheel afhankelijk van je persoonlijke wensen en behoeften. Waar de één het heerlijk vind om aan tafel te lezen, geniet iemand anders optimaal onderuitgezakt in een comfortabele ligstoel. Hoe zie jij de inrichting van een thuisbibliotheek voor je?  

Ben je op zoek naar meer inspiratie op het gebied van studeer-, werk- of leesplekken? Bekijk dan zeker even dit Ideabook, boordevol inspiratie en ideeën voor het creëren van een home-office. 

Ramen zijn belangrijk, zorg voor inval van daglicht

Genoeg inval van daglicht zorgt ervoor dat je woonruimte een lichte, ruimtelijke en frisse indruk achter laat. Ramen zijn niet alleen ideaal voor de uitstraling van je thuisbibliotheek, ook hebben ze natuurlijk een functionele functie. Wanneer je langere tijd werkt, leest of studeert is een vlaag van frisse lucht erg goed om geconcentreerd te blijven. Ramen die je ook nog eens open kunt gooien zijn dus helemaal ideaal! Uit onderzoek is bovendien gebleven dat werk of leesplekken die uitzicht op het raam hebben als erg prettig worden ervaren. Dit heeft er vast ook mee te maken dat een blik op de natuur er voor kan zorgen dat je je weer opnieuw kunt focussen op waar je mee bezig was. 

Decoratie zorgt voor een goede afwisseling

Appartement aan Zee:  Woonkamer door Grego Design Studio
Grego Design Studio

Appartement aan Zee

Grego Design Studio

Het ligt erg voor de hand om je boekenkast vol te zetten met je collectie aan boeken en literatuur, prachtig ook! Je kunt er ook voor kiezen om je boeken af te wisselen met mooie decoratie en accessoires. Dit is vooral een goed idee als je nog niet zoveel boeken hebt of niet een overvol gevoel wilt creëren . Wanneer je werkt met een vakkenkast kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om vakken af en toe te vullen met een plant, kaarsen of leuke beelden of fotolijsten. Investeer ook eens in mooie boekensteunen, die kunnen al een decoratie op zich zijn. 

Is je boekenkast vol? Dan kun je het decoreren van je thuisbibliotheek ook doorvoeren in de directe omgeving. Hang bijvoorbeeld mooie foto's of posters aan de muur of kies ervoor om je meubels te decoreren met een fijne plaid en kussens. De mogelijkheden zijn eindeloos en je kunt hier naar eigen smaak de perfecte invulling aan geven!

Goede verlichting is essentieel!

Wanneer je je wilt concentreren, op werk of gewoon een goed boek, dan is goede verlichting in je thuisbibliotheek essentieel! Probeer zachte verlichting te vermijden, dit licht is namelijk vermoeiender voor je ogen en maakt je bovendien slaperiger. Felle, witte verlichting wordt over het algemeen als het meest geschikte licht beoordeeld wanneer het aankomt op studeren, werken en lezen. Kies bijvoorbeeld voor een mooie bureaulamp, staande verlichting of laaghangende plafondverlichting. Sommige vloerlampen hebben zelfs een aparte arm met leeslampje, ideaal! 

Tip: gebruik, wanneer je leest, altijd een combinatie van gericht licht en algemene verlichting. Dit helpt overbelasting van je ogen te voorkomen. Denk hierbij aan algemene plafondverlichting die best een beetje gedimd mag zijn, in combinatie met een fellere leeslamp. 

Ingebouwde planken voor je thuisbibliotheek

Een goede thuisbibliotheek is eigenlijk gewoon een kwestie van de juiste kasten of planken – of een combinatie van beide. Wat je misschien niet zou denken, is dat eigenlijk elke ruimte geschikt kan worden als thuisbibliotheek. Het enige dat je nodig hebt zijn een paar slimme aanpassingen wat betreft meubels en verlichting. Misschien bevat jouw woning inbouwkasten of ingebouwde planken? Deze zijn prima geschikt voor het plaatsen van de boeken. Op bovenstaande foto zien we een mooi voorbeeld van ingebouwde planken. Dit is heel gemakkelijk zelf te realiseren in jouw eigen huis. Vind je dit lastig? Dan kun je altijd de hulp van een expert inschakelen. Easy as pie! 

Tot zover dit Ideabook

We hopen je met dit Ideabook genoeg inspiratie te hebben gegeven zodat je thuis lekker aan de slag kan gaan met jouw thuisbibliotheek. We zijn bovendien ook erg benieuwd naar andere leuke ideeën en tips om deze ruimte thuis te realiseren. 

Bovenstaande foto geeft nogmaals aan dat een thuisbibliotheek echt niet perse een aparte kamer nodig heeft, vaak maken ze deel uit van een woon- of studeerkamer. Om je op dat gebied ook te blijven inspireren wordt onze database constant aangevuld met mooie en inspirerende foto's van woon-, slaap- en studeerkamers, keukens, tuinen en eetkamers. Meer foto's van stijl- en sfeervolle woonkamers vind je hier! 

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!